"Немамо намеру да уђемо у НАТО"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија војно неутрална и да не постоји намера да постане чланица НАТО-а.

Србија 22.03.2015 | 10:47
"Немамо намеру да уђемо у НАТО"

Према његовим речима, интерес постоји само за добрим односима.

"Ми смо војно неутрални и немамо намеру да постанемо чланица НАТО-а, али имамо интерес да будемо у добрим односима у својству мира и добрих односа у региону", рекао је Дачић за телевизију Пинк поводом потписивања Индивидуалног партнерског акционог плана (ИПАП) с НАТО-ом.

Према писању "Вечерњих новости" потписивањем ИПАП споразума НАТО војници би убудуће требало да имају слободан транзит кроз Србију, да буду "заштићени" посебним статусом, као и да користе војну инфраструктуру у земљи.

Дачић је навео да споразум представља највиши степен сарадње с НАТО-ом једне земље која не жели да буде чланица те алијансе.

"Од овога (споразуме) нема потребе правити никакав спектакл. Овај споразум не треба гледати као приближавање чланству, никако, али као развој наших добрих односа, да", рекао је Дачић.

Он је додао да је интерес Владе Србије да гради добре и партнерске односе са свима и оценио да је добра медјународна позиција да се поштује принцип војне неутралности.

Говорећи о председавању ОЕБС-у, Дачић је казао да је то веома одговорна позиција за коју су многи рекли да Србија у томе неће успети.

"Ипак успевамо и водимо избалансирану политику", оценио је Дачић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да је битно да Србија зна шта хоће и да мора да се води рачуна да преговори не воде до јачање такозване независности Косова.

Дачић је говорећи о амбасадорима Србије, који недостају у 20 земаља, рекао да ће тај проблем бити решен ускоро.

Извор: Бета, Пинк

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

22.03.2015 16:25

Овај човјек прво убједи себе да је лаж истина па онда покушава остале. Шта ће Србија НАТО-у када може радити шта хоће. Шврљати по цјелој земљи, користи војну инфраструктуру.имати базу... На крају ће је натјерати да призна Косово Е моји Дачићу и Вучићу експресно издадосте Србију и пљунусте на онолике жртве бомбардовања и материјалну штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими

22.03.2015 21:31

Што пре у НАТО уђемо то боље це бити.Пустите ове што не виде даље од носа.

ОДГОВОРИТЕ