Глобус Фројнду због више побједа!

Немачки ски скакач Зеверин Фројнд освојио је Светски куп захваљујући већем броју победа ове сезоне, коју је завршио са истим бројем бодова као Петер Превц.

Остали спортови 22.03.2015 | 15:20
Глобус Фројнду због више побједа!

Фројнд је последње летове на Планици завршио на седмом месту, док је Превц био други, што их је изједначило н1 по 1.729 бодова, али је Кристални глобус отишао у руке Немца.

Правила Светског купа су јасна по питању сценарија о истом броју бодова и тада се гледају победе, а уколико су и по томе скакачи изједначени, одлучују подијуми.

Фројнд је по том питању знатно надмашио Превца, пошто је током овогодишњег Светског купа остварио девет тријумфа, а млади Словенац само три.

26-годишњи Фројнд је на тај начин постао трећи Немац који је освојио Светски куп, после Мартина Шмита и Јенса Вајсфлога. Немци су на Кристални глобус чекали од 2000. године, када је Шмит освојио свој други и уједно последњи. Вајсфлог је Светски куп освојио 1984. године, такмичећи се под заставом Источне Немачке.

Фројнд је, такође, помогао Немачкој да претекне Норвешку по броју титула у елитном такмичењу. Сада само три земље имају више титула - Аустрија (11), Финска (8) и Пољска (5). Такође, немачки ски скакач је постао први после Финца Јанеа Ахонена који је у истој години освојио титулу светског шампиона на великој скакаоници и Кристални глобус. Ахонену је то пошло за руком 2005. године.

На последњем такмичењу сезоне славио је Словенац Јуриј Тепеш, укупним скором од 436,4 бода, односно летовима од 230,5 и 244 метра. Други је био Превц, испред Рунеа Велте из Норвешке.

Тепеш је на тај начин Словенцима донео хет-трик на Планици, пошто је претходно Превц славио на првим индивидуалним летовима, у петак, а потом су били најбољи и у тимском такмичењу.

У борби за тријумф, која је његовог сународника коштала укупне победе у Светском купу, Тепеш је надмашио Превца за мање од три бода, док је Велта био још 15 бодова даље. Најбољу тројицу следили су Аустријанац Штефан Крафт, прошлогодишњи освајач Кристалног глобуса Камил Штох, Михаел Хајбек из Аустрије и Фројнд. Прву десеторицу комплетирали су Јапанац Норијаки Касаи, Грегор Шлиренцауер из Аустрије и Пољак Пјотр Жила.

Коментари / 0

Оставите коментар