Zašto srpskoj košarci ne treba BG 1/2-finale?!

Posle svih nemilih scena viđenih na terenima poslednjih godina, erupcija emocija i tenzija na tribinama, medijskih ratova najviših instanci dva giganta, naša realnost postala je bojazan od svakog narednog okršaja Partizana i Crvene zvezde, bez obzira na značaj utakmice ili momenat u sezoni...

Košarka 22.03.2015 | 18:00
Zašto srpskoj košarci ne treba BG 1/2-finale?!

Posle 25 odigranih kola, 178 utakmica (tri meča završena u subotu) i sezone prepune uzbudljivih utakmica došlo je vreme da dobijemo konačni raspored ekipa na tabeli Jadranske lige i redosled pred početak plej-ofa, a ujedno i spisak klubova koji će naredne jeseni izaći u Evropu. Kao što je već poznato, plasman u Evroligu obezbediće finalisti doigravanja, dok će Evrokup igrati četiri preostale ekipe iz samog vrha tabele.

Srbija je na dobrom putu da naredne sezone ponovo ima tri kluba u Evropi, pošto osim Crvene zvezde i Partizana košarkaši Metalca imaju ogromne šanse da se domognu kontinentalnih takmičenja. Tačnije, Evrokupa, a na putu jedino može da im se ispreči Solnok. Mađarski tim, koji u nedelju od 19 časova dočekuje Cedevitu, trenutno ima pobedu manje od valjevačkog sastava, ali bolji skor u međusobnim okršajima sa pulenima Vlade Đokića.

Osim što će duel mađarskog i hrvatskog šampiona odrediti evropsku sudbinu Metalca, ishod ovog meča direktno će uticati i na konačni redosled na vrhu tabele, zajedno sa paklenim susretom koji će u isto vreme u Podgorici odigrati Budućnost i Partizan! Crvena zvezda je već više od mesec dana sigurna na prvom mestu na tabeli i eventualnim trijumfom nad MZT-om izjednačila bi rekord regionalnog takmičenja po ukupnom broju pobeda u jednoj sezoni, dok će se crno-beli, Đetići i izabranici Jasmina Repeše boriti za plasman od drugog do četvrtog mesta i tako pokušati da izbegnu klub sa Malog Kalemegdana u polufinalu plej-ofa.

Ono što je za sada poznato jeste da Budućnost i Partizan imaju isti broj pobeda (po 18), dok Cedevita ima poraz više od najljućih takmaca, ali se nalazi u povoljnom položaju u odnosu na oba rivala, pošto ima pozitivan učinak u direktnim duelima i protiv Parnog valjka i protiv podgoričke čete. Dakle, u slučaju da Cedevita savlada Solnok, Metalac ide u Evrokup, a poraženi tim iz crnogorske prestonice seli se na četvrtu poziciju i ide na noge Crvenoj zvezdi.

Partizanu i Budućnosti potrebna je minimalna pobeda u međusobnom duelu kako bi overili drugo mesto, a ako se dogodi da Solnok bude bolji od zagrebačkog tima, poraženi iz Crne Gore ostaće na trećem mestu i imaće meč manje na domaćem terenu u polufinalu, dok će Cedevita ići na Zvezdu. U tom rasporedu snaga Metalac gubi mesto u drugorazrednom takmičenju, dok će Solnok u Evropu.

Ipak, stvar o kojoj se poslednjih nedelja najviše priča jeste mogućnost da se u polufinalu ABA lige sastanu beogradski večiti rivali, što bi bez sumnje bio najatraktivniji duel, a ujedno i najteži i najlošiji za srpsku košarku...

Dok dobar deo navijača dva kluba, praktično svi oni koji na suseda gledaju po principu "da komšiji crkne krava" i ne žele onog drugog u eliti, već samo na dnu, pravi ljubitelji košarke idu u smeru koji se poklapa sa svim postulatima pravilnog razmišlanja, za dobrobit igre pod obručima u zemlji. Jasno je da scenario po kojem bi samo jedan tim iz Srbije bio član Evrolige nije potreban ni u kom slučaju. Tačnije, Srbiji nije potrebno polufinale crveno i crno-belih.

Razloga je previše, pozitivnih i negativnih, ali dovoljno je navesti samo jedan, najbolji i najvažniji - uživanje u gledanju dva domaća kluba u društvu najboljih i najvećih na Starom kontinentu je od neprocenjivog značaja! Što finansijski, što zbog publiciteta i prestiža kraljice igara unutar granica zemlje razorene brojnim problemima, velikog broja kvalitetnih utakmica koji će se odigrati u našem glavnom gradu, ali i zadovoljenja najviših ambicija Zvezde i Partizan, dok bi pehar u Jadranskoj ligi došao kao šlag na tortu i predstavljao bi praznik za sve.

Posle trećeg ovosezonskog derbija, u kojem je Partizan bio bolji od najvećeg protivnika, Duško Vujošević govorio je upravo o ovoj temi na konferenciji za štampu.
"U interesu srpske košarke je da ima dva kluba u Evroligi. Pitanje je koliko smo mi i oni svesni da sagledamo sitauciju na taj način", rekao je Vujošević i tako svima stavio do znanja da svi žele samo najbolje za naš trofejni sport.

Da se Zvezda i Partizan ne bi susreli u polufinalu regionalnog takmičenja Parni valjak mora da savlada Budućnost u Morači, što neće biti nimalo lak posao. Crnogorski mediji doneli su informaciju o nezapamćenom interesovanju za epsku borbu od koje će mnogo toga zavisiti, a posle velikih potresa koji su Partizan zadesili prethodnih dana, počev od nesporazuma na relaciji Saša Pavlović - Duško Vujošević, do spekulacija da su pojedini igrači srpskog prvaka bili nezadovoljni tretmanom, još uvek nije najjasnije u kakvom će raspoloženju crno-beli dočekati najvažniji ligaški duel u sezoni 2014/15. Prekaljeni Baranin odlučio je naknadno da ne napusti Partizan i ostane u voljenom klubu, pojavio se u Podgorici i biće na raspolaganju treneru Vujoševiću, što dodatno utiče na šanse da se savlada Budućnost.

Ali, bez trunke sumnje - i Budućnost i Partizan zapeće iz petnih žila kako bi došli do druge pozicije i prednosti domaćeg terena, a tako izbegli najtežeg mogućeg protivnika u dualnoj borbi za elitu i pehar.

Kao što smo već naglasili, razloga zbog kojih ne bi bilo dobro da se Zvezda i Partizan sastanu u polufinalu je zaista mnogo, ali nismo pomenuli nijedan negativan. Ali, nije ni potrebno. Posle svih nemilih scena viđenih na terenima poslednjih godina, erupcija emocija i tenzija na tribinama, medijskih ratova najviših instanci dva giganta, naša realnost postala je bojazan od svakog narednog okršaja Partizana i Crvene zvezde, bez obzira na značaj utakmice ili momenat u sezoni. Ove takmičarske godine incidenata nije bilo, što bi trebalo da bude reper i primer za moguće mečeve dva srpska tima u doigravanju.

Zato, neka srpska košarka pobedi!

Komentari / 0

Ostavite komentar