Na mukama kupci državnih stanova

Ni osam mjeseci otkako je Vlada Republike Srpske donijela odluku o načinu obračuna zateznih kamata kupcima državnih stanova koji su kasnili u otplati, Investiciono-razvojna banka (IRB) i Ministarstvo finansija RS nisu se usaglasili kako da tumače tu odluku.

Republika Srpska 23.03.2015 | 14:45
Na mukama kupci državnih stanova

To produžava agoniju kupaca državnih stanova koji su otplatili stanove i kojima je dostavljen obračun kamate prije donošenja odluke od strane Vlade, jer ne mogu tražiti brisanje hipoteke na stan.

Kamate su im obračunate u iznosima približnim glavnici, što je za kupce nedopustivo i zbog čega je Vlada i donijela pomenutu odluku, ali u IRB-u kažu da ne mogu raditi ponovne obračune, jer im je odluka Vlade nejasna.

Kupci državnih stanova, koji su se javili "Glasu Srpske", ogorčeni su zbog toga.

- Od 2002. do 2012. godine uplatila sam cijeli iznos za otkup stana, čak imam i pretplate. Tačno je da je u toku plaćanja bilo situacija kada sam kasnila s uplatama, pa sam plaćala više rata odjednom, ali mi nije bilo poznato da Fond stanovanja smatra da je zbog toga cjelokupan dug dospio i da na njega računa kamatu. Kada sam 2012. zatražila brisovnicu hipoteke, obračunali su mi zateznu kamatu u iznosu približnom cijeni stana. Bila sam šokirana - navela je jedna od kupaca državnih stanova koja se obratila "Glasu Srpske".

Prema njenim riječima, kada je lani Vlada donijela odluku o načinu obračuna kamata ponovo se obratila Fondu stanovanja sa molbom da hipoteka bude obrisana.

- Saopštili su mi da treba da platim već izračunatu kamatu i da se odluka Vlade ne odnosi na moj slučaj, nego na otkup stanova koji su uslijedili poslije donošenja odluke. To je pokušaj prevare. Odluka Vlade je i donesena zbog kupaca kojima su obračunate visoke kamate pa je Vlada reagovala, a sad IRB to neće da poštuje - navela je ona, kao i drugi kupci stanova koji su se obraćali "Glasu Srpske".

U Ministarstvu finansija RS su ranije u više navrata rekli da je "IRB u obavezi, u ime Fonda stanovanja, da svim ljudima koji nisu do momenta stupanja na snagu odluke platili kamate, izvrši novi obračun".

- Prema tome, primjena retroaktivnosti odluke nije moguća na one koji su do sada platili kamatu, već na one kojima je ona samo obračunata - istakli su u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu su ponovili da se ništa nije promijenilo u odnosu na njihov raniji stav.

- IRB uporno traži dodatna pojašnjenja odluke, koja je, smatramo, veoma jasna. Svjesno u potpunosti problema sa kojim se građani susreću, Ministarstvo je od IRB-a tražilo da pripremi informaciju za Vladu u kojoj će iznijeti razloge nesprovođenja odluke, te navesti koji im je dio nerazumljiv kako bi im Vlada dala dodatna pojašnjenja - istakli su u Ministarstvu finansija.

Dodali su da očekuju informaciju od IRB-a kako bi je proslijedili na sjednicu Vlade.

S druge strane, u IRB-u kažu da su se već obraćali Ministarstvu finansija i da nisu dobili pojašnjenje kakvo su iz Ministarstva dali "Glasu Srpske".

Referent za odnose sa javnošću u IRB-u Zoran Popović kaže da se IRB, s obzirom na početak primjene odluke, obraćao Ministarstvu za postupanja sa zahtjevima kupaca koji nisu platili kamate prema dostavljenom im obračunu prije stupanja na snagu odluke.

- Tražili smo instrukciju u pogledu zahtijevanih novih obračuna kamata, ali od Ministarstva finansija nismo dobili odgovor na to "da je IRB RS u obavezi, da svim ljudima koji nisu do momenta donošenja odluke Vlade, izvršili plaćanje kamata, izvrši novi obračun" - kazao je Popović i dodao da IRB, bez odgovarajućih odluka nadležnih organa Fonda, nije u mogućnosti da obavlja nove obračune kamata onima koji nisu platili kamate do donošenja odluke Vlade. IRB po odluci Vlade obračunava jedino kamate onima kojima do momenta donošenja odluke one nisu bile obračunate.

Dug

Kamate su kupcima, koji su u određenim periodima kasnili sa uplatama, ranije obračunavane na cjelokupan iznos dugovanja. Takvih kupaca je bilo ukupno 1.631, a dugovali su 4,18 miliona maraka. Narodna skupština usvojila je zaključak da to bude izmijenjeno, zbog čega je Vlada i donijela odluku o načinu obračuna kamata.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

đorđe

23.03.2015 15:34

Dobili stanove bukvalno za džabe i još se žale, pojedini još i zaradili jer su ih prodali po znatno višoj cijeni, bolje im da ćute

ODGOVORITE
Name

goran

21.03.2017 13:17

Ko je dobio dzabe kad su oni radili u fabrikama i odvajali od plata za stanove