Представљамо парове 1/4-финала ЛШ: ПСЖ - Барса...

Каталонци на листи дужника, Ибрина последња шанса, Барсине три жеље и чудна ситуација Данија Алвеса! Каталонци и Свеци су навикли једни на друге, претходни мечеви су били на рубу драме, ове сезоне се видело да ПСЖ може против Барселоне.

Фудбал 21.03.2015 | 10:20
Представљамо парове 1/4-финала ЛШ: ПСЖ - Барса...

Најаве да ће се једног дана огромна улагања исплатити Пари Сен Жермену и да ће овај клуб успети да се угура у сам крем европског фудбала, добиле су потврду недавно на Стамфорд Бриџу када су Свеци елиминисали Челси у осмини финала Лиге шампиона. Не само да су показали да су равноправан такмац претедентима за титулу првака Европе, већ су дали аргументе да с пуним правом могу да се надају освајању елитног такмичења.

Од када се ПСЖ на велика врата вратио у Лигу шампиона, два пута је долазио до нокаут фазе такмичења и оба пута испадао у четвртфиналу. Прошле године од Челсија, а претпрошле од Барселоне. Освета Плавцима је већ сервирана, сада су Каталонци на мети.

Пре две године, ПСЖ је мушки презнојио Барселону и сервирао јој двомеч у којем је Каталонцима стајала кнедла у грлу. Златан Ибрахимовић се вратио на Камп Ноу по други пут (први пут са Миланом), али опет се није прославио. Иако су Свеци тек ушли у елитно такмичење са новим и скупоценим тимом, под командом Карла Анћелотија су оставили сјајан утисак и могли су да елиминишу Барселону која је тада била први фаворит за освајање такмичења.

У Паризу је домаћи тим био бојажљив и морао да се задовољи са 2:2 пошто је гол за спас од пораза постигао Матуиди у надокнади времена.

Били су отписани уочи реванша на Камп Ноу, али тамо су показали да могу да се носе са Каталонцима. Барса је почела меч без ровитог Леа Месија и деловала као јагње пред клање. ПСЖ је почео да плете црну мрежу око гола ривала, Пасторе је погодио на почетку другог полувремена. Резултат који је Свеце водио даље!

А, онда је ушао Меси… Повређен!

Практично је играо на једној нози, али је самом појавом на терену улио снагу својим саиграчима и скинуо им невидљиве окове са нога. Барса је успоставила баланс на терену, одбранила предност гола у гостима и отишла у полуфинале где је доживела каатастрофу против Бајерна.

Од тада се много тога променило. Барса је реконструисала тим, ПСЖ је купио још неколицину играча врхунске класе и појачао се. Жреб је после годину и по дана опет прошле јесени спојио Блауграну и Свеце. Али, овога поута у групи. ПСЖ је на Парку Принчева одиграо сјајан меч, водио 3:1 на крају заслужено победио 3:2.

У последњем колу, Барса је дочекала ПСЖ у борби за прво место. Само је победа играла Каталонцима и успели су да је остваре. Лагано - 3:1! Већ тада се видело да атомски трилинг Меси - Нејмар - Суарез почиње да функционише, пошто је сваки од њих дао по гол.

Сада је време за трећу епизоду у три године. Ону најозбиљнију. Први меч на Парку Принчева ће пропустити Златан Ибрахимовић због суспензије, али ће бити доступан за Камп Ноу. Ово је можда и његова последња шанса да освоји трофеј за којим толико жуди. Од бивших играча Барселоне ту су Максвел и Тијаго Мота, као и тренер Лоран Блан. Али, и Барсине три непрежаљење жеље. Тројица бразилских дефанзиваца које је Барса јурила претходних година, али није успела да их доведе: Тијаго Силва, Маркињос и Давид Луиз.

Биће ово занимљива утакмица и за Данија Алвеса који према прилично поузданим најавама на крају сезоне одлази из Барсе управо у ПСЖ као слободан играч где ће комплетирати бразилски дефанзивни квинтет.

Барселона је прошле сезоне прекинула низ пласмана у полуфинале, сада јури триплу круну и шансу да се са четири титуле изједначи са Реалом као најуспешнији тим у историји Лиге шампиона од када се такмичење игра у овом формату.

Међусобни дуели

Лига шампиона 2014/15 (група)
ПСЖ - Барселона 3:2
Барселона - ПСЖ 3:1

Лига шампиона 2012/13 (четвртфинале)
Барселона - ПСЖ 1:1
ПСЖ - Барселона 2:2

КПК 1997. (финале)
Барселона - ПСЖ 1:0

Лига шампиона 1994/95 (четвртфинале)
ПСЖ - Барселона 2:1
Барселона - ПСЖ 1:1

Коментари / 0

Оставите коментар