Русија пита: Чије су српске јабуке

Посао извоза јабука из Србије у Русију могао би да буде угрожен уколико се испостави да је у ту земљу ишло воће које је произведено у земљама Европске уније.

Србија 23.03.2015 | 22:04
Русија пита: Чије су српске јабуке

Руска служба за фито-контролу саопштила је да је забележила значајан пораст испорука јабука из Србије, због чега је од српских колега затражила додатну информацију о њиховој производњи.

Министар трговине, туризма и телекомуникација наводи да још нису добили званичну информација о сумњи у реекспорт јабука из Уније, али кажу да ти наводи представљају позорење које се мора испитати у хитном поступку.

Чије су српске јабуке - то питање поставља Русија због сумње да Србија реекспортује ово воће из Пољске.

Продавци на пијацама у Београду тврде да су на тезгама домаће јабуке.

Москва, међутим, на реч не верује и тражи од српских власти да преиспитају порекло јабука које иду у ту земљу.

Иначе, према подацима Привредне коморе Србије у 2014. години извоз јабука у Русију порастао је за 48 одсто у односу на 2013. годину.

Иако је извоз порастао у Привредној комори не верују да се увозе јабуке из других земаља које се затим шаљу у Русију.

Из Привредне коморе кажу да довољну количину произведемо за своје потребе и за извоз за руско или европско тржиште. Друго, то је јако опасан посао јер се цео државни систем у смислу увоза-извоза и трговинских аранжмана ставља под питање, наводе из Коморе.

Иако надлежни наводе да нису добили званичну притужбу из Москве, најављују да неће дозволити да буде заустављен извоз на руско тржисте.

"Ми смо спремни да све податке којима располажемо доставимо руској страни. Уколико постоје појединци, или покушаји да се врши реекспорт ми ћемо најстроже санкционисати оне који то чине, јер они угрожавају извоз свих осталих“, каже министар Љајић.

Љајић најављује и да ће наредних дана бити организован састанак министарстава пољопривреде две земље како би се упоредили сви подаци и изашло са конкретним одлукама и решењима.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

анонyмус

23.03.2015 22:53

Јабуке су српске,само има и из увоза за домаће тржиште,које би да рееxпортују у Русију, па је тако режим хтео да доскочи Русији.Баш вицкасто..

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат

24.03.2015 04:53

Види ови Руса неће ни наше јабуке а ми прихватили све њихово чак и Јужни ток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

24.03.2015 19:47

То су моје јабуке.

ОДГОВОРИТЕ