"Километар косе" за болесну дјецу

Километар косе је хуманитарни пројекат покренут у Србији, а у коме могу учествовати сви који желе ошишати своју косу и донирати је у циљу прављења перика за дјецу обољелу од рака која су своју природну косу изгубила због лијечења хемотерапијом.

Србија 25.03.2015 | 19:10
"Километар косе" за болесну дјецу

Иза пројекта "Километар косе" покренутог у Србији стоје Тамара Којић и њен колега Марко Мак Пантелић који су одлучили на свој начин помоћи дјеци и младима обољелим од рака.

"Сви који због болести или медицинског третмана изгубе косу имају проблем са самопоуздањем и осјећајем губитка идентитета. Посебно осјетљиву групу чине младе дјевојке, адолесценткиње, стога нашу примарну циљну групу чине дјевојке узраста од 12 до 21 годину", каже за Клиx.ба Тамара Којић и додаје како перике од природне косе обезбјеђују и другим старосним групама, као и дјеци и младима који су косу изгубили због болести као што је алопеција, а који им се директно јављају.

За пројекат "Километар косе" су заинтересовани људи добре воље из свих дијелова планете који желе учествовати и помоћи у овој акцији, а Којић истиче како су презадовољни одзивом и реакцијама људи.

Бесплатно шишање и фризирање у више од 70 партнерских салона

За сваког ко жели донирати своју косу како би се од ње правиле бесплатне перике за дјецу, "Километар косе" је обезбједио бесплатна шишања у више од 70 партнерских салона широм Србије, који се тренутно налазе у 40 мјеста, а константно раде на одржавању и проширењу мреже.

"Километар косе" акција не подразумијева само одсијецање репа који се донира, већ и прављење фризуре и њено стилизовање, а све потребне информације можете добити на њиховој званичној Фацебоок страници.

Перике од природне косе прави тим власуљара и, како сазнајемо, у питању је мукотрпан посао који траје до четири седмице и за који је потребно шест до осам донација косе. Коса се прикупља у партнерским салонима, као и у канцеларијама Националног удружења родитеља дјеце обољеле од рака у Београду, Новом Саду и Нишу, гдје сви заинтересовани своју одрезану косу могу донијети лично или поштом послати донације косе.

Ово удружење је уједно и њихов канал комуникације са дјецом обољелом од малигних болести, преко којих се они или њихови родитељи пријављују за бесплатну перику.

Оваква иницијатива засад само у Србији

Којић каже како, према њиховим сазнањима, у овом тренутку не постоји слична иницијатива у смислу раширености мреже ни у БиХ, нити у Хрватској.

"Уколико постоје заинтересовани који би жељели да у својој држави покрену овакву иницијативу, ми смо на располагању и заиста радо дијелимо своја искуства и савјете", поручила је Којић.

Наводи како им се јавља много добрих људи и фризерских салона који желе да допринесу, али упркос њиховој вољи тренутно немају капацитете ни регулисана правна питања како би могли проширити дјеловање, тако да се за сада регионални доприноси своде на индивидуалне донације које поштом стижу у канцеларије Националног удружења родитеља дјеце обољеле од рака.

"Често нам се јављају родитељи који се захваљују што су кроз "Километар косе" могли најдиректније показати својој дјеци колико је битно дијелити своју срећу. Такође, није ријеткост ни да дјеца сама траже од родитеља да их воде код фризера. Неколико дјевојчица је своје прво шишање у животу имало управо због "Километра косе".

Четверогодишња Тамара је једна од њих и по шишању је одмах питала да ли уз косу може да нам пошаље и неке своје играчке", испричала нам је Тамара.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар