23 године од злочина почињених над Србима у Сијековцу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да треба памтити оно што се десило у Сијековцу прије 23 године и да не треба заборавити злочин који је ту почињен, јер је чињеница да се страдање Срба 1992. поновило након четрдесетак година.

Република Српска 26.03.2015 | 07:57
23 године од злочина почињених над Србима у Сијековцу

"Српски народ чека правду! Не требају нам подјеле унутар српског корпуса, сувише нас је мало да се дијелимо", поручио је Чубриловић током обиљежавања 23 године од страдања 46 Срба у Сијековцу.

Он је подсјетио да су у једном сату несталаје читаве породице и питао зар то није довољно свијету и међународној заједници да учини више да правда буде задовољена.

"Морамо памтити шта нам се дешавало да будуће генерације не би проживљавале исто", нагласио је Чубриловић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да стравичне злочине у Сијековцу над српским цивилима може да почини само човјек који има одсуство ума и разума.

"Та мржња према Србима је дубоко историјски укоријењена, а пробудила се 1992. године у облику фашизма и усташтва, у хрватске војне снаге `зенге`, које су починиле страшне злочине. Највише нас боли што нису процесуирани злочини, што злочинце није стигла заслужена казна. Живим у увјерењу да ће правда доћи и да ће злочинци добити заслужену казну", рекао је Савановић.

Савановић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, додао је да је потребно јединство српског корпуса, како би се могли одбранити у будућим временима.

"Освијестимо се и пошаљимо поруку са овог мјеста. Балкан је на `вјетромјетини` када је у питању живот и смрт, овдје живот много не значи, историја је показала, а и смрт је врло близу. Морамо поштовати и цијенити слободу која се овдје лако губи, те штитити идентитет, вјеру и нацију", поручио је Савановић.

Предсједник Одбора за тражење заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац рекао је да је 26. марта 1992. године интервентни вод из Хрватске на челу са Антом Пркачином, уз помоћ хрватско-муслиманских паравојних формација, на челу са Нијазом Чаушевићем из Брода, у Сијековцу починио стравичне злочине, убијајући и уништавајући све што је српско.

"Главни актери овог злочина над Србима још нису одговарали, нити су осуђени за ове тешке злочине, упркос чињеници да смо хашком тужилаштву и Тужилаштва БиХ доставили обимну документацију са доказима", рекао је Грабовац.

Начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је да је заједничка обавеза и дужност према страдалим Сијековчанима свих оних које је њихова жртва данас окупипла, да кроз заједништво, љубав, толеранцију и складан живот раде на добробит општине Брод и Републике Српске.

"Са овог тужног скупа шаљемо поруку свијету, правосуђу и тужилаштвима да никада нећемо заборавити ни опростити овај злочин. Ниједна политизована институција у овој држави не може преиначити чињеницу нити спрати кривњу починилаца и њихових налогодаваца", рекао је Јовичић.

У бродском насељу Сијековац данас је служењем литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије, парастосом погинулим српским цивилима, полагањем вијенаца и духовним програмом обиљежено 23 године од страдања 46 Срба.

Стравичне злочине над цивилима починила је регуларна Војска Хрватске преласком преко ријеке Саве удруживањем са муслиманско-хрватским снагама формираним на бродском подручју.

Обиљежавање 23 године од страдања српских цивила у Сијековцу одржано је у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Вијенце испред спомен-плоче положили су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, у име Владе Републике Српске ресорни министар Миленко Савановић, делегације Борачке организације, Удружења логораша и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце су положили и начелник општине Брод Илија Јовичић, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, делегација ОЕБС-а, представници политичких партија и други.

У неколико наврата током 1992. године звјерски је убијено 46 Срба, цивила, углавном жена, дјеце и стараца. Најмлађа жртва је био седамнаестогодишњи Драго Милошевић, а најстарији Васо Зечевић 77 година.

Болне и веома тешке успомене Срба везане су за мартовске дане у Сијековцу, када су наишли на злочиначко дивљање својих дојучерашњих комшија, на кућним праговима, на вијековним огњиштима која су за неколико дана сравњена са земљом.

Предмет са доказним материјалима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, а Хашки суд је предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

Мјештани Сијековца по трећи су пут изградили из темеља цркву, која је порушена и у Другом свјетском рату, а обновљена 1967. године.

