Најпопуларније споредне туристичке дестинације у Европи

Судећи према анкети коју је спровео британски Гуардиан, ово су омиљене споредне туристичке дестинације за краткотрајан одмор.

Путовања 24.03.2015 | 07:22
Најпопуларније споредне туристичке дестинације у Европи

Болоња, Италија

Болоња је препоруке добила захваљујући кафе култури и добрим ресторанима. Добро место за интелигентан разговор свакако је кафе Музеја модерне уметности, а посета музеју сладоледа који је отворен пре пар година просто је незаобилазна за све љубитеље ове посластице.

Ница, Француска

Смештена на самој обали Средоземног мора, Ница нуди мир и уживање у предивном погледу. Љубитеље уметности неће разочарати бројне галерије и музеји, укључујући и фантастични музеј сликара Матиса, који је у граду боравио све до своје смрти.

Алгеро, Италија

Средњевековни град северу Сардиније на представља интригантан спој шпанско-маварске архитектуре, а туристи посебно хвале предивне плаже са кристално чистом водом.

Сарајево, Босна и Херцеговина

Због обиља кафана и ресторана са добром храном, гостопримства локалног становништва и пријатне атмосфере, многи Британци Сарајево су прогласили омиљеним градом.

Љубљана, Словенија

Престоница Љубљане описана је као “мирно и пријатно место, са лепим шеталиштима, срдачним људима, добрим пивом и обиљем меса”. Љубитељи уметности могу посетити Народну галерију, Музеј модерне уметности у ком су истакнута дела најутицајнијих словеначких сликара, као и Музеј савремене уметности, отворен 2011. године.

Гранада, Шпанија

Многи туристи овај град сматрају светским чудом. Осим незаобилазне Алхамбре, у Гранади можете посетити Ел Бањуело, арапски хамам из XИИ века, некада део џамије Мескита дел Ногал ("Џамија Лешниковог Дрвета") из XИ века.

Софија, Бугарска

Како Британци наводе, у главном граду Бугарске могу се видети римске рушевине и цркве са одликама византијског стила, посетити бање, и уживати у доброј храни и пићу у бројним кафеима и ресторанима.

Солун, Грчка

Уколико се запутите у солун, обавезно посетите Цркву светог Димитрија и Цркву свете Софије, Галеријев славолук и Ротонду - најстарије споменике из римског периода, као и најпознатији симбол града, Белу кулу. Када су у питању гастрономски специјалитети, на бројне посетиоце посебан утисак оставила је посебна врста пецива - мешавина кроасана и кремпите.

Вроцлав, Пољска

Највећи град западне Пољске, смештен на обалама реке Одре, у последњих пар година доживео је прави процват по питању културних активности. Америчка финансијска консултантска фирма "Мерцер" ове године прогласила га је најбољим местом за живот.

Базел, Швајцарска

На само 5 километара од градског језгра налази се дело чувеног архитекте Френка Герија - музеј дизајна “Витра”. Основала га је истоимена швајцарска компанија, светски лидер у производњи намештаја, а посвећен је дизајну столице од индустријске револуције до краја двадесетог века. “Ходочасничко место” за љубитеље уметности представља Бејелер фондација, настала из позамашне колекције уметничких дела XX века коју су сакупили швајцарски трговац уметничким делима Ернст Бејелер и његова жена Хилди. Фондација је основана 1982. године а отворена за јавност 1997. у музејском здању у близини Базела. Зграду је пројектовао архитекта Ренцо Пијано.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар