Селефије из БиХ регрутују ратнике

Трагови селефијске заједнице муслимана поријеклом из БиХ који имају везе с терористима Исламске државе (ИС) воде према Луксембургу, упозориле су луксембуршке тајне службе.

Босна и Херцеговина 21.03.2015 | 10:54
Селефије из БиХ регрутују ратнике

Како преносе тамошњи медији, луксембуршке службе фокусиране су на припаднике те заједнице из БиХ, који настоје у тој земљи да регрутују нове снаге за борбу за рачун злогласне терористичке организације познате по обезглављивању и паљењу својих жртава и жељи да направе исламски калифат у којем би владали шеријатски закони.

Луксембуршки медији позивају се на извјештај аустријских безбједносних органа на екстремисте на тероторији западног Балкана, а посебно у БиХ."Постоје такозвана селефијска села у брдовитим предјелима Балкана, а посебно у БиХ. Та села су на листама западних тајних служби. Муслимани чине више од 45 одсто становништва БиХ", пише луксембуршки "Тагеблатт" на њемачком језику.

Како наводи лист, један неименовани припадник луксембуршких безбједносних снага открио је методологију којом се служе екстремисти који долазе у Луксембург ради регрутације нових снага за џихад.

"Познати су нам путеви које користе њихови борци који воде према Балкану. Сада постоје ригорозне контроле на аеродромима, због чега је летење за њих превише ризично. Зато су почели користити путничке аутобусе и приватна возила", наводи лист, цитирајући службеника луксембуршке тајне службе.

Лист спомиње познатог џихадисту из БиХ Билала Боснића, за којег кажу да је најпознатији селефист и симпатизер Исламске државе који се брине за слање бораца на ратишта.У тексту се наводи да је Луксембург најчешће успутна тачка џихадиста."Руте воде преко Меца, а онда кроз мале и често неупадљиве граничне прелазе у региону Сарланда или Пфелцервалда, па даље према Аустрији, Словенији, Хрватској, да би завршили у БиХ.

Они су инсталирали информанте на кључним тачкама који их онда обавјештавају о кретању и режимима контроле на границама", наведено је у тексту.Како је истакнуто, у БиХ се онда припрема одлазак џихадиста преко Турске у Сирију и на друга ратишта на којима Исламска држава исказује своју бруталност према онима које сматра непријатељима ислама. Наводе да је регистровано више стотина бораца који су на овај начин отишли на ратишта.

"Траг им се губи у брдовитим подручјима БиХ која неки зову 'селефијска мјеста'. Тамо придошлице добијају идеолошку и тјелесну обуку, гдје се уживљавају у ту улогу која у суштини нема никакве везе с правим исламом. У БиХ су већином толерантни муслимани, али проблем су вехабије и селефисти који практикују ислам из Саудијске Арабије", наведено је у овом извјештају.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

007

21.03.2015 09:59

Једно је тачно.Сви из ЕУ виде потенцијалне опасности од радикалног ислама,само смо ми слепи.Заставе у Маочи и Бочињи,мајице ИСИЛ-а у Сарајеву,упад у верске објекте муслимана....Вероватно се то дешава на Гренланду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.03.2015 12:25

Муслимани у БиХ их подрзавају јер знају да це им они једног дана требати у остварењу циљева из 90 тих односно да се крсцани протјерају са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

006

21.03.2015 12:26

007 заборавио си и постројавање цетниика у висеграду и на равној гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.03.2015 12:32

Ре 006:Да,али нико не спомиње опасност од четника.Сем тога за тебе је сваки православац четник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

21.03.2015 21:23

Ре 006: Четници не убијају новинаре у Европи и заробљенике по Сирији.Четници су у ратовима од 41-45 и од 91-95 бранили вековна српска огњишта од муслиманско-хрватског агресора

ОДГОВОРИТЕ