Саудијска Арабија почела бомбардовање Јемена

Амбасадор Саудисјке Арабије у САД Адел ал-Џубеир саопштио је данас да је његова земља започела ваздушне ударе против побуњених Хута у Јемену, који су истерали из резиденције јеменског председника Андерабуа Мансура Хадија.

Свијет 26.03.2015 | 07:13
Саудијска Арабија почела бомбардовање Јемена

Према његовим речима, Хути, за које се верује да имају велику подршку Ирана, "увек су бирали пут насиља", јавио је АП.

Ал-Џубеир је објавио војну акцију своје земље на конференцији за новинаре које нису честа пракса његове владе.

Он је рекао да ће Саудијска Арабија "све учинити" да заштити народ Јемена и "легитимну владу Јемена".

Како су раније данас саопштили амерички званичници, Саудијска Арабија измешта тешко наоружање и војну опрему, укључујући артиљерију, у област близу своје границе с Јеменом.

Измештање саудијског наоружања уследило је пошто је шиитска милиција Хути почела да напредује ка југу, пошто је у септембру заузела престоницу Јемена Сану, а за викенд и централни град Таиз, чиме се приближила новој бази председника Андерабуа Мансура Хадија, кога подржавају САД.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је у току вечери контактирао са председником Јемена Абедрабо Мансоур Хадијем, али да не може да наведе где се он налази.

"Ми смо били у контакту са њим. Он се више не налази у својој резиденцији...Ја нисам у позицији да одавде потврдим било какве додатне детаље о његовој локацији", рекла је портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, пренео је АФП.

У међувремену министар спољних послова Јемена, Ријад Јасин, рекао је да би, ако побуњеници заузму град Аден где је председник Хади нашао уточиште, то значило "почетак грађанског рата".

Он је, такође, упозорио на "евентуалну доминацију Ирана над читавим Арапским полуострвом", пошто се сумња да та земља подржава побуњенике, преноси АФП.

Очевици у Адену су навели да пљачкаши пустоше председничку палату у том граду коју је Хади нешто раније напустио, јавио је Ројтерс.

Војни авион гађао је раније данас резиденцију јеменског председника , али је уместо ње погодио оближњу зграду, рекао је представник преседниковог обезбеђења.

Авион је испалио три пројектила на председнички комплекс, али се суочио са противваздушном одбраном, казао је он за АФП.

Представник обезбеђења је рекао да су пројектили ударили у напуштену зграду у оквиру комплекса, тако да није било жртава.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боле

26.03.2015 06:27

Зашто запад не уведе санкције Саудиској Арабији због агресије на Јемен? Нечувено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гггг

26.03.2015 07:27

Свима је вец јасно да правде на свијету нема. Постоје добре земље наклоњене Америци и остале које они настоје себи приклонити. Циљ је владати свијетом, а средства се не бирају више. У задњих десет година су уништили мир на сјеверу Африке и блиском истоку... У Украјини...Афганистану..ево сад и на Саудијском полуострву......јос да звекну Иран, Пакистан, Индију и Кину и Русију одрадили су 99% посла. У Шведској чиповање почело.

Name

Остоја

26.03.2015 13:08

Посто су купили наорузање и опрему од каубоја, каубоји су дали сагласност да утросе ту опрему и средства да би им могли јос опреме и средстава продат и тако карика до карике, али круг се затворит неце,

Name

дилема

26.03.2015 07:15

Тако ти је кад племену даш технологију, а цивилизацији даш приватизацију резултат је исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.03.2015 09:55

И ово је "без знања"САД. После сукоба ће завладати "права"западна демократија". Доказ Сомалија,Итан Либија, Украјина, Косово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНАЧНО

26.03.2015 10:41

ТАЈ ОБРАЧУН ИЗМЕЂУ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ И ИРАНА ТРАЈЕ ВЕЋ ВИЈЕКОВИМА, РЕД ЈЕ КОНАЧНО ДА ОТПОЧНЕ ОТВОРЕНО. КАКО ЈЕ САУДИЈСКА АРАБИЈА ОДУВИЈЕК БИЛА ИЗРАЕЛСКИ ИГРАЧ БИЋЕ ЗАНИМЉИВО ВИДЈЕТИ ШТА ЋЕ СЕ ТУ СВЕ ИЗДЕШАВАТИ. ИРАН ЈЕ ВЕЋ ОСВОЈИО ПОЛА БЛИСКОГ ИСТОКА, ЛИБАН СИРИЈУ, ИРАК И САД ЋЕ САУДИЈУ ОКРУЖИТИ ЈЕР ДРЖИ И ЈЕМЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

26.03.2015 11:06

Када це се састати Вијеце сигурности? Зар ово није агресија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.03.2015 12:47

Руси немају права да бране Русе у Украини, али Саудиска Дзамахирија има право да нападне Јемен у циљу сирења НАТО демократије. Драги нас преседнице ПУТИНЕ запали све до Лондона, а њих остави за крај те их запли да цврце као запрска маму им фасистицку.ЗИВИО НАС ПУТИН.

ОДГОВОРИТЕ