Selefije iz BiH regrutuju ratnike

Tragovi selefijske zajednice muslimana porijeklom iz BiH koji imaju veze s teroristima Islamske države (IS) vode prema Luksemburgu, upozorile su luksemburške tajne službe.

Bosna i Hercegovina 21.03.2015 | 10:54
Selefije iz BiH regrutuju ratnike

Kako prenose tamošnji mediji, luksemburške službe fokusirane su na pripadnike te zajednice iz BiH, koji nastoje u toj zemlji da regrutuju nove snage za borbu za račun zloglasne terorističke organizacije poznate po obezglavljivanju i paljenju svojih žrtava i želji da naprave islamski kalifat u kojem bi vladali šerijatski zakoni.

Luksemburški mediji pozivaju se na izvještaj austrijskih bezbjednosnih organa na ekstremiste na terotoriji zapadnog Balkana, a posebno u BiH."Postoje takozvana selefijska sela u brdovitim predjelima Balkana, a posebno u BiH. Ta sela su na listama zapadnih tajnih službi. Muslimani čine više od 45 odsto stanovništva BiH", piše luksemburški "Tageblatt" na njemačkom jeziku.

Kako navodi list, jedan neimenovani pripadnik luksemburških bezbjednosnih snaga otkrio je metodologiju kojom se služe ekstremisti koji dolaze u Luksemburg radi regrutacije novih snaga za džihad.

"Poznati su nam putevi koje koriste njihovi borci koji vode prema Balkanu. Sada postoje rigorozne kontrole na aerodromima, zbog čega je letenje za njih previše rizično. Zato su počeli koristiti putničke autobuse i privatna vozila", navodi list, citirajući službenika luksemburške tajne službe.

List spominje poznatog džihadistu iz BiH Bilala Bosnića, za kojeg kažu da je najpoznatiji selefist i simpatizer Islamske države koji se brine za slanje boraca na ratišta.U tekstu se navodi da je Luksemburg najčešće usputna tačka džihadista."Rute vode preko Meca, a onda kroz male i često neupadljive granične prelaze u regionu Sarlanda ili Pfelcervalda, pa dalje prema Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, da bi završili u BiH.

Oni su instalirali informante na ključnim tačkama koji ih onda obavještavaju o kretanju i režimima kontrole na granicama", navedeno je u tekstu.Kako je istaknuto, u BiH se onda priprema odlazak džihadista preko Turske u Siriju i na druga ratišta na kojima Islamska država iskazuje svoju brutalnost prema onima koje smatra neprijateljima islama. Navode da je registrovano više stotina boraca koji su na ovaj način otišli na ratišta.

"Trag im se gubi u brdovitim područjima BiH koja neki zovu 'selefijska mjesta'. Tamo pridošlice dobijaju ideološku i tjelesnu obuku, gdje se uživljavaju u tu ulogu koja u suštini nema nikakve veze s pravim islamom. U BiH su većinom tolerantni muslimani, ali problem su vehabije i selefisti koji praktikuju islam iz Saudijske Arabije", navedeno je u ovom izvještaju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007

21.03.2015 09:59

Jedno je tačno.Svi iz EU vide potencijalne opasnosti od radikalnog islama,samo smo mi slepi.Zastave u Maoči i Bočinji,majice ISIL-a u Sarajevu,upad u verske objekte muslimana....Verovatno se to dešava na Grenlandu.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.03.2015 12:25

Muslimani u BiH ih podrzavaju jer znaju da ce im oni jednog dana trebati u ostvarenju ciljeva iz 90 tih odnosno da se krscani protjeraju sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

006

21.03.2015 12:26

007 zaboravio si i postrojavanje cetniika u visegradu i na ravnoj gori.

ODGOVORITE
Name

007

21.03.2015 12:32

Re 006:Da,ali niko ne spominje opasnost od četnika.Sem toga za tebe je svaki pravoslavac četnik.

ODGOVORITE
Name

Drina

21.03.2015 21:23

Re 006: Četnici ne ubijaju novinare u Evropi i zarobljenike po Siriji.Četnici su u ratovima od 41-45 i od 91-95 branili vekovna srpska ognjišta od muslimansko-hrvatskog agresora

ODGOVORITE