ИВ: Још један недјељни ''Ел класико'', Ђоковић - Федерер у финалу!

Новак Ђоковић се на маестралан начин пласирао у финале турнира у Индијан Велсу, декласиравши четвртог тенисера света Ендија Мареја са 6:2, 6:3. Најбољи играч на планети тако се пласирао у своје 31. финале Мастерса, а 73. финале у каријери, у коме ће се у недељу око 21 сат по средњеевропском времену састати са Роџером Федерером.

Тенис 22.03.2015 | 09:40
ИВ: Још један недјељни ''Ел класико'', Ђоковић - Федерер у финалу!

До вођства од 17:8 у победама над овим ривалом, а седмог узастопног тријмфа у низу који је почео након Марејевог успехом у финалу Вимблдона 2013. године, Новак је стигао након врло сконцентрисаног наступа, а притом и одморнији.

Јер, Ђоковић је пребродио четвртфинале тако што му је Бернард Томић предао меч без борбе због повреде, док је Мареј морао на терен, када је и савладао Фелисијана Лопеза са 6:3, 6:4. Ипак, умањити одличан наступ Ђоковића податком о одмору било би посве неправедно, бар када се ради о играчима који су сама светска елита овог спорта. А ево како је и текла ова борба:

Дуел је почео Новаковим сервисима, а он је уз савршено мирну, а прецизну игру, изгубио само један поен на свом путу ка вођству од 1:0. После пет минута игре који су потом уследили, то вођство је било удвостручено, јер је без много муке Ноле повео са 15:30, а онда издржао мини-налет ривала и реализовао брејк шансу за 2:0 на семафору и први значајан корак ка освајању првог сета.

Уз мало мучења у наредном гему, и даље уз константну борбу са основне линије, и све дуже размене удараца, Ђоковић је стигао до 3:0. Врућина је тада почела мало да мучи актере овог полуфинала, па су предаси провођени уз дечаке који су држали сунцобране изнад њихових глава, а када би се борба и развила - ритам је деловао таман онако како је то Новаку пријало: мирно у сопственим сервис-гемовима, а без превише ризика у оним другим.

А чак и када најбољи играч света није нападао неком нарочитом силином, његов супарник је деловао очајно, као у последњем гему уводног сета када је, одмах после свог брејка, са четири неизнуђене грешке "поклонио" брејк за коначних 6:2. О томе како је то изгледало на терену у тих 38 минута игре, сведоче и ови подаци: Енди Мареј је у првом сету уз само два директна поена имао и 16 неизнуђених грешака, а Ђоковић је, уз мирнију игру и готово константну контролу збивања имао однос 4-11.

Слично ономе како је завршио прву деоницу, тако је Новак Ђоковић отпочео другу, сигурном игром и контролом збивања када је сервирао. А његов сервис-гем му је и донео 1:0, и то уз више него приметно коришћење "слајс" сервиса (30% било је таквих почетних удараца, у којима се лоптица удари закошеним рекетом). Немоћан је био Мареј не само због одабира сервиса, нити због приметно топлог дана (26 степени на Целзијусовој скали), већ због смиреног, рационалног и, када је то било најважније, прецизног наступа супарника који је први на АТП листи.

А када неко тако игра, онда и Мареј, који је четврти на свету, чак и када "убаци у следећу брзину" не успева да одоли. Иако је Енди подигао ниво своје игре, а прилично лавовски се борио у другом гему другог сета, и тај је припао Новаку, који је тако стигао до брејка и вођства од 2:0, недуго затим и још већег.

После тих 3:0 Мареј је почео да пружа - све што уме. Погађао је углове терена, успевао да превари Новака у погледу на коју страну игралишта ће послати лоптицу, па је пришао на два гема заостатка, а у наредном - имао брејк шансу. Ипак, са два разорна сервиса, Ђоковић је отклонио бојазан да би могао да изгуби тај сервис-гем, повевши тако са 4:1, док је читаву причу закључио после сат и 28 минута игре, прошавши у финале.

У њему ће, као и 2014, играти са Роџером Федерером, који је са 7:5, 6:4 победио Милоша Раонића.

Милош Раонић није успео да понови подвиг из четвртфинала Индијан Велса када је елиминисао Рафаела Надала, јер га је у полуфиналу са 7:5, 6:4 победио Роџер Федерер који ће се у недељу, око 21 сат по средњеевропском времену, у борби за титулу састати са браниоцем трона, Новаком Ђоковићем.

Након што је спасао три меч лопте против Рафе и успео да га на крају савлада, Канађанин црногорског порекла добро се држао и против једног од најбољих, ако не и најбољег играча који се надметао у "белом спорту". Ипак, разлика између "добро се држати" и победити је прилична када се нађете наспрам Федерера, ма колико могло да импонује када у Индијан Велсу нисте декласирани од човека који је трофеј на том престижном Мастерс турниру већ подизао четири пута.

Овога пута Раонић се, захваљујући разорним сервисима, држао до 5:5 у првој деоници, а од тог тренутка швајцарски ас је направио кључну серију.

Не само да је освојио два наредна гема, већ и два уводна гема другог сета, после чега је, и сам бриљирајући са основне линије у сопственим сервис-гемовима, сачувао стечену предност до самог краја, иако се његов ривал својски трудио да се "врати у живот".

Када је реч о предстојећем финалу, биће то чак 38. пут да се састају Новак Ђоковић и Роџер Федерер, који води са 20:17 у победама.

У 2015. играли су само у финалу Дубаија, када је Роџер тријумфовао са 6:3, 7:5, а прошле године резултат је био 3:3, с тим што је Ђоковић победио управо у финалу Индијан Велса (3:6, 6:3, 7:6(3)).

Биће ово њихово 13. међусобно финале, а до сада је Новак био успешнији - има седам победа над Федерером у мечевима за титулу, док је пет пута доживео пораз.

Финале је на програму у недељу, и то након што се заврши финале у женској конкренцији у коме се, од 19 часова по средњеевропском времену, састају Јелена Јанковић и Симона Халеп.

Коментари / 0

Оставите коментар