Pomen malom junaku Spomenku Gostiću

Danas se navršavaju 22 godine od pogibije 15-godišnjeg Spomenka Gostića sa Ozrena, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Posthumno je odlikovan medaljom zasluga za narod.

Republika Srpska 20.03.2015 | 20:36
Pomen malom junaku Spomenku Gostiću

Spomenko Gostić početkom 1992. godine ostao je bez majke, ratni vihor ga je poslije opkolio u rodnim Jovićima, a u septembru je granata odnijela i baku sa kojom je živio u skromnoj kući. 15- godišnje siroče pribilo se uz vojsku, sa željom da pomogne i bude vojnik, da doprinese stvaranju svoje otadžbine.

Bio je neustrašiv, on je sve mogao, nije se plašio ni noću ni danju, ni granate, ni metka, on je bio hrabar i volio je svoj Ozren, volio je svoj narod vjerujući da će se izboriti za slobodu i mir, pamte njegovi saborci.

20. marta 1993. godine obišao je drugove na vatrenom položaju žureći kući da ispeče hljeb. Granata je bila brža. Spomenka i petoricu saobraca sahranili su u sumrak na mjesnom groblju krijući se od snajpera. Ostao je na vječnoj straži, među prvima je svoju mladost ugradio u temelje Republike Srpske. U Doboju prošle godine podignuta je spomen bista u znak poštovanja i zahvalnosti malom junaku, ali velikom čovjeku - Spomenku Gostiću.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Zxs

20.03.2015 19:46

Neka mu je Vjecna Slava !!!

ODGOVORITE
Name

divce

20.03.2015 19:52

Slava mu.

ODGOVORITE
Name

Heroj

20.03.2015 20:04

Spomenko nisi zaboravljen.

ODGOVORITE
Name

milomir draganic

20.03.2015 20:06

Neka ti je vjecna slava i hvala ...

ODGOVORITE
Name

snouden

20.03.2015 20:18

Mali ,veliki covjece nek ti je vjecna slava i pokoj dusi. Vi sto lupte minuse ljudskosti nemate a ma bas ni malo.Sad sam jos veci cetnik i bicu, dusmani.

ODGOVORITE
Name

nemanja

20.03.2015 20:30

KO moze dislajkovati, na komentare slava ti?

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

20.03.2015 21:05

Ako je u martu 1993.godine, kada je poginuo imao 15 godina, onda je mlađi od mene jer sam ja 1993.godine imao punih 16.godina.Samo ja tada u ratu nisam ni pomišljao da idem na ratište.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

20.03.2015 21:10

Jadno dijete. Zloupotreba djece u vojnim redovima je zabranjeno zenevskom konvencijom. Sta djete zna? Nek mu je slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

21.03.2015 08:00

Da si, "antifasisto" sa malo vecim,duznim interesovanjem,procitao,video i cuo pricu,verovatno bi drugacije komentarisao. Vecna ti slava,Spomenko.

Name

banjaluka

20.03.2015 21:13

Slika govori sve i ne mogu vjerovati koliko je bolesnih umova koji daju negativne komentare.

ODGOVORITE
Name

bosna

20.03.2015 21:25

snouden Cuj,bices jos veci cetnik...da neces ici u Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

Goran

20.03.2015 21:51

E moj Spomenko ono za sta si se ti borio i stvarao sad tzv. veliki Srbi na celu s predsjednikom unistavaju!!!Neka ti je vjecna slava i hvala!!!

ODGOVORITE
Name

BL Patriota

20.03.2015 21:52

Dijete od 15 u rat da brani Svetinju a Mile u BG da stvara imperiju. Kladio bih se da vodeći političari RS do objave ovog texta nisu ni znalu za ovaj slučaj. Mislin na poziciju i opoziciju!

