Србачки краставци за њемачку компанију

Једна од највећих Компанија за производњу конзервиране хране, сенфа и сићета у Европи, КУХНЕ из Њемачке, понудила је србачким повртларима сарадњу у производњи и откупу краставаца – корнишона по веома повољним условима.

Република Српска 20.03.2015 | 15:48
Србачки краставци за њемачку компанију

На презентацији пројекта, представници ове компаније и њеног пословног партнера из Холандије упознали су србалчке повртларе о начину, ефектима и технологији производње краставаца, и нагласили да се та сарадња може проширити и на производњу паприке, феферона и друго поврће уз услов да се примјењују евроспски стандарди квалитета.

Према ријечима Дјордја Спасојевића, стручњака холандске фирме „Ријк-зwаан“, која уско сарадјује са њемачком компанијом, потребно је да заинтересовани пољопривредници имају минимално један дунум земље са добрим снабдјевањем водом и најмање два-три радно-способна члана породице. На једном дунуму може се остварити зарада од 1500 до 2000 евра за прву класу чија је цијена 1,20 КМ по килограму.

Компанија „Кухне“ у области Јужне Баварске организује производњу на 2.600 хектара на којима се остварује принос од 120 до 140 тона краставаца. Своје предузеће има у Индустријској зони „Липова Греда“ у Козарској Дубици, чиме је показала да је заинтересована за ширење сарадње са пољопривредницима у Републици Српској у овој производњи.

Србачким пољопривредницима, који већ имају традицију у производњу поврћа, како у пластеницима, тако и на отвореном простору, подијељени су уговори о сарадњи и уколико буде довољан број заинтересованих, за њих ће се организовати едукација и пружити сва стручна помоћ у заснивању производње и примјени технологије, а предвидјено је и кредитирање у набавци опреме и система наводњавања кроз испоруку производа.

Презентација овог пројекта организована је у сарадњи Одјељења за пољопривреду општине Србац и Агенције за мала и средња предузећа „Апис“ Србац. Директор Агенције „Апис“ Марко Михољчић, изразио је оптимизам када је у питању реализација овог пројекта, јер се њиме омогућује самозапошљавање и сигуран пласман произведеног поврћа.

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бос. Градиска

20.03.2015 16:15

Сретнооооо! Конацно несто лијепо за бх. Економију

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

20.03.2015 20:38

Све је то фино презентовано и смисљено ал опет мијестани од тога неце имати користи. Јер су вец познати појединци смислили план како опрати паре и дати у јавност да од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