Србији 100 милиона долара кредита

Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је данас Србији зајам од 88,3 милиона евра /100 милиона долара/ као подршку структурним реформама, саопштено је данас из те међународне финансијске институције.

Свијет 24.03.2015 | 21:49
Србији 100 милиона долара кредита

Одобрени зајам је први од два који подржавају владине напоре реформисања државних и друштвених предузећа и ићи ће у буџет Србије.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у Србији Тони Верхејен каже да је одобравање кредита од 100 милиона долара порука Свјетске банке да је Србија кренула у добром правцу с реформама.

Први дио тог пројекта усредсређен је на рјешавање питања 514 друштвених предузећа која се налазе у портфолију Агенције за приватизацију, а која, према оцјени Свјетске банке, представља препреку даљем развоју привреде Србије.

Само у 2013. години тих 514 фирми имало је губитак од 690 милиона евра, или више од два одсто националног дохотка Србије.

"Србија не може више да приушти одгађање тих реформи. Непродуктивна државна и друштвена предузећа озбиљан су терет српској привреди и велики терет за пореске обвезнике", каже директор Свјетске банке за југоисточну Европу Елен Голдстин.

Коментари / 0

Оставите коментар