ODGOVORITE
Name

braindamaged

20.03.2015 22:07

Prica o ovom golobradom heroju govori sve o nasem drustvu kako sadasnjem tako i o onom proslom, dok su se nase vojne i civilne sluzbe hvalisale o svojoj superiornosti i profesionalizmu poredeci se sa svjetskim sluzbama sinovi politicara, generala, profitera su se rasipali pljackevinom po Beogradu i ostalim gradovima Srbije nosili skorpione koje nisu znali upotrijebiti u pozadini i glumili velike ratnike, s druge strane bijeda i sirotinja je bila u rovovima i blatu u poderanim plitkim cipelama i jela uziziti pasulj i posoljenu rizu iz humanitarne i cekala smrt. Krivicu za smrt ovog djecaka koji je trebao biti u skoli, a ne u rovu snose sve sluzbe u drzavi od civilinih pa do vojnih(vojska, policija, centar za socijalni rad, skole, crkva). Ovom djecaku se nije smjelo dopustiti da bude u zoni borbenih dejstava bez obzira na njegovu zelju jer on nije imao dovoljno godina za racionalno samostalno odlucivanje liseno uticaja emocija koje su u njemu bujale. On se morao prebaciti na bezbjednu teritoriju morala mu se pronaci udomiteljska porodica i obezbijediti uslovi da postane zreo covjek mozda pilot, ljekar, advokat, stolar, roditelj i tako danas doprinosi razvoju i prosperitetu svoje otadzbine, ali ne nasa drzava i beskrupulozna uvlakacka gamad od koje je njen aparat sastavljen vise voli da raubuje svoje podanike da ih iskoristava u propagandne svrhe o njima snima tv reportaze nabijene patriotizmom, i onda kada to neracionalno ponasanje obicno zavrsi tragicno, a u vecini slucajeva zavrsi onda ona pise ovakve pateticne posmrtne i komemorativne tekstove i govore usmjerene na najdublja osjecanja neukog naroda, nakon 20 godina podigne neki bijedan spomenik za mizerne pare vrijednosti otprilike kao jedna zimska guma na limuzini nekog funkcionera, pa cak i kada to radi ne radi to iz istinske zahvalnosti i zelje za tim jer da je tako sigurno ne bi cekala po 20 godina, nego opet iz propagandnih i mizernih politickih interesa i predizbornih slikanja za kamere dirajuci u srce ovaj iskreni i neuki narod. Ovaj primjer kao i najskoriji primjer tragicnog pada helikoptera Vojske Srbije govori koliko je sve ovo gore bolno tacno i koliko se ovdje nista ni nakon 20 godina nije promjenilo i kako se nece promjeniti dok je takvih bijednika i poltrona na odlucujucim mjestima u drzavi, a vecina ih je takvih. Casnoj manjini ostaje samo da se jede u sebi i sklanja u stranu jer i ona ima nekoga koga mora hraniti i prehraniti, a poltroni i neznalice ne oprastaju sopstveni nezavistan stav i strucnost. Neka je vjecna slava i laka zemlja svim hrabrim i postenim ljudima koji su nesebicno i pozrtvovano polagali svoje zivote za drzavu koja ih nikada nije zasluzivala, niti se njima i njihovim porodicama znala niti htjela dostojno oduziti!

ODGOVORITE
Name

REPUBLIKA SRPSKA

20.03.2015 22:14

OVO JE DA COVIJEK ZANIJEMI OD TUGE.....NEKA MU JE VJECNA SLAVA I HVALA!U SVIM GRADOVIMA REPUBLIKE SRPSKE DA JEDNA ULICA NOSI NJEGOVO IME...SMOMENKO GOSTIC!E OVO JE JUNACINA!GDJE JE PANTELIJA RATNI VOJNI PROFITER DA ODA POCAST JUNAKU VECEG OD NJEGA!ZBOG SMOMENKA I MLADIH ZIVOTA KOJI SU UTKALI IME REPUBLIKE SRPSKE NEDAJMO JE NIKOME I NIKADA!!!!!

ODGOVORITE
Name

Gagi

20.03.2015 23:19

Slava i pokoj mu duši . Pitam sve one koji su nas gurnuli u rat jel se dijete moglo izmestiti na sigurno a ne davati mu lažnu nadu

ODGOVORITE
Name

RS

21.03.2015 01:16

Slika ovog junaka je sa svim ostalim slikama boraca u Doboju, a bilo ih je preko 1800 u spomen sobi i bačena u podrum. Negativno lajkovanje na ovaj tekst dolazi od najvjernijih komentatora ovog portala a to su oni koji RS nazivaju najpogrdnijim imenima.

ODGOVORITE
Name

svasta

21.03.2015 06:48

Neka mu je vječna slava ali samo da je bio musliman mnogi bi rekli vidi sta rade ovi mudzahedini salju djecu na ratiste, najveci je fasista ko je dozvolio ovom djetetu

ODGOVORITE
Name

misirac

21.03.2015 07:40

Oci su mi pune suza neka ti je vjecna slava mali junace.

ODGOVORITE