23 godine od zločina počinjenih nad Srbima u Sijekovcu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da treba pamtiti ono što se desilo u Sijekovcu prije 23 godine i da ne treba zaboraviti zločin koji je tu počinjen, jer je činjenica da se stradanje Srba 1992. ponovilo nakon četrdesetak godina.

Republika Srpska 26.03.2015 | 07:57
23 godine od zločina počinjenih nad Srbima u Sijekovcu

"Srpski narod čeka pravdu! Ne trebaju nam podjele unutar srpskog korpusa, suviše nas je malo da se dijelimo", poručio je Čubrilović tokom obilježavanja 23 godine od stradanja 46 Srba u Sijekovcu.

On je podsjetio da su u jednom satu nestalaje čitave porodice i pitao zar to nije dovoljno svijetu i međunarodnoj zajednici da učini više da pravda bude zadovoljena.

"Moramo pamtiti šta nam se dešavalo da buduće generacije ne bi proživljavale isto", naglasio je Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da stravične zločine u Sijekovcu nad srpskim civilima može da počini samo čovjek koji ima odsustvo uma i razuma.

"Ta mržnja prema Srbima je duboko istorijski ukorijenjena, a probudila se 1992. godine u obliku fašizma i ustaštva, u hrvatske vojne snage `zenge`, koje su počinile strašne zločine. Najviše nas boli što nisu procesuirani zločini, što zločince nije stigla zaslužena kazna. Živim u uvjerenju da će pravda doći i da će zločinci dobiti zasluženu kaznu", rekao je Savanović.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, dodao je da je potrebno jedinstvo srpskog korpusa, kako bi se mogli odbraniti u budućim vremenima.

"Osvijestimo se i pošaljimo poruku sa ovog mjesta. Balkan je na `vjetromjetini` kada je u pitanju život i smrt, ovdje život mnogo ne znači, istorija je pokazala, a i smrt je vrlo blizu. Moramo poštovati i cijeniti slobodu koja se ovdje lako gubi, te štititi identitet, vjeru i naciju", poručio je Savanović.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da je 26. marta 1992. godine interventni vod iz Hrvatske na čelu sa Antom Prkačinom, uz pomoć hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija, na čelu sa Nijazom Čauševićem iz Broda, u Sijekovcu počinio stravične zločine, ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

"Glavni akteri ovog zločina nad Srbima još nisu odgovarali, niti su osuđeni za ove teške zločine, uprkos činjenici da smo haškom tužilaštvu i Tužilaštva BiH dostavili obimnu dokumentaciju sa dokazima", rekao je Grabovac.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić istakao je da je zajednička obaveza i dužnost prema stradalim Sijekovčanima svih onih koje je njihova žrtva danas okupipla, da kroz zajedništvo, ljubav, toleranciju i skladan život rade na dobrobit opštine Brod i Republike Srpske.

"Sa ovog tužnog skupa šaljemo poruku svijetu, pravosuđu i tužilaštvima da nikada nećemo zaboraviti ni oprostiti ovaj zločin. Nijedna politizovana institucija u ovoj državi ne može preinačiti činjenicu niti sprati krivnju počinilaca i njihovih nalogodavaca", rekao je Jovičić.

U brodskom naselju Sijekovac danas je služenjem liturgije u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, parastosom poginulim srpskim civilima, polaganjem vijenaca i duhovnim programom obilježeno 23 godine od stradanja 46 Srba.

Stravične zločine nad civilima počinila je regularna Vojska Hrvatske prelaskom preko rijeke Save udruživanjem sa muslimansko-hrvatskim snagama formiranim na brodskom području.

Obilježavanje 23 godine od stradanja srpskih civila u Sijekovcu održano je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vijence ispred spomen-ploče položili su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, u ime Vlade Republike Srpske resorni ministar Milenko Savanović, delegacije Boračke organizacije, Udruženja logoraša i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacija OEBS-a, predstavnici političkih partija i drugi.

U nekoliko navrata tokom 1992. godine zvjerski je ubijeno 46 Srba, civila, uglavnom žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva je bio sedamnaestogodišnji Drago Milošević, a najstariji Vaso Zečević 77 godina.

Bolne i veoma teške uspomene Srba vezane su za martovske dane u Sijekovcu, kada su naišli na zločinačko divljanje svojih dojučerašnjih komšija, na kućnim pragovima, na vijekovnim ognjištima koja su za nekoliko dana sravnjena sa zemljom.

Predmet sa dokaznim materijalima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, a Haški sud je predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Mještani Sijekovca po treći su put izgradili iz temelja crkvu, koja je porušena i u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1967. godine.

U ratnom vihoru i razaranju pravoslavnih bogomolja devedesetih godina ni hram Svete velikomučenice Ognjene Marije nije izbjegao uništenje, kao ni goloruka srpska nejač i ostalo civilno stanovništvo ovog mjesta.

Preživjeli Srbi pokušavaju da vrate život u Sijekovac. Martovski dani su na poseban način bolni za brojne porodice, kada nezacijeljene rane osvježavaju prisustvom centralnom obilježavanju stradanja, ali i razgovoru sa preživjelim svjedocima zločina, te posjetom grobovima najmilijih.

Svakako je najtužnija slika u onim kućama gdje su ubijene kompletne porodice.

Organizatori obilježavanja staradanja Srba u Sijekovcu svake godine na brojne adrese međunarodnih i domaćih institucija šalju pozivnice da dođu u brodsko naselje Sijekovac i prisustvuju obilježavanju staradanja, kao što to čine na drugim mjestima u BiH i Republici Srpkoj.

Izvor: SRNA

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Gggg

26.03.2015 08:18

eto vam unitarne BiH. Opet ce tako za koju godinu. SAMO NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA.

ODGOVORITE
Name

Zivot

26.03.2015 09:10

Ovo su uradili stranacki zlocinci Covica, koji sad bratuje sa Dodikom. A nezavisna Republika Srpska nema od cega ziveti. Sve su nam rasprodali, a zaduzili su nas toliko da svaka novorođena beba je duzna oko 1800 KM.

Name

Re zivot

26.03.2015 11:20

Ne mlati praznu slamu. Ti znaš u kojoj su stranci bili. Ustaše nemaju stranku. I bolje bi nam bilo nezavisno. Bar za zajedničke institucije sa ne placamo

Name

Veteran

26.03.2015 08:48

Evo posla za sipu, i tužilaštvo BiH !

ODGOVORITE
Name

brodjanka

26.03.2015 08:57

Bolje da nam ne dolaze u Sijekovac! Dodju, slikaju se I odose. Pa nismo mi budale, znamo da niko ne cini nista da se zlocinci koji su pobili narod procesuiraju. Ljudi iz Sijekovca, koji su svjedoci, nemaju za gorivo da odu u Sarajevo i da svjedoce, a iz Banjaluke dodju sa sest auta i sve suncanim naočarima. Ona Branka Sljivar kao značajan faktor, ali stalni dok se ministri, predsjednici BORS-a stalno mijenjaju. I kad parastos završi, brže bolje svi na rucak u restoran ( na teret Opštine ) , kao zvaničnici došli. A za porodice žrtaava sipak. Gradjani Broda vise nece da idu na parastos, pa moraju zaposleni iz Opštine i javnih ustanova po službenoj dužnosti i djeca iz skole da uveličaju skup. SRAM IH BILO I OVO JE ISTINA! Vi novinari raspitajte se malo po gradu šta gradjani misle o ovome.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

26.03.2015 10:49

Pronaći štab brodske HVO brigade , pronaći onog ko se najviše eksponirao Pohara ili Popara se preziva i neka " pjevaju " ! Žao mi je svačije nevine žrtve i ne mogu se načuditi jednoj stvari da su tri rata Muslimani ( sada Bosnjaci ) i Srbi ratovali, a mudri latini trljali ruke! Trebamo se dozvati pameti svi da nam se ne desi i četvrti rat od 1914.

Name

Nisu svi takvi

26.03.2015 09:14

Tokom izbjeglistva u Srbiji vodila sam u Beograd doktoru Soku, Veljkovu zenu. Od tog sto se desilo dobila je secer, pa je izgubila vid. Bilo bi mi drago da cujem sta i s drugim bilo. Bili su smjesteni kao izbjeglice u Domu Starih u Prokuplju.

ODGOVORITE
Name

neko od nekud

26.03.2015 09:15

Trazili podatke gdje je Medo iz Sjekovca i ostali koji su ucestvovali u ubistvu.Znam i kome su date adrese i neke izjave koje je malo ko znao o pociniocima. Sta je uradjeno, Nista! Cak pojedini prelaze na pijacu i cevape, setaju se....sramota za vlast i drzavu.

ODGOVORITE
Name

snouden

26.03.2015 09:32

Dogovoreno je to sve i taj zlocin i predmet ce biti ustupljen hrvatskom pravosudju onima koji su zlocinci da sad opet vredjaju zrtve kao i zlocin kod Mrkonjic Grada toliko o patriotizmu moj narode dali ste culi neku reakciju ili protest zbog toga sto je ucinjeno, ne naravno.

