Србима је против Португала потребан - Душан ''СИЛНИ'' Тадић!

Тадић повремено делује толико писмено на терену, да је заслужио додатни кредит, иако га на туморним мечевима с почетка квалификација нигде није било.

Фудбал 25.03.2015 | 19:00
Србима је против Португала потребан - Душан ''СИЛНИ'' Тадић!

Његов репрезентативни стаж је релативно кратак, али досадашњи учинак у мечевима с националним дресом прети да му залепи етикету вука који навлачи јагњећу кожу оног тренутка када се с клупског колосека пребаци на обавезе у опреми са државним обележијима.

Док је играо у Холандији Душан Тадић је из викенда у викенд потврђивао да је фудбалер топ класе, за само три месеца на Острву натерао навијаче Саутемптона да му спевају песмицу у којој величају његове дриблинге. Чак и на интернет енциклопедији Википедији описан је као играч ретко убитачног, китњастог дриблинга. И зато је улога крилног фудбалера Светаца уочи и за време меча у Португалији можда и највећа од свих јаких штихова које на распологању има нови селектор Радован Ћурчић.

Од 14. децембра 2008. године, када је као златна кока Војводине, дебитовао за сениорску репрезентацију Србије Душан Тадић је одиграо 29 мечева за Орлове и постигао шест голова. Говор бројки потврђује да је имао сасвим коректан учинак у репрезентативном дресу, али придев коректан не може да стоји у истој равни са играчким опусом Душана Тадића. У епоси, у којем нам се “фантазисти” привиђају као оаза жедном у пустињи, убитачни крилни фудбалер морао би да одигра један меч који ће га дефинитивно сврстати у категорију оних који могу да буду велики. Можда је прави тренутак да на монументалном Ла Лужу (стадион светлости) засија фудбалска звезда мирног момка из Бачке Тополе.

Тај питоми војвођански менталитет просто му не да да буде један од оних играча са ореолом вође, природних предводника, али дошао је тренутак да Тадић уз велико поштовање према Матићу, Коларову и Ивановићу удари шаком о сто и одигра утакмицу за репрезентацију и себе. Јер како рече недавно Драган Стојковић Пикси момци који су по вокацији дефанзивци и задњи везни просто не смеју да буду локомотиве које ће следити остатак поставе.

Чак и они који и даље сумњају у његов играчки потенцијал сложиће се са констатацијом да је Душан Тадић фудбалер који прави разлику. Чак и у мечу у којем ће преко пута стајати званично најбољи фудбалер света. Јесте да је интерес репрезентације изнад свега, међутим утисак о Тадићевим играма у репрезентацији мериће се према овом циклусу, чак и према мечу у Лисабону. Код претходног селектора Синише Михајловића, Душан је био један од протагонсита, али само из њему знаних разлога актуелни тренер Сампдорије ускратио је Тадићу озбиљну минутажу на Максмиру... Давао је голове против Велса и Македоније, али стандард игара из Саутемптона (пре тога из Твентеа) Тадић би требало да покаже када “гори”. А сада нам баш гори...

Тадић, повремено делује, толико писмено на терену да је заслужио додатни кредит, иако га на туморним мечевима с почетка квалификација нигде није било. До те мере да је морао да слуша заједљиве коментаре како Душан игра у Саутемптону, а дрес репрезентације облачи његов брат близанац, не тако фудбалски обдарен. Холанђанин Дик Адвокат очигледно није могао или још боље рчено није знао да га искористи...

А Радован Ћурчић би у припреми битке за опстанак у Лисабону Душану Тадићу морао да покаже поједине сегменте из пријатељског меча са Француском, одиграном у августу прошле године. Одбрамбена зона Триколора померала се тако да је Тадић увек био имао двоструку пратњу. Већу почаст некадашна ведета Војводине није могла да добије. То страхопоштовање које је Тадићу указао селектор Француске Дидије Дешан би морало да значи више од било каквог аплауза на острвским стадиона. У исто време да га окуражи да терет бројних оптерећења збаци са леђа и коначно заигра на свом нивоу. Или још боље речено да се игра фудбала.

Постоји различитост између новог селектора Радована Ћурчића и Душана Тадића, различитост која би могла да се трансформише у фатални коктел за Португалце. Кормилар Орлова познат је као страствени такмичар, тренер који не хаје много за уметнички утисак... Са друге стране Тадић јесте уметник, неко ко се и данас више сећа како је у дресу Војводине померио све кичмене пршљенове тадашњем беку ОФК Београда Ивану Стевановићу, него рутинских егзекуција у дресовима Гронингена, Твентеа, па и Саутемптона...

Зна сигурно Ћурчић да таквог креативца не сме да спутава разним тактичким задацима и обевезама, али исто тако, верујемо, зна ће да му објасни да репрезентација Србије мора да живи од његових дриблинга, потеза који праве разлику. У том случају могли бисмо да на стадиону Бенфике видимо сцену са Олд Трафорда када је Тадић затресао мрежу Црвених ђавола и показао колико је јак...

Душане, време је да будеш силан у репрезентативном дресу!

Коментари / 0

Оставите коментар