Посада била 60 метара од спаса

Посаду војног хеликоптера Ми-17, који је у петак пао недалеко од Аеродрома "Никола Тесла" до успешног извршења задатка делило је - 60 метара.

Србија 21.03.2015 | 08:25
Посада била 60 метара од спаса

Толико је требало да се летелица спусти, како би посада видела писту и могла успешно да слети!Према сазнањима "Вечерњих новости", хеликоптер се у последњим тренуцима лета налазио на висини на којој је видљивост била изузетно слаба.

Свега шездесетак метара ниже хоризонтална виљивост била је око хиљаду метара, што је гарантовало безбедно приземљење. Пилот је два пута био надомак сигурног појаса, али приликом трећег покушаја хоризонталног спуштања изгубио је силу узгона и обрушио се ка тлу.У тренутку трагедије хеликоптер није био на вези са торњем Аеродрома у Сурчину, већ са прилазном контролом. Током једног од покушаја слетања, хеликоптер је могао чак и да се голим оком види са земље.

Летелица је у тренутку пада била опремљена свом опремом за ноћно летење, укључујући и уређај који мери удаљеност хеликоптера од земље намењен слетању "наслепо". Слетање у метео условима какви су били над Сурчином прошлог петка, међутим, изузетно је сложено, што вероватним чини могућност да је пилот изгубио баланс и представу о хоризонту, што је кумовало несрећи.

Шта је прави разлог трагедије тренутно зна само војни врх, и неименована шесточлана комисија која је радила на испитивању узрока несреће. Упркос најавама из Министарства одбране, извештај војне комисије о узроцима пада хеликоптера у четвртак није достављен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Без обзира на то, како објашњавају у овом тужилаштву, у току су радње у оквиру предистражног поступка.- Заменик јавног тужиоца извршио је увиђај, а очекују се извештаји комисија.

У току је прикупљање и провера података Контроле лета и других информација на основу којих ће бити одлучено да ли постоје основи сумње да је и извршено кривично дело чија је последица пад хеликоптера - кажу у Вишем тужилаштву и напомињу да ће бити проверено све што може бити посредан или непосредан узрок трагедије.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар