Срби више неће моћи да играју у Премијер лиги?!

Челници Фудбалског савеза Енглеске (ФА) одлучили су да реформиришу овај спорт у земљи његовог настанка. И, ако се то деси како су су замислили, а српски фудбал притом настави да тоне - ускоро би српским фудбалерима могло да буде забрањено да наступају у Премијер лиги.

Фудбал 24.03.2015 | 16:20
Срби више неће моћи да играју у Премијер лиги?!

У документу председника ФА Грега Дајка, "Предлог о домаћем фудбалу", налазе се измене који би требало да омогуће да више енглеских талената добије шансу, али и да се клубови натерају да стварају нове играче, не само да их купују.

Ево неких од најзначајнијих детаља из тог документа:

Да би се играч сматрао "одгојеним у локалној (енглеској) школи фудбала", није важна његова националност већ какво је фудбалско знање стекао. И, притом, више неће бити довољно да је он до своје 21. године био три године у енглеским, шкотским и велшким клубовима (како је по сада важећим прописима), већ до 18. године свог живота мора да је бар три године провео у неким од тих клубова (не мора само у једном од њих)
У првом тиму, који садржи 25 играча, сваки клуб ће уместо досадашњих осам, морати да има 12 поменутих "играча који су одгојени у локалној школи фудбала". Број ће се, до тих 12, постепено увећавати од 2016. до 2020. године.
Најмање два "домаћа играча" морају да бар три године пре свог 18. рођендана проведу у клубу чији су и даље чланови

Можда некоме ово са "локалним школама фудбала" звучи компликовано, али поента је у енглеској одлучности да више не доводе било кога на Острво, већ само најбоље или таленте који ће проћи њихове школе фудбала. А све због следеће дефиниције коју је Грег Дајк потписао у свом Предлогу:

"Мали број енглеских играча се пробија у елиту због ... мањка прилика да домаћи играчи буду у првим тимовима у такмичарским утакмицама када имају од 18 до 21 годин".

С тим у вези и нови предлог о ангажовању страних фудбалера, јер их Енглези желе - само најбоље:

Уместо досадашњег правила да странци могу заиграју у Премијер лиги ако су одиграли 75% репрезентативних мечева у претходне две године, дозволе ће се давати страним играчима по следећем принципу:

Ако је ваша земља међу десет најбољих на свету, довољно је да сте одиграли 30% репрезентативних мечева у последње две године
Ако вам је земља од 11. до 20. места - морате да одиграте бар 45% утакмица да бисте добили радну дозволу
Ако вам је земља од 21. до 30. места - морате да одиграте бар 60% утакмица
Ако вам је земља од 31. до 50. места - морате да одиграте бар 75% репрезентативних утакмица у последње две године, иначе ништа од радне дозволе.

И, то је то. Ако је репрезентација испод 50. позиције на ФИФА ранг листи, по новом предлогу - њен фудбалер неће моћи да добије радну дозволу у Енглеској. До сада је та лествица била спуштана до 70. позиције.

Србија је, подсетимо, 40. на свету.

Коментари / 0

Оставите коментар