Помен малом јунаку Споменку Гостићу

Данас се навршавају 22 године од погибије 15-годишњег Споменка Гостића са Озрена, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату. Постхумно је одликован медаљом заслуга за народ.

Република Српска 20.03.2015 | 20:36
Помен малом јунаку Споменку Гостићу

Споменко Гостић почетком 1992. године остао је без мајке, ратни вихор га је послије опколио у родним Јовићима, а у септембру је граната однијела и баку са којом је живио у скромној кући. 15- годишње сироче прибило се уз војску, са жељом да помогне и буде војник, да допринесе стварању своје отаџбине.

Био је неустрашив, он је све могао, није се плашио ни ноћу ни дању, ни гранате, ни метка, он је био храбар и волио је свој Озрен, волио је свој народ вјерујући да ће се изборити за слободу и мир, памте његови саборци.

20. марта 1993. године обишао је другове на ватреном положају журећи кући да испече хљеб. Граната је била бржа. Споменка и петорицу саобраца сахранили су у сумрак на мјесном гробљу кријући се од снајпера. Остао је на вјечној стражи, међу првима је своју младост уградио у темеље Републике Српске. У Добоју прошле године подигнута је спомен биста у знак поштовања и захвалности малом јунаку, али великом човјеку - Споменку Гостићу.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Зxс

20.03.2015 19:46

Нека му је Вјецна Слава !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивце

20.03.2015 19:52

Слава му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херој

20.03.2015 20:04

Споменко ниси заборављен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир драганиц

20.03.2015 20:06

Нека ти је вјецна слава и хвала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

20.03.2015 20:18

Мали ,велики цовјеце нек ти је вјецна слава и покој дуси. Ви сто лупте минусе људскости немате а ма бас ни мало.Сад сам јос веци цетник и бицу, дусмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немања

20.03.2015 20:30

КО мозе дислајковати, на коментаре слава ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

20.03.2015 21:05

Ако је у марту 1993.године, када је погинуо имао 15 година, онда је млађи од мене јер сам ја 1993.године имао пуних 16.година.Само ја тада у рату нисам ни помишљао да идем на ратиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

20.03.2015 21:10

Јадно дијете. Злоупотреба дјеце у војним редовима је забрањено зеневском конвенцијом. Ста дјете зна? Нек му је слава и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

21.03.2015 08:00

Да си, "антифасисто" са мало вецим,дузним интересовањем,процитао,видео и цуо прицу,вероватно би другације коментарисао. Вецна ти слава,Споменко.

Name

бањалука

20.03.2015 21:13

Слика говори све и не могу вјеровати колико је болесних умова који дају негативне коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

20.03.2015 21:25

сноуден Цуј,бицес јос веци цетник...да нецес ици у Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.03.2015 21:51

Е мој Споменко оно за ста си се ти борио и стварао сад тзв. велики Срби на целу с предсједником униставају!!!Нека ти је вјецна слава и хвала!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ Патриота

20.03.2015 21:52

Дијете од 15 у рат да брани Светињу а Миле у БГ да ствара империју. Кладио бих се да водећи политичари РС до објаве овог теxта нису ни зналу за овај случај. Мислин на позицију и опозицију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

20.03.2015 22:07

Прица о овом голобрадом хероју говори све о насем друству како садасњем тако и о оном прослом, док су се насе војне и цивилне слузбе хвалисале о својој супериорности и професионализму поредеци се са свјетским слузбама синови политицара, генерала, профитера су се расипали пљацкевином по Београду и осталим градовима Србије носили скорпионе које нису знали употријебити у позадини и глумили велике ратнике, с друге стране биједа и сиротиња је била у рововима и блату у подераним плитким ципелама и јела узизити пасуљ и посољену ризу из хуманитарне и цекала смрт. Кривицу за смрт овог дјецака који је требао бити у сколи, а не у рову сносе све слузбе у дрзави од цивилиних па до војних(војска, полиција, центар за социјални рад, сколе, црква). Овом дјецаку се није смјело допустити да буде у зони борбених дејстава без обзира на његову зељу јер он није имао довољно година за рационално самостално одлуцивање лисено утицаја емоција које су у њему бујале. Он се морао пребацити на безбједну територију морала му се пронаци удомитељска породица и обезбиједити услови да постане зрео цовјек мозда пилот, љекар, адвокат, столар, родитељ и тако данас доприноси развоју и просперитету своје отадзбине, али не наса дрзава и бескрупулозна увлакацка гамад од које је њен апарат састављен висе воли да раубује своје поданике да их искористава у пропагандне сврхе о њима снима тв репортазе набијене патриотизмом, и онда када то нерационално понасање обицно заврси трагицно, а у вецини слуцајева заврси онда она писе овакве патетицне посмртне и комеморативне текстове и говоре усмјерене на најдубља осјецања неуког народа, након 20 година подигне неки биједан споменик за мизерне паре вриједности отприлике као једна зимска гума на лимузини неког функционера, па цак и када то ради не ради то из истинске захвалности и зеље за тим јер да је тако сигурно не би цекала по 20 година, него опет из пропагандних и мизерних политицких интереса и предизборних сликања за камере дирајуци у срце овај искрени и неуки народ. Овај примјер као и најскорији примјер трагицног пада хеликоптера Војске Србије говори колико је све ово горе болно тацно и колико се овдје ниста ни након 20 година није промјенило и како се неце промјенити док је таквих биједника и полтрона на одлуцујуцим мјестима у дрзави, а вецина их је таквих. Цасној мањини остаје само да се једе у себи и склања у страну јер и она има некога кога мора хранити и прехранити, а полтрони и незналице не опрастају сопствени независтан став и струцност. Нека је вјецна слава и лака земља свим храбрим и постеним људима који су несебицно и позртвовано полагали своје зивоте за дрзаву која их никада није заслузивала, нити се њима и њиховим породицама знала нити хтјела достојно одузити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА

20.03.2015 22:14

ОВО ЈЕ ДА ЦОВИЈЕК ЗАНИЈЕМИ ОД ТУГЕ.....НЕКА МУ ЈЕ ВЈЕЦНА СЛАВА И ХВАЛА!У СВИМ ГРАДОВИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДА ЈЕДНА УЛИЦА НОСИ ЊЕГОВО ИМЕ...СМОМЕНКО ГОСТИЦ!Е ОВО ЈЕ ЈУНАЦИНА!ГДЈЕ ЈЕ ПАНТЕЛИЈА РАТНИ ВОЈНИ ПРОФИТЕР ДА ОДА ПОЦАСТ ЈУНАКУ ВЕЦЕГ ОД ЊЕГА!ЗБОГ СМОМЕНКА И МЛАДИХ ЗИВОТА КОЈИ СУ УТКАЛИ ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕДАЈМО ЈЕ НИКОМЕ И НИКАДА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

20.03.2015 23:19

Слава и покој му души . Питам све оне који су нас гурнули у рат јел се дијете могло изместити на сигурно а не давати му лажну наду

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

21.03.2015 01:16

Слика овог јунака је са свим осталим сликама бораца у Добоју, а било их је преко 1800 у спомен соби и бачена у подрум. Негативно лајковање на овај текст долази од највјернијих коментатора овог портала а то су они који РС називају најпогрднијим именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

21.03.2015 06:48

Нека му је вјечна слава али само да је био муслиман многи би рекли види ста раде ови мудзахедини саљу дјецу на ратисте, највеци је фасиста ко је дозволио овом дјетету

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

21.03.2015 07:40

Оци су ми пуне суза нека ти је вјецна слава мали јунаце.

ОДГОВОРИТЕ