У ратном вихору и разарању православних богомоља деведесетих година ни храм Свете великомученице Огњене Марије није избјегао уништење, као ни голорука српска нејач и остало цивилно становништво овог мјеста.

Преживјели Срби покушавају да врате живот у Сијековац. Мартовски дани су на посебан начин болни за бројне породице, када незацијељене ране освјежавају присуством централном обиљежавању страдања, али и разговору са преживјелим свједоцима злочина, те посјетом гробовима најмилијих.

Свакако је најтужнија слика у оним кућама гдје су убијене комплетне породице.

Организатори обиљежавања старадања Срба у Сијековцу сваке године на бројне адресе међународних и домаћих институција шаљу позивнице да дођу у бродско насеље Сијековац и присуствују обиљежавању старадања, као што то чине на другим мјестима у БиХ и Републици Српкој.

Извор: СРНА

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Гггг

26.03.2015 07:18

ето вам унитарне БиХ. Опет це тако за коју годину. САМО НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивот

26.03.2015 08:10

Ово су урадили странацки злоцинци Цовица, који сад братује са Додиком. А независна Република Српска нема од цега зивети. Све су нам распродали, а задузили су нас толико да свака новорођена беба је дузна око 1800 КМ.

Name

Ре зивот

26.03.2015 10:20

Не млати празну сламу. Ти знаш у којој су странци били. Усташе немају странку. И боље би нам било независно. Бар за заједничке институције са не плацамо

Name

Ветеран

26.03.2015 07:48

Ево посла за сипу, и тужилаштво БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бродјанка

26.03.2015 07:57

Боље да нам не долазе у Сијековац! Додју, сликају се И одосе. Па нисмо ми будале, знамо да нико не цини ниста да се злоцинци који су побили народ процесуирају. Људи из Сијековца, који су свједоци, немају за гориво да оду у Сарајево и да свједоце, а из Бањалуке додју са сест аута и све сунцаним наочарима. Она Бранка Сљивар као значајан фактор, али стални док се министри, предсједници БОРС-а стално мијењају. И кад парастос заврши, брже боље сви на руцак у ресторан ( на терет Општине ) , као званичници дошли. А за породице жртаава сипак. Градјани Брода висе неце да иду на парастос, па морају запослени из Општине и јавних установа по службеној дужности и дјеца из сколе да увеличају скуп. СРАМ ИХ БИЛО И ОВО ЈЕ ИСТИНА! Ви новинари распитајте се мало по граду шта градјани мисле о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.03.2015 09:49

Пронаћи штаб бродске ХВО бригаде , пронаћи оног ко се највише експонирао Похара или Попара се презива и нека " пјевају " ! Жао ми је свачије невине жртве и не могу се начудити једној ствари да су три рата Муслимани ( сада Босњаци ) и Срби ратовали, а мудри латини трљали руке! Требамо се дозвати памети сви да нам се не деси и четврти рат од 1914.

Name

Нису сви такви

26.03.2015 08:14

Током избјеглиства у Србији водила сам у Београд доктору Соку, Вељкову зену. Од тог сто се десило добила је сецер, па је изгубила вид. Било би ми драго да цујем ста и с другим било. Били су смјестени као избјеглице у Дому Старих у Прокупљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко од некуд

26.03.2015 08:15

Тразили податке гдје је Медо из Сјековца и остали који су уцествовали у убиству.Знам и коме су дате адресе и неке изјаве које је мало ко знао о поциниоцима. Ста је урадјено, Ниста! Цак поједини прелазе на пијацу и цевапе, сетају се....срамота за власт и дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.03.2015 08:32

Договорено је то све и тај злоцин и предмет це бити уступљен хрватском правосудју онима који су злоцинци да сад опет вредјају зртве као и злоцин код Мркоњиц Града толико о патриотизму мој народе дали сте цули неку реакцију или протест због тога сто је уцињено, не наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота Заистрагу:

