Полиција вапи за младим кадровима

Просјечна старост полицајца у Републици Српској је 43 године, а око 2020. готово половина од њих 5.300 мораће отићи у пензију.

Република Српска 24.03.2015 | 08:47
Полиција вапи за младим кадровима

То може представљати озбиљан проблем ако се у наредне двије до три године не подмлади кадар.

"Старосна структура због Закона о ПИО није онаква какву желимо. Има полицајца са 40 година радног стажа, али због законских одредаба морају да раде док не наврше 56 или 57 година старости. Да је стари закон о ПИО на снази, пуно људи било би пензионисано прошле, ове и сљедеће године, а овако је то одгођено за 2018, 2019. и 2020. годину. У око двије године ће се десити велики одлив и то није оно што желимо - да из службе излази и улази око 130 полицајаца годишње", рекао је Гојко Васић, директор Полиције РС.

Према незваничним информацијама, први велики одлив полиције десиће се већ за три године, када ће њих више од 600 отићи у пензију, а већ сљедеће или 2019. године тај број ће прећи 700 с обзиром на то да је већина данашњих полицајца у службу примљена 1992. и 1993. године.

У МУП-у РС ни више од мјесец дана након што смо поставили питања нисмо успјели добити одговоре о старосној структури полицајаца и годинама њиховог одласка у пензију.

"На подмлађивању полиције РС се мора озбиљно и брзо радити и то питање се од свих институција РС мора озбиљно и свеобухватно размотрити, првенствено због рефлексије коју може имати на питање свеукупне безбједности и квалитета очувања јавног реда и мира", упозорила је Аница Јондић, предсједник Синдиката радника унутрашњих послова.

Она наглашава да се мора наћи начин да се у структуре МУП-а РС постепено уведу млади људи, због чињенице да ће у наредних неколико година велики број полицијских службеника испунити услове за пензију.

"Ради се о смјени генерација. Истински покушавамо убиједити институције да овај проблем сагледају. И Синдикат и МУП РС имају исто виђење ове ситуације", казала је Јондићева, додајући да су проблем са старосном структуром полиције имале све земље настале распадом бивше Југославије, али за разлику од РС, практично су га већ ријешиле.

"Они су радили студијски и стратешки су осмислили како подмладити полицију", нагласила је Јондићева.

Синдикат радника унутрашњих послова, заједно с МУП-ом, ово питање је покушао ријешити када је у НС РС усвајан нови Закон о полицијским службеницима и када је предлагано да у пензију полицајци могу ићи са 40 година стажа без обзира на године живота, међутим њихов приједлог није добио подршку.

Полицијски службеници у пензију одлазе у складу са Законом о ПИО, који каже да осигураник са 40 година пензијског стажа у овој години право на старосну пензију има када наврши 56 година и осам мјесеци живота. Већ 2016. године та граница се помјера и у пензију се не може прије него што се наврши 57 година, иако ће истовремено имати и 46 година радног стажа.

"То није добар приступ имајући у виду посао који обављају полицајци. Морају постојати другачији услови за њихово пензионисање", рекла је Јондићева, додајући да ПИО не примјењује члан 43. Закона о ПИО, који говори о одласку у пензију осиграника с увећаним трајањем.

У Синдикату радника унутрашњих послова кажу и да је младе полицајце који ступају у службу неопходно обучити за то, јер без обзира на теоријско знање, пракса је нешто сасвим друго и мора се савладати са старијим колегама.

Извор: Независне новине

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

24.03.2015 07:53

НЕМА У ПЕНЗИЈУ НИКОМЕ ДОК СЕ НЕ ПРОНАЂЕ УГОВОР О ПРИВАТИЗАЦИЈИ БОСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

24.03.2015 08:12

Ко још од полицајаца мисли о пензији? Око 1000 км је пристојна сума а још се макар половина намакне на цести, таман да се покрије рата кредита!Живио овакав накарадан закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

24.03.2015 08:33

Јадни они. Како це зивјети. на цести узимају јос минимум двије плате. па тако сваки полицајац има куцетине, камионе, троја кола.зиве ко богови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг ре пензионер

24.03.2015 09:11

Не ради сваки полицајац на цести и нема сваки полицајац куцетину , наравно да и у полцији као и сваком другом сегментну друства има битанги , али немозес генарализовати ствари , јер тако вриједјас и људе који постено раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

24.03.2015 10:01

А ста је са дипломираним правницима унутрасњих послова? Њих је МУП сколовао за своје потребе а сад их је 300 мозда и висе без посла и без ицега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.03.2015 10:13

А млади вапе за послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

24.03.2015 10:18

Сјецам се када су 2000. или 2001. године из моје станице у пензију отисли полицајци са једна навуцених 20 година радног стаза и око 38 година старости зивотне доби. Е сад ми требамо да плацамо пенале сто је неко без мозга вукао такве потезе који ево имају дугороцне последице...Дугороцно планирање и стратегија управљања људским ресурсима нам је на нивоу појединих зивотињских врста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из народа

