Video - Na današnji dan: ''Plavi'' su otišli u istoriju...!

Reprezentacija SFRJ je pre 23 godine doživela poraz od Holandije u Amsterdamu (0:2), što se na kraju ispostavilo da je poslednji međunarodni meč jedne velike ekipe koja je mogla daleko da dogura na predstojećem EP u Švedskoj.

Fudbal 25.03.2015 | 23:45
Video - Na današnji dan: ''Plavi'' su otišli u istoriju...!

Na današnji dan, tačno pre 23 godine, tadašnja reprezentacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odigrala je poslednji međunarodni meč i otišla u istoriju. Holandija je tada u Amsteradmu savladala Plave sa 2:0, koji su igrali bez hrvatskih fudbalera pošto se nisu odazvali pozivu selektora Ivice Osima zbog bujanja građanskog rata, a nepuna tri meseca kasnije UEFA ih je eliminisala sa EP u Švedskoj.

Jugoslavija je zaigrala u sledećem sastavu: Fahrudin Omerović, Faruk Hadžibegić (kapiten), Vujadin Stanojković, Branko Brnović, Mehmed Baždarević, Dragan Stojković, Vladimir Jugović, Dejan Savićević, Ilija Najdoski, Meho Kodro, Budimir Vujačić. Igrali su još: Predrag Mijatović, Darko Milanić i Džoni Novak.

Za Holanđane su od poznatijih igrali Ronald Kuman i Frank Rajkard, a golove su postigli Vim Kift u 62. i Jan Vuters u 67. minutu.
„Teška su to bila vremena, tražila se svaka prilika za neku provokaciju. Neki kažu - kakav narod, takve vođe. Bilo je tada neviđenih manipulacija, a oni koji su manipulisali nikada nisu stradali, već neki drugi ljudi. Mnogo toga se zasnivalo na veri, taj naboj se najlakše koristi“, rekao je svojevremeno Osim.

Mnogi smatraju da bi se tadašnja ekipa Jugoslavije prošetala Švedskom i osvojila EP. Umesto Plavih otišli su Danci i postali prvaci Evrope. Ali, nažalost, nikad nećemo saznati da li bi zaista tako i bilo...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JMO

25.03.2015 23:06

Kako god da bi bilo ta mladost tadasnja daleko bi dogurala.Bila je slicna ovoj danasnjoj Njemackoj.

ODGOVORITE