26.03.2015 08:43

Ево са ким Милорад Додик прави коалицију са овим истим сто су сијали зло по Сијековцу и свим српским селима у Републици Српској. Посла има за Сипу али наредбодавци цекају да то све продје преко којекаквих коалиција као сто је ДОДИК-ЦОВИЦ и Г.ТЕСАНОВИЦ ТО СУ ТИ КОЈИ прикривају злоцин над Србима који прикрива СНСД-Е и суд Босне и Хрватске. Сипа до сада само хапсила Србе који су се бранили од злоцина Хрватске војске која је тада била нелегална, изврсила агресију на Босну и Републику Српску удрузена са Србима католицима против Републике Српске и православља.Такодаје и Косарац преко Додик-Цовиц прикривао геноцид над Србима сиром Републике Српске Босне и Херцеговине. Сипа треба да хапси Србе Хрвате и Србе Муслимане који су цинили злоцине над Србима православцима Републике Српске. Додик је Србин католик исти као и ови сто су напустили своју веру православних предака па убијају своју брацу повери и крви а то су покатолицени Срби и потурцени Срби Муслимани који полако униставају сами себе. Ту веру сејтана који их води у самоубилацки рат и нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

26.03.2015 08:44

Позивам све часне Бошњаке и Хрвате да се коментарима ограде од овог злочина и на тај начин искажу поштовање према жртвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

26.03.2015 09:30

Само лудјак може ово да подржи !

Name

босанац

26.03.2015 09:35

Нема се ту ста оградјивати, метар узета И крај ко год је И несто слицно урадио..сто Муслиман, Хрват или Србин... Само 2 метра под земљу И нек његови близњи осјете ту бол...

Name

Едо , Слатина - Тузла

26.03.2015 09:58

Из " мјесовитог " сам брака , зао ми је сваке невине зртве , немам контакт ни са маминим ни са татиним јер су " огрезли " у национализам , зао ми је сто сам био глуп и наиван вјерујуци у " бољи зивот " након рата и остао у овом санаторијуму званом БиХ! Искрено зао ми је сваког Србина који је страдао у Сарајеву , Хрвата у Бугојну , Босњака у Приједору , Сребреница нам је свима зива рана и питање свима како то да су се " гузоње " из Сребренице сви до једног извукли са породицама из Сребренице, а страдао вецином невини народ??? Понављам, рат се водио за лопове и против лопова, а ми обицни људи смо били само пијуни у саховској игри "насих водја"!

Name

Сарајлија

26.03.2015 09:30

За Камелеона . Јасно друже осуђујем све злочине и желио бих да сви злочинци заврше на суду и затвору .Покој душама убијених, а породицама сабур (мир и стрпљење).

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.03.2015 09:58

Нама само остаје сјећање,а свету мрља на савести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бродјанка

26.03.2015 11:35

Е у ово вријеме сад негдје ждеру И правац Бања Лука И неће се сјетити до идуце године. И то кад их неки службеник ( кога за.ебава.у ) подсјети. Мука ми је од данасњег дана. Жртвама и њиховим породицама се поклањам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.03.2015 11:52

Да је неко хтио да оптузи Хрватску за агресију и убиство цивила Петровацка улица јасно се зна ко је тај дан од пилота полетио са плеса у Загребу јасно се зна ко су командири војни и полицијских јединица које су уцествовале у акцији Олуја над западно краиским опстинама ти људи су поцасни градјани Хрватске и застицени су ко бели медведи. Могли су расписат медјународне потјернице засто нису људи нормално ходају путују цак прелазе БиХ границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.03.2015 12:36

КОГА БРИГА ЗА ПОКЛАНЕ СРБЕ? Док год Додик, Цвијановицка, Спириц, Косарац, Скрбиц, Станковиц и остале патриоте буду млатили милионе, кости насе браце це глодати дивље свиње, вукови, којоти, лисице и пси луталице.ЈЕ ЛИ ИКО У СРПСКОЈ ЈОС МИСЛИ ДА ЈЕ ВЛАДАЈУЦОЈ БАНДИ СТАЛО ДО ЦИВИЛНИХ ЗРТАВА ОТАДЗБИНСКОГ РАТА КАДА СВИ ВИДИМО ДА СУ ПЉУНУЛИ И НА БИВСЕ БОРЦЕ ВРС КОЈИ ДАДОСЕ СВЕ ДА ОНИ ВЛАДАЈУ.Камо среце да сви изгинусмо да не гледамо овај сљам и ову бједу.Дабогда и васе кости пси годали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон за патриоту

26.03.2015 15:09

Попиј терапију.Очито имаш проблем.За Сијековац и друга зла која су почињена према било коме мора да одговара онај ко је то починио и наредио.Нема колективне одговорности. Сваки злочин има име и презиме жртве и име и презиме злочинца.

ОДГОВОРИТЕ