Globus Frojndu zbog više pobjeda!

Nemački ski skakač Zeverin Frojnd osvojio je Svetski kup zahvaljujući većem broju pobeda ove sezone, koju je završio sa istim brojem bodova kao Peter Prevc.

Ostali sportovi 22.03.2015 | 15:20
Globus Frojndu zbog više pobjeda!

Frojnd je poslednje letove na Planici završio na sedmom mestu, dok je Prevc bio drugi, što ih je izjednačilo n1 po 1.729 bodova, ali je Kristalni globus otišao u ruke Nemca.

Pravila Svetskog kupa su jasna po pitanju scenarija o istom broju bodova i tada se gledaju pobede, a ukoliko su i po tome skakači izjednačeni, odlučuju podijumi.

Frojnd je po tom pitanju znatno nadmašio Prevca, pošto je tokom ovogodišnjeg Svetskog kupa ostvario devet trijumfa, a mladi Slovenac samo tri.

26-godišnji Frojnd je na taj način postao treći Nemac koji je osvojio Svetski kup, posle Martina Šmita i Jensa Vajsfloga. Nemci su na Kristalni globus čekali od 2000. godine, kada je Šmit osvojio svoj drugi i ujedno poslednji. Vajsflog je Svetski kup osvojio 1984. godine, takmičeći se pod zastavom Istočne Nemačke.

Frojnd je, takođe, pomogao Nemačkoj da pretekne Norvešku po broju titula u elitnom takmičenju. Sada samo tri zemlje imaju više titula - Austrija (11), Finska (8) i Poljska (5). Takođe, nemački ski skakač je postao prvi posle Finca Janea Ahonena koji je u istoj godini osvojio titulu svetskog šampiona na velikoj skakaonici i Kristalni globus. Ahonenu je to pošlo za rukom 2005. godine.

Na poslednjem takmičenju sezone slavio je Slovenac Jurij Tepeš, ukupnim skorom od 436,4 boda, odnosno letovima od 230,5 i 244 metra. Drugi je bio Prevc, ispred Runea Velte iz Norveške.

Tepeš je na taj način Slovencima doneo het-trik na Planici, pošto je prethodno Prevc slavio na prvim individualnim letovima, u petak, a potom su bili najbolji i u timskom takmičenju.

U borbi za trijumf, koja je njegovog sunarodnika koštala ukupne pobede u Svetskom kupu, Tepeš je nadmašio Prevca za manje od tri boda, dok je Velta bio još 15 bodova dalje. Najbolju trojicu sledili su Austrijanac Štefan Kraft, prošlogodišnji osvajač Kristalnog globusa Kamil Štoh, Mihael Hajbek iz Austrije i Frojnd. Prvu desetoricu kompletirali su Japanac Norijaki Kasai, Gregor Šlirencauer iz Austrije i Poljak Pjotr Žila.

Komentari / 0

Ostavite komentar