Policija vapi za mladim kadrovima

Prosječna starost policajca u Republici Srpskoj je 43 godine, a oko 2020. gotovo polovina od njih 5.300 moraće otići u penziju.

Republika Srpska 24.03.2015 | 08:47
Policija vapi za mladim kadrovima

To može predstavljati ozbiljan problem ako se u naredne dvije do tri godine ne podmladi kadar.

"Starosna struktura zbog Zakona o PIO nije onakva kakvu želimo. Ima policajca sa 40 godina radnog staža, ali zbog zakonskih odredaba moraju da rade dok ne navrše 56 ili 57 godina starosti. Da je stari zakon o PIO na snazi, puno ljudi bilo bi penzionisano prošle, ove i sljedeće godine, a ovako je to odgođeno za 2018, 2019. i 2020. godinu. U oko dvije godine će se desiti veliki odliv i to nije ono što želimo - da iz službe izlazi i ulazi oko 130 policajaca godišnje", rekao je Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Prema nezvaničnim informacijama, prvi veliki odliv policije desiće se već za tri godine, kada će njih više od 600 otići u penziju, a već sljedeće ili 2019. godine taj broj će preći 700 s obzirom na to da je većina današnjih policajca u službu primljena 1992. i 1993. godine.

U MUP-u RS ni više od mjesec dana nakon što smo postavili pitanja nismo uspjeli dobiti odgovore o starosnoj strukturi policajaca i godinama njihovog odlaska u penziju.

"Na podmlađivanju policije RS se mora ozbiljno i brzo raditi i to pitanje se od svih institucija RS mora ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti, prvenstveno zbog refleksije koju može imati na pitanje sveukupne bezbjednosti i kvaliteta očuvanja javnog reda i mira", upozorila je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

Ona naglašava da se mora naći način da se u strukture MUP-a RS postepeno uvedu mladi ljudi, zbog činjenice da će u narednih nekoliko godina veliki broj policijskih službenika ispuniti uslove za penziju.

"Radi se o smjeni generacija. Istinski pokušavamo ubijediti institucije da ovaj problem sagledaju. I Sindikat i MUP RS imaju isto viđenje ove situacije", kazala je Jondićeva, dodajući da su problem sa starosnom strukturom policije imale sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, ali za razliku od RS, praktično su ga već riješile.

"Oni su radili studijski i strateški su osmislili kako podmladiti policiju", naglasila je Jondićeva.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova, zajedno s MUP-om, ovo pitanje je pokušao riješiti kada je u NS RS usvajan novi Zakon o policijskim službenicima i kada je predlagano da u penziju policajci mogu ići sa 40 godina staža bez obzira na godine života, međutim njihov prijedlog nije dobio podršku.

Policijski službenici u penziju odlaze u skladu sa Zakonom o PIO, koji kaže da osiguranik sa 40 godina penzijskog staža u ovoj godini pravo na starosnu penziju ima kada navrši 56 godina i osam mjeseci života. Već 2016. godine ta granica se pomjera i u penziju se ne može prije nego što se navrši 57 godina, iako će istovremeno imati i 46 godina radnog staža.

"To nije dobar pristup imajući u vidu posao koji obavljaju policajci. Moraju postojati drugačiji uslovi za njihovo penzionisanje", rekla je Jondićeva, dodajući da PIO ne primjenjuje član 43. Zakona o PIO, koji govori o odlasku u penziju osigranika s uvećanim trajanjem.

U Sindikatu radnika unutrašnjih poslova kažu i da je mlade policajce koji stupaju u službu neophodno obučiti za to, jer bez obzira na teorijsko znanje, praksa je nešto sasvim drugo i mora se savladati sa starijim kolegama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

24.03.2015 07:53

NEMA U PENZIJU NIKOME DOK SE NE PRONAĐE UGOVOR O PRIVATIZACIJI BOSKE.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

24.03.2015 08:12

Ko još od policajaca misli o penziji? Oko 1000 km je pristojna suma a još se makar polovina namakne na cesti, taman da se pokrije rata kredita!Živio ovakav nakaradan zakon!

ODGOVORITE
Name

penzioner

24.03.2015 08:33

Jadni oni. Kako ce zivjeti. na cesti uzimaju jos minimum dvije plate. pa tako svaki policajac ima kucetine, kamione, troja kola.zive ko bogovi.

ODGOVORITE
Name

mg re penzioner

24.03.2015 09:11

Ne radi svaki policajac na cesti i nema svaki policajac kucetinu , naravno da i u polciji kao i svakom drugom segmentnu drustva ima bitangi , ali nemozes genaralizovati stvari , jer tako vrijedjas i ljude koji posteno rade svoj posao.

ODGOVORITE
Name

xy

24.03.2015 10:01

A sta je sa diplomiranim pravnicima unutrasnjih poslova? Njih je MUP skolovao za svoje potrebe a sad ih je 300 mozda i vise bez posla i bez icega.

ODGOVORITE
Name

007

24.03.2015 10:13

A mladi vape za poslom.

ODGOVORITE
Name

policajac

24.03.2015 10:18

Sjecam se kada su 2000. ili 2001. godine iz moje stanice u penziju otisli policajci sa jedna navucenih 20 godina radnog staza i oko 38 godina starosti zivotne dobi. E sad mi trebamo da placamo penale sto je neko bez mozga vukao takve poteze koji evo imaju dugorocne posledice...Dugorocno planiranje i strategija upravljanja ljudskim resursima nam je na nivou pojedinih zivotinjskih vrsta.