ODGOVORITE
Name

Patriota Zaistragu:

26.03.2015 09:43

Evo sa kim Milorad Dodik pravi koaliciju sa ovim istim sto su sijali zlo po Sijekovcu i svim srpskim selima u Republici Srpskoj. Posla ima za Sipu ali naredbodavci cekaju da to sve prodje preko kojekakvih koalicija kao sto je DODIK-COVIC i G.TESANOVIC TO SU TI KOJI prikrivaju zlocin nad Srbima koji prikriva SNSD-E i sud Bosne i Hrvatske. Sipa do sada samo hapsila Srbe koji su se branili od zlocina Hrvatske vojske koja je tada bila nelegalna, izvrsila agresiju na Bosnu i Republiku Srpsku udruzena sa Srbima katolicima protiv Republike Srpske i pravoslavlja.Takodaje i Kosarac preko Dodik-Covic prikrivao genocid nad Srbima sirom Republike Srpske Bosne i Hercegovine. Sipa treba da hapsi Srbe Hrvate i Srbe Muslimane koji su cinili zlocine nad Srbima pravoslavcima Republike Srpske. Dodik je Srbin katolik isti kao i ovi sto su napustili svoju veru pravoslavnih predaka pa ubijaju svoju bracu poveri i krvi a to su pokatoliceni Srbi i poturceni Srbi Muslimani koji polako unistavaju sami sebe. Tu veru sejtana koji ih vodi u samoubilacki rat i nestanak.

ODGOVORITE
Name

kameleon

26.03.2015 09:44

Pozivam sve časne Bošnjake i Hrvate da se komentarima ograde od ovog zločina i na taj način iskažu poštovanje prema žrtvama.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

26.03.2015 10:30

Samo ludjak može ovo da podrži !

Name

bosanac

26.03.2015 10:35

Nema se tu sta ogradjivati, metar uzeta I kraj ko god je I nesto slicno uradio..sto Musliman, Hrvat ili Srbin... Samo 2 metra pod zemlju I nek njegovi bliznji osjete tu bol...

Name

Edo , Slatina - Tuzla

26.03.2015 10:58

Iz " mjesovitog " sam braka , zao mi je svake nevine zrtve , nemam kontakt ni sa maminim ni sa tatinim jer su " ogrezli " u nacionalizam , zao mi je sto sam bio glup i naivan vjerujuci u " bolji zivot " nakon rata i ostao u ovom sanatorijumu zvanom BiH! Iskreno zao mi je svakog Srbina koji je stradao u Sarajevu , Hrvata u Bugojnu , Bosnjaka u Prijedoru , Srebrenica nam je svima ziva rana i pitanje svima kako to da su se " guzonje " iz Srebrenice svi do jednog izvukli sa porodicama iz Srebrenice, a stradao vecinom nevini narod??? Ponavljam, rat se vodio za lopove i protiv lopova, a mi obicni ljudi smo bili samo pijuni u sahovskoj igri "nasih vodja"!

Name

Sarajlija

26.03.2015 10:30

Za Kameleona . Jasno druže osuđujem sve zločine i želio bih da svi zločinci završe na sudu i zatvoru .Pokoj dušama ubijenih, a porodicama sabur (mir i strpljenje).

ODGOVORITE
Name

007

26.03.2015 10:58

Nama samo ostaje sjećanje,a svetu mrlja na savesti.

ODGOVORITE
Name

brodjanka

26.03.2015 12:35

E u ovo vrijeme sad negdje žderu I pravac Banja Luka I neće se sjetiti do iduce godine. I to kad ih neki službenik ( koga za.ebava.u ) podsjeti. Muka mi je od danasnjeg dana. Žrtvama i njihovim porodicama se poklanjam.

ODGOVORITE
Name

snouden

26.03.2015 12:52

Da je neko htio da optuzi Hrvatsku za agresiju i ubistvo civila Petrovacka ulica jasno se zna ko je taj dan od pilota poletio sa plesa u Zagrebu jasno se zna ko su komandiri vojni i policijskih jedinica koje su ucestvovale u akciji Oluja nad zapadno kraiskim opstinama ti ljudi su pocasni gradjani Hrvatske i zasticeni su ko beli medvedi. Mogli su raspisat medjunarodne potjernice zasto nisu ljudi normalno hodaju putuju cak prelaze BiH granice.

ODGOVORITE
Name

goran

26.03.2015 13:36

KOGA BRIGA ZA POKLANE SRBE? Dok god Dodik, Cvijanovicka, Spiric, Kosarac, Skrbic, Stankovic i ostale patriote budu mlatili milione, kosti nase brace ce glodati divlje svinje, vukovi, kojoti, lisice i psi lutalice.JE LI IKO U SRPSKOJ JOS MISLI DA JE VLADAJUCOJ BANDI STALO DO CIVILNIH ZRTAVA OTADZBINSKOG RATA KADA SVI VIDIMO DA SU PLJUNULI I NA BIVSE BORCE VRS KOJI DADOSE SVE DA ONI VLADAJU.Kamo srece da svi izginusmo da ne gledamo ovaj sljam i ovu bjedu.Dabogda i vase kosti psi godali.

ODGOVORITE
Name

kameleon za patriotu

26.03.2015 16:09

Popij terapiju.Očito imaš problem.Za Sijekovac i druga zla koja su počinjena prema bilo kome mora da odgovara onaj ko je to počinio i naredio.Nema kolektivne odgovornosti. Svaki zločin ima ime i prezime žrtve i ime i prezime zločinca.

ODGOVORITE