На мукама купци државних станова

Ни осам мјесеци откако је Влада Републике Српске донијела одлуку о начину обрачуна затезних камата купцима државних станова који су каснили у отплати, Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) и Министарство финансија РС нису се усагласили како да тумаче ту одлуку.

Република Српска 23.03.2015 | 14:45
На мукама купци државних станова

То продужава агонију купаца државних станова који су отплатили станове и којима је достављен обрачун камате прије доношења одлуке од стране Владе, јер не могу тражити брисање хипотеке на стан.

Камате су им обрачунате у износима приближним главници, што је за купце недопустиво и због чега је Влада и донијела поменуту одлуку, али у ИРБ-у кажу да не могу радити поновне обрачуне, јер им је одлука Владе нејасна.

Купци државних станова, који су се јавили "Гласу Српске", огорчени су због тога.

- Од 2002. до 2012. године уплатила сам цијели износ за откуп стана, чак имам и претплате. Тачно је да је у току плаћања било ситуација када сам каснила с уплатама, па сам плаћала више рата одједном, али ми није било познато да Фонд становања сматра да је због тога цјелокупан дуг доспио и да на њега рачуна камату. Када сам 2012. затражила брисовницу хипотеке, обрачунали су ми затезну камату у износу приближном цијени стана. Била сам шокирана - навела је једна од купаца државних станова која се обратила "Гласу Српске".

Према њеним ријечима, када је лани Влада донијела одлуку о начину обрачуна камата поново се обратила Фонду становања са молбом да хипотека буде обрисана.

- Саопштили су ми да треба да платим већ израчунату камату и да се одлука Владе не односи на мој случај, него на откуп станова који су услиједили послије доношења одлуке. То је покушај преваре. Одлука Владе је и донесена због купаца којима су обрачунате високе камате па је Влада реаговала, а сад ИРБ то неће да поштује - навела је она, као и други купци станова који су се обраћали "Гласу Српске".

У Министарству финансија РС су раније у више наврата рекли да је "ИРБ у обавези, у име Фонда становања, да свим људима који нису до момента ступања на снагу одлуке платили камате, изврши нови обрачун".

- Према томе, примјена ретроактивности одлуке није могућа на оне који су до сада платили камату, већ на оне којима је она само обрачуната - истакли су у Министарству финансија.

У Министарству су поновили да се ништа није промијенило у односу на њихов ранији став.

- ИРБ упорно тражи додатна појашњења одлуке, која је, сматрамо, веома јасна. Свјесно у потпуности проблема са којим се грађани сусрећу, Министарство је од ИРБ-а тражило да припреми информацију за Владу у којој ће изнијети разлоге неспровођења одлуке, те навести који им је дио неразумљив како би им Влада дала додатна појашњења - истакли су у Министарству финансија.

Додали су да очекују информацију од ИРБ-а како би је прослиједили на сједницу Владе.

С друге стране, у ИРБ-у кажу да су се већ обраћали Министарству финансија и да нису добили појашњење какво су из Министарства дали "Гласу Српске".

Референт за односе са јавношћу у ИРБ-у Зоран Поповић каже да се ИРБ, с обзиром на почетак примјене одлуке, обраћао Министарству за поступања са захтјевима купаца који нису платили камате према достављеном им обрачуну прије ступања на снагу одлуке.

- Тражили смо инструкцију у погледу захтијеваних нових обрачуна камата, али од Министарства финансија нисмо добили одговор на то "да је ИРБ РС у обавези, да свим људима који нису до момента доношења одлуке Владе, извршили плаћање камата, изврши нови обрачун" - казао је Поповић и додао да ИРБ, без одговарајућих одлука надлежних органа Фонда, није у могућности да обавља нове обрачуне камата онима који нису платили камате до доношења одлуке Владе. ИРБ по одлуци Владе обрачунава једино камате онима којима до момента доношења одлуке оне нису биле обрачунате.

Дуг

Камате су купцима, који су у одређеним периодима каснили са уплатама, раније обрачунаване на цјелокупан износ дуговања. Таквих купаца је било укупно 1.631, а дуговали су 4,18 милиона марака. Народна скупштина усвојила је закључак да то буде измијењено, због чега је Влада и донијела одлуку о начину обрачуна камата.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ђорђе

23.03.2015 15:34

Добили станове буквално за џабе и још се жале, поједини још и зарадили јер су их продали по знатно вишој цијени, боље им да ћуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

21.03.2017 13:17

Ко је добио дзабе кад су они радили у фабрикама и одвајали од плата за станове