Видео - На данашњи дан: ''Плави'' су отишли у историју...!

Репрезентација СФРЈ је пре 23 године доживела пораз од Холандије у Амстердаму (0:2), што се на крају испоставило да је последњи међународни меч једне велике екипе која је могла далеко да догура на предстојећем ЕП у Шведској.

Фудбал 25.03.2015 | 23:45
Видео - На данашњи дан: ''Плави'' су отишли у историју...!

На данашњи дан, тачно пре 23 године, тадашња репрезентација Социјалистичке Федеративне Републике Југославије одиграла је последњи међународни меч и отишла у историју. Холандија је тада у Амстерадму савладала Плаве са 2:0, који су играли без хрватских фудбалера пошто се нису одазвали позиву селектора Ивице Осима због бујања грађанског рата, а непуна три месеца касније УЕФА их је елиминисала са ЕП у Шведској.

Југославија је заиграла у следећем саставу: Фахрудин Омеровић, Фарук Хаџибегић (капитен), Вујадин Станојковић, Бранко Брновић, Мехмед Баждаревић, Драган Стојковић, Владимир Југовић, Дејан Савићевић, Илија Најдоски, Мехо Кодро, Будимир Вујачић. Играли су још: Предраг Мијатовић, Дарко Миланић и Џони Новак.

За Холанђане су од познатијих играли Роналд Куман и Франк Рајкард, а голове су постигли Вим Кифт у 62. и Јан Вутерс у 67. минуту.
„Тешка су то била времена, тражила се свака прилика за неку провокацију. Неки кажу - какав народ, такве вође. Било је тада невиђених манипулација, а они који су манипулисали никада нису страдали, већ неки други људи. Много тога се заснивало на вери, тај набој се најлакше користи“, рекао је својевремено Осим.

Многи сматрају да би се тадашња екипа Југославије прошетала Шведском и освојила ЕП. Уместо Плавих отишли су Данци и постали прваци Европе. Али, нажалост, никад нећемо сазнати да ли би заиста тако и било...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈМО

25.03.2015 23:06

Како год да би било та младост тадасња далеко би догурала.Била је слицна овој данасњој Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