ODGOVORITE
Name

Neko iz naroda

24.03.2015 10:18

Ne misli ova drzava o sebi i samoodrzivosti. Svakom tom policajcu tzv "Bijeli orlovi" kad zadaju nekakav tezi, odnosno normalan zadatak, za polucajca on ode na bolovanj, sta ce nije covjek kadar i sposoban da na prm radi nocnu smjenu na pozornom rejonu 8 sati. Da ne pricamo o profesionalnim oboljenjima policajaca kao sto su povisen kevni pritisak, srcane mane, infarkt, dijabetes, a sve izazvano stresnim i napetim poslom policajca. Naravno narod samo vidi i primjecuje polic kada sednu kafanu da nesto popiju i pojedu kao svako zivo bice, a ne vidi one teske strane tog posla. Nazalost oni koji bi trebalo da se bore za prava policije sjede u bijeloj zgradi MUP-a i ubiru platu od 1800 do 2000 KM i ne pomislja na penziju, a policajac na cesti kisne i smrzava se u ljetnoj jakni!

ODGOVORITE
Name

Nikola

24.03.2015 10:40

I treba da odu te "kursadzije" od policije iz ratnih skola, gdje su zavrsili kurs od 2 mjeseca i sad "sprovode zakon". Stomacine do zuba, 50 godina, pola zuba nema, a ne zna pricati ni svoj jezik, kamoli strani..brkovi obavezno upola masni od prasetine koju je pozderao od sprovodjenja zakona. I, to je nasa policija? Kao sto u Budzaku ima kursadzija koji cak samog sebe naziva "Šerifom", i misli da je pendrek i kapa=policajac.

ODGOVORITE
Name

re nikola

24.03.2015 11:03

Ti isti koje ti obilato pljuješ su 1992 godine stali na stranu odbrane Republike Srpske. Tada su valjali, a danas kada su na zalasku života sa bolestima koje su zaradili dobrim dijelom u ratu, treba ih gurnuti u bijedu da ne mogu ni lijekova kupiti.Sav šljam u policiji je došao nakon rata, prijateljsko poznaničkim i stranačkim kanalima.

Name

Marko

24.03.2015 11:31

Nisu to jedini borci rata bili. Ima i daleko vecih boraca, pa su zaboravljeni odavno i od strane vlasti, a i od strane ljudi! Tako da nije samo ta policija branila drzavu! Daleko od toga da nema i casnih ljudi, ali govorimo o vecini.

Name

Cezar

24.03.2015 11:30

Ima ih preko svake mjere. U odnosu na prije rata, u Banjaluci ih je 20 puta više. A i kriminala je 200 puta više.

ODGOVORITE
Name

Policija ZV

24.03.2015 11:51

Kod nas se priča o reformi saobraćajne policije. Kažu odlučio Ministar da ukine saobraćajnu policiju zbog velikog kriminala i korupcije u tim stanicama. O tome sad niko javno ne smije da priča jer bi se MUP RS kao institucija debelo kompromitovala. Naime MUP raspolaže operativnim podatcima da je izvor organizovanog kriminala i korupcije u MUP-u saobraćajna policija pa se krenulo u totalnu reogranizaciju ovih stanica ali o tome se ćuti. Kod nas u Zvorniku saobraćajci u panici. Ostaje njih samo 10-tak u toj stanici pa krenula alabuka i traženje veza da im se pomogne. Po opštini kuknjava i plač. Vuku za rukave političare kojima su nekada bili podređeni, nude razne usluge pa čak i novac da ih nediraju. Digli se Zvornički tajkuni i lupaju po kafana šakom od stol i kažu nemože to tako -ko će nas sad da štiti. Održavaju se tajni sastanci rukovodstva policije i korumpiranih političkih struktura da se Ministru Policije minira put na toj zamisli. Rukovodioci policije preko tajkunskih veza pokušavaju da ometaju namjere Ministra policije tako što sa Političkim tajkunima dogovaraju pučistički zahtjev da Zvornik postane CJB. Sve tajkunske veze su potegnute da se Ministar Policije odvrati od zamisli. Zvornički tajkuni, šverceri, profiteri su također zbog toga u velikoj panici. Sve ovo se odvija pod plaštom i velom tajne.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

24.03.2015 15:07

U SAOBRAĆAJNOJ U ZVORNIKU VLADA POTPUNI HAOS,NE ZNAJU GDJE UDARAJU.

Name

Kamata

24.03.2015 11:55

Ko je ukro ugovor?

ODGOVORITE
Name

mg re nikola

24.03.2015 12:01

Covjece procitaj sta si napisao i razmisli o tome malo, pa ti covjece imas ozbiljan problem sa samim sobom kad iz tebe izbija ovolika mrznja.

ODGOVORITE
Name

Policajac

24.03.2015 14:10

RE MG, Vjerujem da ima i poštenih policajaca pa se pitam ko je u većini, pošteni ili nepošteni. Ako znaš kakav je njihov međusobni odnos, javi Ministru!Ja mislim većina nije imuna na bilo koji oblik korupcije, taman da to bude i besplatno piće. Svi znamo da je ono što je kao fol besplatno, najćešće i najskuplje.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

24.03.2015 15:09

U SAOBRAĆAJNOJ U ZVORNIKU VLADA POTPUNI HAOS,NEZNAJU GDJE UDARAJU

ODGOVORITE