Podrška BiH na putu ka Evropskoj uniji

Republika Slovenija podržaće napore Bosne i Hercegovine da uđe u Evropsku uniju.

Bosna i Hercegovina 23.03.2015 | 22:53
Podrška BiH na putu ka Evropskoj uniji

Izjavio je ovo danas Borut Pahor, slovenski predsjednik, tokom sastanka s Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i članovima Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, prilikom njihove posjete ovoj zemlji.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu, Pahor je kazao da Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenačkoj Ljubljanskoj banci.

"Slovenija se priprema za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, donesene u julu 2014, kojom se naređuje implementacija kompenzacijske šeme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do jula i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine", rekao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je, takođe, pohvalio ono što je nazvao novim podsticajem u BiH, a što bi moglo dovesti do zvaničnih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU. On je, između ostalog, podsjetio da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu evra godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD.

"Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH", zaključio je Pahor. 

Inače, današnja posjeta Sloveniji uopšte je prva međunarodna Predsjedništva BiH u novom sastavu.

Ivanić je zahvalio Sloveniji za finansijsku, ali i za institucionalnu podršku, istakavši da nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju.

"Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala BiH svih godina nakon rata. Prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tokom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo finansijski, nego i slanjem spasilaca, helikoptera i vojnika, što ponekad znači puno više", kazao je Ivanić, navodeći da BiH smatra Sloveniju velikim prijateljem i svojim glasom u evropskim institucijama.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar