Зашто српској кошарци не треба БГ 1/2-финале?!

После свих немилих сцена виђених на теренима последњих година, ерупција емоција и тензија на трибинама, медијских ратова највиших инстанци два гиганта, наша реалност постала је бојазан од сваког наредног окршаја Партизана и Црвене звезде, без обзира на значај утакмице или моменат у сезони...

Кошарка 22.03.2015 | 18:00
Зашто српској кошарци не треба БГ 1/2-финале?!

После 25 одиграних кола, 178 утакмица (три меча завршена у суботу) и сезоне препуне узбудљивих утакмица дошло је време да добијемо коначни распоред екипа на табели Јадранске лиге и редослед пред почетак плеј-офа, а уједно и списак клубова који ће наредне јесени изаћи у Европу. Као што је већ познато, пласман у Евролигу обезбедиће финалисти доигравања, док ће Еврокуп играти четири преостале екипе из самог врха табеле.

Србија је на добром путу да наредне сезоне поново има три клуба у Европи, пошто осим Црвене звезде и Партизана кошаркаши Металца имају огромне шансе да се домогну континенталних такмичења. Тачније, Еврокупа, а на путу једино може да им се испречи Солнок. Мађарски тим, који у недељу од 19 часова дочекује Цедевиту, тренутно има победу мање од ваљевачког састава, али бољи скор у међусобним окршајима са пуленима Владе Ђокића.

Осим што ће дуел мађарског и хрватског шампиона одредити европску судбину Металца, исход овог меча директно ће утицати и на коначни редослед на врху табеле, заједно са пакленим сусретом који ће у исто време у Подгорици одиграти Будућност и Партизан! Црвена звезда је већ више од месец дана сигурна на првом месту на табели и евентуалним тријумфом над МЗТ-ом изједначила би рекорд регионалног такмичења по укупном броју победа у једној сезони, док ће се црно-бели, Ђетићи и изабраници Јасмина Репеше борити за пласман од другог до четвртог места и тако покушати да избегну клуб са Малог Калемегдана у полуфиналу плеј-офа.

Оно што је за сада познато јесте да Будућност и Партизан имају исти број победа (по 18), док Цедевита има пораз више од најљућих такмаца, али се налази у повољном положају у односу на оба ривала, пошто има позитиван учинак у директним дуелима и против Парног ваљка и против подгоричке чете. Дакле, у случају да Цедевита савлада Солнок, Металац иде у Еврокуп, а поражени тим из црногорске престонице сели се на четврту позицију и иде на ноге Црвеној звезди.

Партизану и Будућности потребна је минимална победа у међусобном дуелу како би оверили друго место, а ако се догоди да Солнок буде бољи од загребачког тима, поражени из Црне Горе остаће на трећем месту и имаће меч мање на домаћем терену у полуфиналу, док ће Цедевита ићи на Звезду. У том распореду снага Металац губи место у другоразредном такмичењу, док ће Солнок у Европу.

Ипак, ствар о којој се последњих недеља највише прича јесте могућност да се у полуфиналу АБА лиге састану београдски вечити ривали, што би без сумње био најатрактивнији дуел, а уједно и најтежи и најлошији за српску кошарку...

Док добар део навијача два клуба, практично сви они који на суседа гледају по принципу "да комшији цркне крава" и не желе оног другог у елити, већ само на дну, прави љубитељи кошарке иду у смеру који се поклапа са свим постулатима правилног размишлања, за добробит игре под обручима у земљи. Јасно је да сценарио по којем би само један тим из Србије био члан Евролиге није потребан ни у ком случају. Тачније, Србији није потребно полуфинале црвено и црно-белих.

Разлога је превише, позитивних и негативних, али довољно је навести само један, најбољи и најважнији - уживање у гледању два домаћа клуба у друштву најбољих и највећих на Старом континенту је од непроцењивог значаја! Што финансијски, што због публицитета и престижа краљице игара унутар граница земље разорене бројним проблемима, великог броја квалитетних утакмица који ће се одиграти у нашем главном граду, али и задовољења највиших амбиција Звезде и Партизан, док би пехар у Јадранској лиги дошао као шлаг на торту и представљао би празник за све.

После трећег овосезонског дербија, у којем је Партизан био бољи од највећег противника, Душко Вујошевић говорио је управо о овој теми на конференцији за штампу.
"У интересу српске кошарке је да има два клуба у Евролиги. Питање је колико смо ми и они свесни да сагледамо ситауцију на тај начин", рекао је Вујошевић и тако свима ставио до знања да сви желе само најбоље за наш трофејни спорт.

Да се Звезда и Партизан не би сусрели у полуфиналу регионалног такмичења Парни ваљак мора да савлада Будућност у Морачи, што неће бити нимало лак посао. Црногорски медији донели су информацију о незапамћеном интересовању за епску борбу од које ће много тога зависити, а после великих потреса који су Партизан задесили претходних дана, почев од неспоразума на релацији Саша Павловић - Душко Вујошевић, до спекулација да су поједини играчи српског првака били незадовољни третманом, још увек није најјасније у каквом ће расположењу црно-бели дочекати најважнији лигашки дуел у сезони 2014/15. Прекаљени Баранин одлучио је накнадно да не напусти Партизан и остане у вољеном клубу, појавио се у Подгорици и биће на располагању тренеру Вујошевићу, што додатно утиче на шансе да се савлада Будућност.

Али, без трунке сумње - и Будућност и Партизан запеће из петних жила како би дошли до друге позиције и предности домаћег терена, а тако избегли најтежег могућег противника у дуалној борби за елиту и пехар.

Као што смо већ нагласили, разлога због којих не би било добро да се Звезда и Партизан састану у полуфиналу је заиста много, али нисмо поменули ниједан негативан. Али, није ни потребно. После свих немилих сцена виђених на теренима последњих година, ерупција емоција и тензија на трибинама, медијских ратова највиших инстанци два гиганта, наша реалност постала је бојазан од сваког наредног окршаја Партизана и Црвене звезде, без обзира на значај утакмице или моменат у сезони. Ове такмичарске године инцидената није било, што би требало да буде репер и пример за могуће мечеве два српска тима у доигравању.

Зато, нека српска кошарка победи!

Коментари / 0

Оставите коментар