Интернет није безбједан

Професор криминалистике на бањалучкој Полицијској академији Александар Миладиновић упозорава да није препоручљиво постављати фотографије дјеце на интернет.

Република Српска 22.03.2015 | 10:20
Интернет није безбједан

Миладиновић у интервјуу Срни напомиње да на "Фејсбук" треба стављати што мање фотографија и рестриктивно ограничавати њихову видљивост.

Он појашњава да, посредством фотографија на интернету, дјеца могу да буду лоцирана гдје се крећу, у коју школу иду и са ким се друже.
МУП Републике Српске предузима низ мјера с циљем заштите дјеце на друштвеним мрежама и интернету, које подразумијевају превентивну, проактивну и репресивну активност.

Миладиновић истиче да је најзаступљенија превентивна активност и појашњава да МУП тренутно проводи заштиту дјевојчица у основним школама од сексуалног искоришћавања на интернету - у Бањалуци и Приједору.

Он наводи да је претходних година МУП Српске провео свеобухватну едукацију, која је подразумијевала програм превенције малољетничке деликвенције.

Ту је био заступљен и програм превенције злоупотребе "Фејсбука" и других друштвених мрежа на интернету, кроз који је прошло око 20.000 малишана у Републици Српској.

МУП Српске има веома добру сарадњу са школама у погледу провођења превентивних активности заштите дјеце на друштвеним мрежама.
"Није само на МУП-у да се бори са овим злоупотребама, већ у превентивне активности, осим школа, морају бити укључене и породице", истиче Миладиновић.

Он појашњава да свако кривично дјело може имати неку везу са "Фејсбуком" и интернетом - па и убиство, тако што се може утицати на извршење наручивањем и подстрекавањем.

Ту су још и кривична дјела пријетње и разне врсте компјутерских кривичних дјела.

Миладиновић наводи да дјеца у Српској нису апсолутно безбједна на интернету, истичући да њихови родитељи, школа и цијело друштво треба да повећају своје активности како би повећали њихову сигурност.

Он сугерише младима, поготово почетницима на интернету, да приликом креирања профила на "Фејсбуку" обавезно прочитају правила приватности у којима јасно пише шта смију урадити, а шта је забрањено, и који су модалитети њихове заштите, уколико се нешто деси.

"Ако примијете негативне активности на "Фејсбуку", дјеца треба да одмах алармирају родитеље, школу или полицију, те да такву особу и његов негативан стил понашања искључе из своје заједнице, као и у реалном окружењу", закључује Миладиновић.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

црни

22.03.2015 15:00

Унистите фејзбук јер бракови пуцају ради фејзбука

ОДГОВОРИТЕ