Камере у вртићима?

Из угла родитеља, камере у вртићима су оправдане, очима васпитача, ту су да их контролишу, надлежне службе сматрају да безбедност деце не зависи од њих, док се законом видео надзор није регулисан. Који је угао прави ако пре свега мислимо на безбедност деце у случају инцидента?

Србија 22.03.2015 | 12:01
Камере у вртићима?

Идеју увођења камера у вртићима, у просторијама у којима деца бораве, подржали су родитељи готово једногласно. Мишљења васпитача су међутим подељена.

Из угла васпитача

"Заиста нисам за камере, јер сматрам да то нарушава приватност васпитача, али и деце. Велика је разлика када се ради са децом у односу на све друге послове. Треба имати у виду велики број деце по групи, као и мали број васпитача који ради са њима. Потребно је да буде мање деце у групи, како бисмо могли да сваком да се посветимо“, износи свој став васпитачица једног београдског вртића Ј. М.

И док Ј. М. одбацује ову идеју као неефикасну, васпитачица вртића у Кули Б.М. камере сматра прихватљивом опцијом дечје безбедности.

"Постављање камера у собама где деца бораве уопште није лоша идеја и замисао, ја то подржавам. Разлог више је да се у истим тим собама често и догоди да се дете повреди, и не сматрам да је васпитач увек крив, него једноставно увек се може десити да се деца међу собом погурају и падну. Наравно, васпитач је одговоран за све сто се деси, али не сматрам да је крив“, објашњава Б.М. из свог угла и додаје да би сваки васпитач који свој посао обавља на највишем нивоу и који је предан свом раду, подржао увођење камера.

Из угла надлежних

Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, органа надлежног за државне предшколске установе, тврде да камере не би утицале на повећање безбедности деце, иако је могуће покретање такве иницијативе од стране Савета родитеља предшколске установе.

"Улога камера има већи значај у заштити објекта од евентуалног насилног оштећења ван радног времена. Безбедности деце умногоме доприносе И појачана дежурства комунаних полицајаца. Секретаријат при изради пројектних задатака за изградњу, реконструкцију или санацију објекта обавезно предвиђа и изградњу безбедоносних камера као још један степен опште безбедности деце и објекта“, наводе у Секретаријату.

Са стране закона

Неизбежно се постављају питање: Да ли би коришћење камера у безбедносне сврхе нарушавале право на приватност и како закон дефинише видео надзор?

Пошто видео надзор у Србији није регулисан. С обзиром на то да видео надзор највише утича на ово право појединца, неопходно је да онај који управља видео надзором истакне обавештење да је видео надзор у току, као и где може да добије информације о томе, објашњава начелник ИИ одељења у Сектору за надзор Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Мирослав Велимировић.

Ипак, одлуку о успостављању система видео надзора треба да донесе директор вртића са наведеним разлозима и детаљним плановима.

"Видео надзор не сме да се врши на местима где појединац може разумно очекивати већи степен приватности, као што су просторије за боравак деце, тоалети, просторије за одмор, свлачионице и слично. Зато видео надзор у оквиру радног простора може да се врши само у изузетним случајевима", наводи Велимировић.

А изузетни случајеви су они када циљ не може да се постигне другим средствима или уколико су камере неопходне за безбедност људи, имовине, заштиту тајних података и пословних тајни.

Различита мишљења и правила још увек не решавају проблем родитеља који дочека уплакано дете чију причу узима са резервом због незнања шта се заправо десило. Праву страну приче имале би камере, које још увек нису заступљење у вртићима, а закон их дозвољава под одређеним условима.

Извор: Србија Данас

Коментари / 0

Оставите коментар