IV: Još jedan nedjeljni ''El klasiko'', Đoković - Federer u finalu!

Novak Đoković se na maestralan način plasirao u finale turnira u Indijan Velsu, deklasiravši četvrtog tenisera sveta Endija Mareja sa 6:2, 6:3. Najbolji igrač na planeti tako se plasirao u svoje 31. finale Mastersa, a 73. finale u karijeri, u kome će se u nedelju oko 21 sat po srednjeevropskom vremenu sastati sa Rodžerom Federerom.

Tenis 22.03.2015 | 09:40
IV: Još jedan nedjeljni ''El klasiko'', Đoković - Federer u finalu!

Do vođstva od 17:8 u pobedama nad ovim rivalom, a sedmog uzastopnog trijmfa u nizu koji je počeo nakon Marejevog uspehom u finalu Vimbldona 2013. godine, Novak je stigao nakon vrlo skoncentrisanog nastupa, a pritom i odmorniji.

Jer, Đoković je prebrodio četvrtfinale tako što mu je Bernard Tomić predao meč bez borbe zbog povrede, dok je Marej morao na teren, kada je i savladao Felisijana Lopeza sa 6:3, 6:4. Ipak, umanjiti odličan nastup Đokovića podatkom o odmoru bilo bi posve nepravedno, bar kada se radi o igračima koji su sama svetska elita ovog sporta. A evo kako je i tekla ova borba:

Duel je počeo Novakovim servisima, a on je uz savršeno mirnu, a preciznu igru, izgubio samo jedan poen na svom putu ka vođstvu od 1:0. Posle pet minuta igre koji su potom usledili, to vođstvo je bilo udvostručeno, jer je bez mnogo muke Nole poveo sa 15:30, a onda izdržao mini-nalet rivala i realizovao brejk šansu za 2:0 na semaforu i prvi značajan korak ka osvajanju prvog seta.

Uz malo mučenja u narednom gemu, i dalje uz konstantnu borbu sa osnovne linije, i sve duže razmene udaraca, Đoković je stigao do 3:0. Vrućina je tada počela malo da muči aktere ovog polufinala, pa su predasi provođeni uz dečake koji su držali suncobrane iznad njihovih glava, a kada bi se borba i razvila - ritam je delovao taman onako kako je to Novaku prijalo: mirno u sopstvenim servis-gemovima, a bez previše rizika u onim drugim.

A čak i kada najbolji igrač sveta nije napadao nekom naročitom silinom, njegov suparnik je delovao očajno, kao u poslednjem gemu uvodnog seta kada je, odmah posle svog brejka, sa četiri neiznuđene greške "poklonio" brejk za konačnih 6:2. O tome kako je to izgledalo na terenu u tih 38 minuta igre, svedoče i ovi podaci: Endi Marej je u prvom setu uz samo dva direktna poena imao i 16 neiznuđenih grešaka, a Đoković je, uz mirniju igru i gotovo konstantnu kontrolu zbivanja imao odnos 4-11.

Slično onome kako je završio prvu deonicu, tako je Novak Đoković otpočeo drugu, sigurnom igrom i kontrolom zbivanja kada je servirao. A njegov servis-gem mu je i doneo 1:0, i to uz više nego primetno korišćenje "slajs" servisa (30% bilo je takvih početnih udaraca, u kojima se loptica udari zakošenim reketom). Nemoćan je bio Marej ne samo zbog odabira servisa, niti zbog primetno toplog dana (26 stepeni na Celzijusovoj skali), već zbog smirenog, racionalnog i, kada je to bilo najvažnije, preciznog nastupa suparnika koji je prvi na ATP listi.

A kada neko tako igra, onda i Marej, koji je četvrti na svetu, čak i kada "ubaci u sledeću brzinu" ne uspeva da odoli. Iako je Endi podigao nivo svoje igre, a prilično lavovski se borio u drugom gemu drugog seta, i taj je pripao Novaku, koji je tako stigao do brejka i vođstva od 2:0, nedugo zatim i još većeg.

Posle tih 3:0 Marej je počeo da pruža - sve što ume. Pogađao je uglove terena, uspevao da prevari Novaka u pogledu na koju stranu igrališta će poslati lopticu, pa je prišao na dva gema zaostatka, a u narednom - imao brejk šansu. Ipak, sa dva razorna servisa, Đoković je otklonio bojazan da bi mogao da izgubi taj servis-gem, povevši tako sa 4:1, dok je čitavu priču zaključio posle sat i 28 minuta igre, prošavši u finale.

U njemu će, kao i 2014, igrati sa Rodžerom Federerom, koji je sa 7:5, 6:4 pobedio Miloša Raonića.

Miloš Raonić nije uspeo da ponovi podvig iz četvrtfinala Indijan Velsa kada je eliminisao Rafaela Nadala, jer ga je u polufinalu sa 7:5, 6:4 pobedio Rodžer Federer koji će se u nedelju, oko 21 sat po srednjeevropskom vremenu, u borbi za titulu sastati sa braniocem trona, Novakom Đokovićem.

Nakon što je spasao tri meč lopte protiv Rafe i uspeo da ga na kraju savlada, Kanađanin crnogorskog porekla dobro se držao i protiv jednog od najboljih, ako ne i najboljeg igrača koji se nadmetao u "belom sportu". Ipak, razlika između "dobro se držati" i pobediti je prilična kada se nađete naspram Federera, ma koliko moglo da imponuje kada u Indijan Velsu niste deklasirani od čoveka koji je trofej na tom prestižnom Masters turniru već podizao četiri puta.

Ovoga puta Raonić se, zahvaljujući razornim servisima, držao do 5:5 u prvoj deonici, a od tog trenutka švajcarski as je napravio ključnu seriju.

Ne samo da je osvojio dva naredna gema, već i dva uvodna gema drugog seta, posle čega je, i sam briljirajući sa osnovne linije u sopstvenim servis-gemovima, sačuvao stečenu prednost do samog kraja, iako se njegov rival svojski trudio da se "vrati u život".

Kada je reč o predstojećem finalu, biće to čak 38. put da se sastaju Novak Đoković i Rodžer Federer, koji vodi sa 20:17 u pobedama.

U 2015. igrali su samo u finalu Dubaija, kada je Rodžer trijumfovao sa 6:3, 7:5, a prošle godine rezultat je bio 3:3, s tim što je Đoković pobedio upravo u finalu Indijan Velsa (3:6, 6:3, 7:6(3)).

Biće ovo njihovo 13. međusobno finale, a do sada je Novak bio uspešniji - ima sedam pobeda nad Federerom u mečevima za titulu, dok je pet puta doživeo poraz.

Finale je na programu u nedelju, i to nakon što se završi finale u ženskoj konkrenciji u kome se, od 19 časova po srednjeevropskom vremenu, sastaju Jelena Janković i Simona Halep.

Komentari / 0

Ostavite komentar