Rusija pita: Čije su srpske jabuke

Posao izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju mogao bi da bude ugrožen ukoliko se ispostavi da je u tu zemlju išlo voće koje je proizvedeno u zemljama Evropske unije.

Srbija 23.03.2015 | 22:04
Rusija pita: Čije su srpske jabuke

Ruska služba za fito-kontrolu saopštila je da je zabeležila značajan porast isporuka jabuka iz Srbije, zbog čega je od srpskih kolega zatražila dodatnu informaciju o njihovoj proizvodnji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija navodi da još nisu dobili zvaničnu informacija o sumnji u reeksport jabuka iz Unije, ali kažu da ti navodi predstavljaju pozorenje koje se mora ispitati u hitnom postupku.

Čije su srpske jabuke - to pitanje postavlja Rusija zbog sumnje da Srbija reeksportuje ovo voće iz Poljske.

Prodavci na pijacama u Beogradu tvrde da su na tezgama domaće jabuke.

Moskva, međutim, na reč ne veruje i traži od srpskih vlasti da preispitaju poreklo jabuka koje idu u tu zemlju.

Inače, prema podacima Privredne komore Srbije u 2014. godini izvoz jabuka u Rusiju porastao je za 48 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Iako je izvoz porastao u Privrednoj komori ne veruju da se uvoze jabuke iz drugih zemalja koje se zatim šalju u Rusiju.

Iz Privredne komore kažu da dovoljnu količinu proizvedemo za svoje potrebe i za izvoz za rusko ili evropsko tržište. Drugo, to je jako opasan posao jer se ceo državni sistem u smislu uvoza-izvoza i trgovinskih aranžmana stavlja pod pitanje, navode iz Komore.

Iako nadležni navode da nisu dobili zvaničnu pritužbu iz Moskve, najavljuju da neće dozvoliti da bude zaustavljen izvoz na rusko tržiste.

"Mi smo spremni da sve podatke kojima raspolažemo dostavimo ruskoj strani. Ukoliko postoje pojedinci, ili pokušaji da se vrši reeksport mi ćemo najstrože sankcionisati one koji to čine, jer oni ugrožavaju izvoz svih ostalih“, kaže ministar Ljajić.

Ljajić najavljuje i da će narednih dana biti organizovan sastanak ministarstava poljoprivrede dve zemlje kako bi se uporedili svi podaci i izašlo sa konkretnim odlukama i rešenjima.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

anonymus

23.03.2015 22:53

Jabuke su srpske,samo ima i iz uvoza za domaće tržište,koje bi da reexportuju u Rusiju, pa je tako režim hteo da doskoči Rusiji.Baš vickasto..

ODGOVORITE
Name

brat

24.03.2015 04:53

Vidi ovi Rusa neće ni naše jabuke a mi prihvatili sve njihovo čak i Južni tok.

ODGOVORITE
Name

Dodik

24.03.2015 19:47

To su moje jabuke.

ODGOVORITE