Сива економија у БиХ иде и до 50%

Тешка економска ситуација у БиХ допринијела је да велики број малих и средњих предузећа отежано послује или се затвара. Како би опстали, послодавци у приватном сектору често се одлучују да пријаве раднике, или их пријаве на минималаца.

Босна и Херцеговина 22.03.2015 | 13:43
Сива економија у БиХ иде и до 50%

То је један од основних уизрока тзв. сиве економије која, према неким процјенама, у БиХ износи и до 50 одсто бруто друштвеног производа.

Бавимо се посљедицама сиве економије, а не њеним узорцима, сматра Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске. Људи који раде на црно борре се да преживе и воде се логиком да је боље ишта добијати него ништа, али и са тим примањима радници, поготово у привреди не могу да живе, каже Белензада.

У пракси имамо дуплирање рада инспекцијских органа, будући да постоје и општинске и републичка инспекција, па би требало формирати јединствену инспекцију како би контроле биле ефикасније, а самим тим и сузбијање рада на црно и сиве економије, предлажу у Привредној комори Републике Српске.

Највећи проблем код нас је што имамо погрешног власника, а то је – појединац кога не занима да гради привреду и државу, него да је покраде или искористи за лично богаћење, наводи економиста Алекса Милојевић.

Стручњаци наглашавају да је потребно предузети читав сет мјера како би се снизио проценат сиве економије - од повећања конкуретности домаће привреде, повећања цијена рада, смањења администрације, као и пореза и доприноса, те потпуно поједностављивање издавања дозвола за покретање бизниса.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Приватна држава

22.03.2015 14:00

Овде држава крши све законе. Она запошљава највише људи на црно: Радници јесу пријављени али им се порези и доприноси не уплаћују, плате касне мјесецима и годинама. Наравно, без икаквих казни и посљедица за одговорне. Чак их се често награђује бољим мјестима. За то вријеме радници ћуте. Чекају изгледа да се неко други побуни за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

братко

22.03.2015 14:37

Све док су "лопови" на власти у цитавој БиХ нема спаса за овај напацени народ.Зато "устајте ви сузњи које мори глад"или наставите да гладујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

22.03.2015 15:55

Како се зове економија када те умјесто бироа за запосљавање запосљава Додиков возац.Кад је његов табадзија Цубри утицајнији у мупу РС од министра и пласи га се пола министара.Народ хлеба нема јести а његов возац убаци у апарат у кладионици у Александровцу 18 000 марака за поподне.Јели то та РС за коју смо се борили??Ма нека сутра нестане.Таква нам не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.03.2015 17:06

Па наравно неце њима Дуска Зеленика доци у контролу и отимат паре и робу. Ова јадна дрзава нема никога да њу и њој слицне контролосе који годинама пљацкају фирме по Бањалуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

поплава

22.03.2015 18:25

Наравно да су двије инспекције грешка.Прво, једни на друге сваљују своје надлежности и буквално једног дијела контроле уопште нема.А мислим првенствено да уопште нема контроле над појединцима који врло често са собом вуку више радника у занатству нарочито и НИКО ТУ НИЈЕ ПРИЈАВЉЕН.НИТИ ТАЈ ВЛАСНИК, НИ ЊЕГОВИ РАДНИЦИ НИТИ ЈЕ РЕГИСТРОВАНА ТА ДЈЕЛАТНОСТ КРОЗ СЗР ИЛИ ТОМЕ СЛИЧНО.ТУ НИ ДРЖАВА НИ ЕНТИТЕТИ НИ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НЕМАЈУ КОРИСТИ.Кад причамо о користи, има је само тај власник.Е ТО ЈЕ СИВА ЕКОНОМИЈА а не ако један вланик има 10 радника пријављених а 3 непријављена или томе слично и још траже да тај весељак буде још и кажњен а ови први којих ИМА НА ХИЉАДЕ у РС, они као овце на пашњаку, пасу и газдино и државно, ,,и царско и спахијско,,ТУ ЈЕ НАШ ПРОБЛЕМ !!!???

ОДГОВОРИТЕ