Srbi više neće moći da igraju u Premijer ligi?!

Čelnici Fudbalskog saveza Engleske (FA) odlučili su da reformirišu ovaj sport u zemlji njegovog nastanka. I, ako se to desi kako su su zamislili, a srpski fudbal pritom nastavi da tone - uskoro bi srpskim fudbalerima moglo da bude zabranjeno da nastupaju u Premijer ligi.

Fudbal 24.03.2015 | 16:20
Srbi više neće moći da igraju u Premijer ligi?!

U dokumentu predsednika FA Grega Dajka, "Predlog o domaćem fudbalu", nalaze se izmene koji bi trebalo da omoguće da više engleskih talenata dobije šansu, ali i da se klubovi nateraju da stvaraju nove igrače, ne samo da ih kupuju.

Evo nekih od najznačajnijih detalja iz tog dokumenta:

Da bi se igrač smatrao "odgojenim u lokalnoj (engleskoj) školi fudbala", nije važna njegova nacionalnost već kakvo je fudbalsko znanje stekao. I, pritom, više neće biti dovoljno da je on do svoje 21. godine bio tri godine u engleskim, škotskim i velškim klubovima (kako je po sada važećim propisima), već do 18. godine svog života mora da je bar tri godine proveo u nekim od tih klubova (ne mora samo u jednom od njih)
U prvom timu, koji sadrži 25 igrača, svaki klub će umesto dosadašnjih osam, morati da ima 12 pomenutih "igrača koji su odgojeni u lokalnoj školi fudbala". Broj će se, do tih 12, postepeno uvećavati od 2016. do 2020. godine.
Najmanje dva "domaća igrača" moraju da bar tri godine pre svog 18. rođendana provedu u klubu čiji su i dalje članovi

Možda nekome ovo sa "lokalnim školama fudbala" zvuči komplikovano, ali poenta je u engleskoj odlučnosti da više ne dovode bilo koga na Ostrvo, već samo najbolje ili talente koji će proći njihove škole fudbala. A sve zbog sledeće definicije koju je Greg Dajk potpisao u svom Predlogu:

"Mali broj engleskih igrača se probija u elitu zbog ... manjka prilika da domaći igrači budu u prvim timovima u takmičarskim utakmicama kada imaju od 18 do 21 godin".

S tim u vezi i novi predlog o angažovanju stranih fudbalera, jer ih Englezi žele - samo najbolje:

Umesto dosadašnjeg pravila da stranci mogu zaigraju u Premijer ligi ako su odigrali 75% reprezentativnih mečeva u prethodne dve godine, dozvole će se davati stranim igračima po sledećem principu:

Ako je vaša zemlja među deset najboljih na svetu, dovoljno je da ste odigrali 30% reprezentativnih mečeva u poslednje dve godine
Ako vam je zemlja od 11. do 20. mesta - morate da odigrate bar 45% utakmica da biste dobili radnu dozvolu
Ako vam je zemlja od 21. do 30. mesta - morate da odigrate bar 60% utakmica
Ako vam je zemlja od 31. do 50. mesta - morate da odigrate bar 75% reprezentativnih utakmica u poslednje dve godine, inače ništa od radne dozvole.

I, to je to. Ako je reprezentacija ispod 50. pozicije na FIFA rang listi, po novom predlogu - njen fudbaler neće moći da dobije radnu dozvolu u Engleskoj. Do sada je ta lestvica bila spuštana do 70. pozicije.

Srbija je, podsetimo, 40. na svetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar