Подршка БиХ на путу ка Европској унији

Република Словенија подржаће напоре Босне и Херцеговине да уђе у Европску унију.

Босна и Херцеговина 23.03.2015 | 22:53
Подршка БиХ на путу ка Европској унији

Изјавио је ово данас Борут Пахор, словенски предсједник, током састанка с Младеном Иванићем, предсједавајућим Предсједништва БиХ, и члановима Предсједништва Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, приликом њихове посјете овој земљи.

Говорећи на конференцији за новинаре након састанка на врху, Пахор је казао да Словенија и БиХ немају отворена политичка питања сада када се рјешава питање старе девизне штедње у словеначкој Љубљанској банци.

"Словенија се припрема за провођење пресуде Европског суда за људска права, донесене у јулу 2014, којом се наређује имплементација компензацијске шеме. Словенија ће усвојити релевантно законодавство до јула и почети с исплатом дугова штедишама 2016. године", рекао је Пахор.

Предсједник Словеније је, такође, похвалио оно што је назвао новим подстицајем у БиХ, а што би могло довести до званичних промјена статуса земље када је у питању приступање ЕУ. Он је, између осталог, подсјетио да билатерална трговина у производима и услугама достиже једну милијарду евра годишње, што је једнако трговинској размјени између Словеније и САД.

"Словенска економија се опоравља и Словенија би могла постати велики инвеститор у БиХ", закључио је Пахор. 

Иначе, данашња посјета Словенији уопште је прва међународна Предсједништва БиХ у новом саставу.

Иванић је захвалио Словенији за финансијску, али и за институционалну подршку, истакавши да није случајност да је Предсједништво БиХ прво посјетило Словенију.

"Словенија је пријатељска земља која је помагала БиХ свих година након рата. Прошле године је Словенија пружила велику помоћ током катастрофалних поплава у БиХ, не само финансијски, него и слањем спасилаца, хеликоптера и војника, што понекад значи пуно више", казао је Иванић, наводећи да БиХ сматра Словенију великим пријатељем и својим гласом у европским институцијама.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар