Srbački krastavci za njemačku kompaniju

Jedna od najvećih Kompanija za proizvodnju konzervirane hrane, senfa i sićeta u Evropi, KUHNE iz Njemačke, ponudila je srbačkim povrtlarima saradnju u proizvodnji i otkupu krastavaca – kornišona po veoma povoljnim uslovima.

Republika Srpska 20.03.2015 | 15:48
Srbački krastavci za njemačku kompaniju

Na prezentaciji projekta, predstavnici ove kompanije i njenog poslovnog partnera iz Holandije upoznali su srbalčke povrtlare o načinu, efektima i tehnologiji proizvodnje krastavaca, i naglasili da se ta saradnja može proširiti i na proizvodnju paprike, feferona i drugo povrće uz uslov da se primjenjuju evrospski standardi kvaliteta.

Prema riječima Djordja Spasojevića, stručnjaka holandske firme „Rijk-zwaan“, koja usko saradjuje sa njemačkom kompanijom, potrebno je da zainteresovani poljoprivrednici imaju minimalno jedan dunum zemlje sa dobrim snabdjevanjem vodom i najmanje dva-tri radno-sposobna člana porodice. Na jednom dunumu može se ostvariti zarada od 1500 do 2000 evra za prvu klasu čija je cijena 1,20 KM po kilogramu.

Kompanija „Kuhne“ u oblasti Južne Bavarske organizuje proizvodnju na 2.600 hektara na kojima se ostvaruje prinos od 120 do 140 tona krastavaca. Svoje preduzeće ima u Industrijskoj zoni „Lipova Greda“ u Kozarskoj Dubici, čime je pokazala da je zainteresovana za širenje saradnje sa poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u ovoj proizvodnji.

Srbačkim poljoprivrednicima, koji već imaju tradiciju u proizvodnju povrća, kako u plastenicima, tako i na otvorenom prostoru, podijeljeni su ugovori o saradnji i ukoliko bude dovoljan broj zainteresovanih, za njih će se organizovati edukacija i pružiti sva stručna pomoć u zasnivanju proizvodnje i primjeni tehnologije, a predvidjeno je i kreditiranje u nabavci opreme i sistema navodnjavanja kroz isporuku proizvoda.

Prezentacija ovog projekta organizovana je u saradnji Odjeljenja za poljoprivredu opštine Srbac i Agencije za mala i srednja preduzeća „Apis“ Srbac. Direktor Agencije „Apis“ Marko Miholjčić, izrazio je optimizam kada je u pitanju realizacija ovog projekta, jer se njime omogućuje samozapošljavanje i siguran plasman proizvedenog povrća.

S. K.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bos. Gradiska

20.03.2015 16:15

Sretnooooo! Konacno nesto lijepo za bh. Ekonomiju

ODGOVORITE
Name

srbac

20.03.2015 20:38

Sve je to fino prezentovano i smisljeno al opet mijestani od toga nece imati koristi. Jer su vec poznati pojedinci smislili plan kako oprati pare i dati u javnost da od toga nema nista.

ODGOVORITE