24.03.2015 10:18

Не мисли ова дрзава о себи и самоодрзивости. Сваком том полицајцу тзв "Бијели орлови" кад задају некакав тези, односно нормалан задатак, за полуцајца он оде на боловањ, ста це није цовјек кадар и способан да на прм ради ноцну смјену на позорном рејону 8 сати. Да не прицамо о професионалним обољењима полицајаца као сто су повисен кевни притисак, срцане мане, инфаркт, дијабетес, а све изазвано стресним и напетим послом полицајца. Наравно народ само види и примјецује полиц када седну кафану да несто попију и поједу као свако зиво бице, а не види оне теске стране тог посла. Назалост они који би требало да се боре за права полиције сједе у бијелој згради МУП-а и убиру плату од 1800 до 2000 КМ и не помисља на пензију, а полицајац на цести кисне и смрзава се у љетној јакни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

24.03.2015 10:40

И треба да оду те "курсадзије" од полиције из ратних скола, гдје су заврсили курс од 2 мјесеца и сад "спроводе закон". Стомацине до зуба, 50 година, пола зуба нема, а не зна прицати ни свој језик, камоли страни..бркови обавезно упола масни од прасетине коју је поздерао од спроводјења закона. И, то је наса полиција? Као сто у Будзаку има курсадзија који цак самог себе назива "Шерифом", и мисли да је пендрек и капа=полицајац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре никола

24.03.2015 11:03

Ти исти које ти обилато пљујеш су 1992 године стали на страну одбране Републике Српске. Тада су ваљали, а данас када су на заласку живота са болестима које су зарадили добрим дијелом у рату, треба их гурнути у биједу да не могу ни лијекова купити.Сав шљам у полицији је дошао након рата, пријатељско познаничким и страначким каналима.

Name

Марко

24.03.2015 11:31

Нису то једини борци рата били. Има и далеко вецих бораца, па су заборављени одавно и од стране власти, а и од стране људи! Тако да није само та полиција бранила дрзаву! Далеко од тога да нема и цасних људи, али говоримо о вецини.

Name

Цезар

24.03.2015 11:30

Има их преко сваке мјере. У односу на прије рата, у Бањалуци их је 20 пута више. А и криминала је 200 пута више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полиција ЗВ

24.03.2015 11:51

Код нас се прича о реформи саобраћајне полиције. Кажу одлучио Министар да укине саобраћајну полицију због великог криминала и корупције у тим станицама. О томе сад нико јавно не смије да прича јер би се МУП РС као институција дебело компромитовала. Наиме МУП располаже оперативним податцима да је извор организованог криминала и корупције у МУП-у саобраћајна полиција па се кренуло у тоталну реогранизацију ових станица али о томе се ћути. Код нас у Зворнику саобраћајци у паници. Остаје њих само 10-так у тој станици па кренула алабука и тражење веза да им се помогне. По општини кукњава и плач. Вуку за рукаве политичаре којима су некада били подређени, нуде разне услуге па чак и новац да их недирају. Дигли се Зворнички тајкуни и лупају по кафана шаком од стол и кажу неможе то тако -ко ће нас сад да штити. Одржавају се тајни састанци руководства полиције и корумпираних политичких структура да се Министру Полиције минира пут на тој замисли. Руководиоци полиције преко тајкунских веза покушавају да ометају намјере Министра полиције тако што са Политичким тајкунима договарају пучистички захтјев да Зворник постане ЦЈБ. Све тајкунске везе су потегнуте да се Министар Полиције одврати од замисли. Зворнички тајкуни, шверцери, профитери су такођер због тога у великој паници. Све ово се одвија под плаштом и велом тајне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

24.03.2015 15:07

У САОБРАЋАЈНОЈ У ЗВОРНИКУ ВЛАДА ПОТПУНИ ХАОС,НЕ ЗНАЈУ ГДЈЕ УДАРАЈУ.

Name

Камата

24.03.2015 11:55

Ко је укро уговор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг ре никола

24.03.2015 12:01

Цовјеце процитај ста си написао и размисли о томе мало, па ти цовјеце имас озбиљан проблем са самим собом кад из тебе избија оволика мрзња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

24.03.2015 14:10

РЕ МГ, Вјерујем да има и поштених полицајаца па се питам ко је у већини, поштени или непоштени. Ако знаш какав је њихов међусобни однос, јави Министру!Ја мислим већина није имуна на било који облик корупције, таман да то буде и бесплатно пиће. Сви знамо да је оно што је као фол бесплатно, најћешће и најскупље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

24.03.2015 15:09

У САОБРАЋАЈНОЈ У ЗВОРНИКУ ВЛАДА ПОТПУНИ ХАОС,НЕЗНАЈУ ГДЈЕ УДАРАЈУ

ОДГОВОРИТЕ