Ванредна сједница због Јемена

Савјет безбједности Уједињених нација сазвао је за данас поподне хитан састанак на којем ће се разговарати о ситуацији у Јемену.

Свијет 22.03.2015 | 10:06
Ванредна сједница због Јемена

Јеменски шитски побуњеници, Хути, позвали су на борбу против снага оданих предсједнику Абедрабо Мансур Хади који се крије у Адену, на југу Јемена, након што је прошлог мјесеца побјегао из кућног притвора у пријестоници коју контролишу Хути.

Амерички војници евакуишу јужну ваздухопловну базу кључну за амерички програм напада дроновима, након што су борци ал-Каиде заузели оближњи град, наводи АП.

Хади је изјавио јуче да су самоубилачки напади на шиитске џамије у којима је, према најновијим подацима, убијено најмање 142 људи, док је 351 особа рањена, усмјерени на изазивање хаоса, насиља и унутрашњих сукоба у земљи.

Екстремна џихадистичка организација Исламска држава преузела је одговорност за нападе у петак на две џамије у јеменској пријестоници Сани и Сади, упоришту паравојних формација Хутија на северу Јемена, наводи АФП.

Хути су заузели Сану у септембру и од тада су ојачали контролу над државним апартом уз помоћ снага лојалних бившем предсједнику Алију Абдулаху Салеху.

Али у настојању да прошире област под њиховом контролом на југу земље, они су наишли на жесток отпор сунитских племена у савезништву са екстремистима Ал Каиде који су врло активни у Јемену.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

22.03.2015 10:15

Уједињене нације су Агенција Ватикана исто као што су: ЦИА, ИНТЕРПОЛ, ОЕБС, ЕУ; УСА итд.., Ватикан помоћу Уједињених нација легално изводи ратове по свету, ради отимања ресурса.. Ватикан је саградио бирократску питамиду на чијем платном списку су све агенције (Читај: Чак И ОЕБС са Дачоћем који прима месечно 30.000 Евра). Извори финансирања ватиканске пирамиде су: 1.Дрога (Ватикан: Дилује 97% дроге на планети) 2.Трговина оружјем И 3. Ратови. Ватикан је изазвао рат у Јемену.

ОДГОВОРИТЕ