Да ли треба да једете кромпир?

Кромпир је једна од намирница која се најчешће налази на тањиру. Али упркос томе има лошу репутацију. Оправдано или не?

Здравље 23.03.2015 | 21:54
Да ли треба да једете кромпир?

Неколико студија показало је да кромпир није заслужио своју лошу репутацију. Иако је калоричан и садржи висок ниво скроба, ако припремате кромпир на здрав начин, нема разлога да га избегавате.

- Не постоје универзална правила када је исхрана у питању. Све зависи од особе, како се храните, какве су вам дневене обавезе и колико се трошите, каже нутрициониста Љубиша Кнежевић.

Ипак, наш саговорник упозорава да гојазне особе и оне које пате од дијебетеса би требало да га избегавају јер је калоричан и садржи скроб. Дијебетичарима и гојазним особама се не препоручује, јер би они требало да смањење угљене хидрате, масти и видљиве шећера.

У просеку кромпир садржи 36 одсто дневно препоручене дозе витамина Ц, 27 одсто дневно препоручене дозе калијума и 14 одсто влакана.

Истина је да брзо подиже ниво шећера и инсулина у крви, али га правилно комбинујете са осталим намирницама, висок ниво скроба неће бити проблем.

- Најбољи начин је да кромпир барите. Јако је важно да водите рачуна о количини порције. Кромпир не треба да буде главно јело, већ прилог. Најбоље би било да га комбинујете уз рибље специјалитете, као салату. Добро се слаже уз блитву и маслиново уље или зелену салату или ако волите роткву. Што се тиче зачина, било би добро да то буду природни зачини, а требало би да избегавате со, каже нутрициониста Љубиша Кнежевић.

Јердан од најчешћих заблуда данас је да ли кору кромпира треба љуштити или не.

Ако погледате стране блогове и куваре, видећете да је се често препоручује да се кора не љушти. То се наравно важи само за кромпир из органског узгоја, односно онај који није хемијски третиран.
Али, наш саговорник каже да би ипак најбоље би било да га кору осљуштите пре термичке припреме.

Дакле, упркос томе што га многи избегавају, за то нема разлога. Ови стручњаци се слажу да је кромпир фантастична намирница. Пажљиво комбинујете кромпир са другим намирницама и припремајте га на здрав начин.

Извор: Блиц жена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тацно

24.03.2015 23:46

Мој отац има тезак дијабетис и само хоце кромпир. Мозда тијело трази екстра инсулин. Посто је стар ја му дајем кромпир сваки дан- не пуно. Гријех је да умро зељан било цега поготово кромпира.

ОДГОВОРИТЕ