Vanredna sjednica zbog Jemena

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za danas popodne hitan sastanak na kojem će se razgovarati o situaciji u Jemenu.

Svijet 22.03.2015 | 10:06
Vanredna sjednica zbog Jemena

Jemenski šitski pobunjenici, Huti, pozvali su na borbu protiv snaga odanih predsjedniku Abedrabo Mansur Hadi koji se krije u Adenu, na jugu Jemena, nakon što je prošlog mjeseca pobjegao iz kućnog pritvora u prijestonici koju kontrolišu Huti.

Američki vojnici evakuišu južnu vazduhoplovnu bazu ključnu za američki program napada dronovima, nakon što su borci al-Kaide zauzeli obližnji grad, navodi AP.

Hadi je izjavio juče da su samoubilački napadi na šiitske džamije u kojima je, prema najnovijim podacima, ubijeno najmanje 142 ljudi, dok je 351 osoba ranjena, usmjereni na izazivanje haosa, nasilja i unutrašnjih sukoba u zemlji.

Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napade u petak na dve džamije u jemenskoj prijestonici Sani i Sadi, uporištu paravojnih formacija Hutija na severu Jemena, navodi AFP.

Huti su zauzeli Sanu u septembru i od tada su ojačali kontrolu nad državnim apartom uz pomoć snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Ali u nastojanju da prošire oblast pod njihovom kontrolom na jugu zemlje, oni su naišli na žestok otpor sunitskih plemena u savezništvu sa ekstremistima Al Kaide koji su vrlo aktivni u Jemenu.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nikola

22.03.2015 10:15

Ujedinjene nacije su Agencija Vatikana isto kao što su: CIA, INTERPOL, OEBS, EU; USA itd.., Vatikan pomoću Ujedinjenih nacija legalno izvodi ratove po svetu, radi otimanja resursa.. Vatikan je sagradio birokratsku pitamidu na čijem platnom spisku su sve agencije (Čitaj: Čak I OEBS sa Dačoćem koji prima mesečno 30.000 Evra). Izvori finansiranja vatikanske piramide su: 1.Droga (Vatikan: Diluje 97% droge na planeti) 2.Trgovina oružjem I 3. Ratovi. Vatikan je izazvao rat u Jemenu.

ODGOVORITE