Saudijska Arabija počela bombardovanje Jemena

Ambasador Saudisjke Arabije u SAD Adel al-Džubeir saopštio je danas da je njegova zemlja započela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu, koji su isterali iz rezidencije jemenskog predsednika Anderabua Mansura Hadija.

Svijet 26.03.2015 | 07:13
Saudijska Arabija počela bombardovanje Jemena

Prema njegovim rečima, Huti, za koje se veruje da imaju veliku podršku Irana, "uvek su birali put nasilja", javio je AP.

Al-Džubeir je objavio vojnu akciju svoje zemlje na konferenciji za novinare koje nisu česta praksa njegove vlade.

On je rekao da će Saudijska Arabija "sve učiniti" da zaštiti narod Jemena i "legitimnu vladu Jemena".

Kako su ranije danas saopštili američki zvaničnici, Saudijska Arabija izmešta teško naoružanje i vojnu opremu, uključujući artiljeriju, u oblast blizu svoje granice s Jemenom.

Izmeštanje saudijskog naoružanja usledilo je pošto je šiitska milicija Huti počela da napreduje ka jugu, pošto je u septembru zauzela prestonicu Jemena Sanu, a za vikend i centralni grad Taiz, čime se približila novoj bazi predsednika Anderabua Mansura Hadija, koga podržavaju SAD.

Američki Stejt department saopštio je da je u toku večeri kontaktirao sa predsednikom Jemena Abedrabo Mansour Hadijem, ali da ne može da navede gde se on nalazi.

"Mi smo bili u kontaktu sa njim. On se više ne nalazi u svojoj rezidenciji...Ja nisam u poziciji da odavde potvrdim bilo kakve dodatne detalje o njegovoj lokaciji", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, preneo je AFP.

U međuvremenu ministar spoljnih poslova Jemena, Rijad Jasin, rekao je da bi, ako pobunjenici zauzmu grad Aden gde je predsednik Hadi našao utočište, to značilo "početak građanskog rata".

On je, takođe, upozorio na "eventualnu dominaciju Irana nad čitavim Arapskim poluostrvom", pošto se sumnja da ta zemlja podržava pobunjenike, prenosi AFP.

Očevici u Adenu su naveli da pljačkaši pustoše predsedničku palatu u tom gradu koju je Hadi nešto ranije napustio, javio je Rojters.

Vojni avion gađao je ranije danas rezidenciju jemenskog predsednika , ali je umesto nje pogodio obližnju zgradu, rekao je predstavnik presednikovog obezbeđenja.

Avion je ispalio tri projektila na predsednički kompleks, ali se suočio sa protivvazdušnom odbranom, kazao je on za AFP.

Predstavnik obezbeđenja je rekao da su projektili udarili u napuštenu zgradu u okviru kompleksa, tako da nije bilo žrtava.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bole

26.03.2015 06:27

Zašto zapad ne uvede sankcije Saudiskoj Arabiji zbog agresije na Jemen? Nečuveno.

ODGOVORITE
Name

Gggg

26.03.2015 07:27

Svima je vec jasno da pravde na svijetu nema. Postoje dobre zemlje naklonjene Americi i ostale koje oni nastoje sebi prikloniti. Cilj je vladati svijetom, a sredstva se ne biraju više. U zadnjih deset godina su uništili mir na sjeveru Afrike i bliskom istoku... U Ukrajini...Afganistanu..evo sad i na Saudijskom poluostrvu......jos da zveknu Iran, Pakistan, Indiju i Kinu i Rusiju odradili su 99% posla. U Švedskoj čipovanje počelo.

Name

Ostoja

26.03.2015 13:08

Posto su kupili naoruzanje i opremu od kauboja, kauboji su dali saglasnost da utrose tu opremu i sredstva da bi im mogli jos opreme i sredstava prodat i tako karika do karike, ali krug se zatvorit nece,

Name

dilema

26.03.2015 07:15

Tako ti je kad plemenu daš tehnologiju, a civilizaciji daš privatizaciju rezultat je isti.

ODGOVORITE
Name

007

26.03.2015 09:55

I ovo je "bez znanja"SAD. Posle sukoba će zavladati "prava"zapadna demokratija". Dokaz Somalija,Itan Libija, Ukrajina, Kosovo...

ODGOVORITE
Name

КОНАЧНО

26.03.2015 10:41

ТАЈ ОБРАЧУН ИЗМЕЂУ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ И ИРАНА ТРАЈЕ ВЕЋ ВИЈЕКОВИМА, РЕД ЈЕ КОНАЧНО ДА ОТПОЧНЕ ОТВОРЕНО. КАКО ЈЕ САУДИЈСКА АРАБИЈА ОДУВИЈЕК БИЛА ИЗРАЕЛСКИ ИГРАЧ БИЋЕ ЗАНИМЉИВО ВИДЈЕТИ ШТА ЋЕ СЕ ТУ СВЕ ИЗДЕШАВАТИ. ИРАН ЈЕ ВЕЋ ОСВОЈИО ПОЛА БЛИСКОГ ИСТОКА, ЛИБАН СИРИЈУ, ИРАК И САД ЋЕ САУДИЈУ ОКРУЖИТИ ЈЕР ДРЖИ И ЈЕМЕН.

ODGOVORITE
Name

bosna

26.03.2015 11:06

Kada ce se sastati Vijece sigurnosti? Zar ovo nije agresija?

ODGOVORITE
Name

goran

26.03.2015 12:47

Rusi nemaju prava da brane Ruse u Ukraini, ali Saudiska Dzamahirija ima pravo da napadne Jemen u cilju sirenja NATO demokratije. Dragi nas presednice PUTINE zapali sve do Londona, a njih ostavi za kraj te ih zapli da cvrce kao zaprska mamu im fasisticku.ZIVIO NAS PUTIN.

ODGOVORITE