Одблокиран рад Вијећа народа ПС БиХ

Рад Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ је одблокиран.

Босна и Херцеговина 23.03.2015 | 22:52
Одблокиран рад Вијећа народа ПС БиХ

Проширени Колегиј Вијећа одлучио је да се наставак треће сједнице одржи у понедељек 30. марта али ће са Дневног реда бити скинута спорна тачка о избору чланова Комисије за надзор над радом Обавјештајно безбједносне агенције БиХ.

,,Драго ми је што је за делегате СНСД-а и ДНС-а спорно само питање избора чланова Комије за надзор над радом Обавјештано безбједносне агенције јер се то лако може ријешти'', каже замјеник предсједавајућег Вијећа народа Огњен Тадић и подсјећа да је не именовање Николе Шпирића за члана те Комисије питање за посланике Представничког вијећа.

,,Клуб Срба у Вијећу народа једногласно је изабрао делегате, Средоја Новића и Дарка Бабаља, који ће учествовати у раду те комисије и тиме је та прича у Вијећу народа завршена. Надам се да неће постати пракса да се једна институција мијеша у рад друге институције и блокира рад јер јој се не свиђају одлуке које неко други доноси'' истиче Тадић и подсјећа да СНСД и ДНС, на основу изборног резулата, не би имали три делегата у Вијећу народа већ им је то омогућено куповином народних посланика у афери папак.

У СНСД-у понављају да неће дозволити покушај омаловажавања најјаче опозиционе политичке партије, али тврде да тако штите интерес српског народа. По њима тај интерес је угрожен јер су у спорној комисији од 4 члана из Републике Српске три Србина и један Бошњак из Српске.

На наше питање да ли би им било прихватљиво да у комисију уђе још један Србин, али из СДС-а, по узору на комисију из прошлог мандата када су Српску представљала три члана тада владајућег СНСД-а и један члан тада опозиционог СДС-а шеф Клуба Срба у Вијећу народа Средоје Новић одговара:

,,Не мозете тако постављати питање. Структура те Комисије и у БиХ у свугдје у Европи је таква да њоме предсједава члан из опозиције''.

На нашу констатацију да би Комисијом могао предсједавати он, Новић каже да се принципијелно залаже да то буде СНСД-ов посланик из Представничког вијећа, као представник најјаче опозиционе странке.

Новићу се није допало ни наше питање да ли ће учествовати у раду Вијећа народа када се буду усвајали реформски закони на основу потписане Изјаве о европском путу БиХ, уколико до тада не буде ријешено питање спорне комисије.

,,То је заиста чудно питање. О свему ономе што је у интересу Републике Српске,БиХ и народа из којег долазим наравно да ћемо разговарати,разматрати и заузимати одређене ставове'', казао је.

Дипломатски одговор најстаријег делегата у Вијећу народа,68-годишњег Средоја Новића,оставио нас је у недомици јер је нејасно шта делегати СНСД-а сматрају интересом Републике Српске и српског народа. Они често између интереса своје странке односно предсједника и функционера те странке и интереса Републике Српске и српског народа стављају знак једнакости.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

спицо

23.03.2015 17:44

Сампониран свим санпонима.Теско га тусирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.03.2015 10:18

ТОПЛО_ХЛАДНО више хладно.

ОДГОВОРИТЕ