Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: PSŽ - Barsa...

Katalonci na listi dužnika, Ibrina poslednja šansa, Barsine tri želje i čudna situacija Danija Alvesa! Katalonci i Sveci su navikli jedni na druge, prethodni mečevi su bili na rubu drame, ove sezone se videlo da PSŽ može protiv Barselone.

Fudbal 21.03.2015 | 10:20
Predstavljamo parove 1/4-finala LŠ: PSŽ - Barsa...

Najave da će se jednog dana ogromna ulaganja isplatiti Pari Sen Žermenu i da će ovaj klub uspeti da se ugura u sam krem evropskog fudbala, dobile su potvrdu nedavno na Stamford Bridžu kada su Sveci eliminisali Čelsi u osmini finala Lige šampiona. Ne samo da su pokazali da su ravnopravan takmac pretedentima za titulu prvaka Evrope, već su dali argumente da s punim pravom mogu da se nadaju osvajanju elitnog takmičenja.

Od kada se PSŽ na velika vrata vratio u Ligu šampiona, dva puta je dolazio do nokaut faze takmičenja i oba puta ispadao u četvrtfinalu. Prošle godine od Čelsija, a pretprošle od Barselone. Osveta Plavcima je već servirana, sada su Katalonci na meti.

Pre dve godine, PSŽ je muški preznojio Barselonu i servirao joj dvomeč u kojem je Kataloncima stajala knedla u grlu. Zlatan Ibrahimović se vratio na Kamp Nou po drugi put (prvi put sa Milanom), ali opet se nije proslavio. Iako su Sveci tek ušli u elitno takmičenje sa novim i skupocenim timom, pod komandom Karla Anćelotija su ostavili sjajan utisak i mogli su da eliminišu Barselonu koja je tada bila prvi favorit za osvajanje takmičenja.

U Parizu je domaći tim bio bojažljiv i morao da se zadovolji sa 2:2 pošto je gol za spas od poraza postigao Matuidi u nadoknadi vremena.

Bili su otpisani uoči revanša na Kamp Nou, ali tamo su pokazali da mogu da se nose sa Kataloncima. Barsa je počela meč bez rovitog Lea Mesija i delovala kao jagnje pred klanje. PSŽ je počeo da plete crnu mrežu oko gola rivala, Pastore je pogodio na početku drugog poluvremena. Rezultat koji je Svece vodio dalje!

A, onda je ušao Mesi… Povređen!

Praktično je igrao na jednoj nozi, ali je samom pojavom na terenu ulio snagu svojim saigračima i skinuo im nevidljive okove sa noga. Barsa je uspostavila balans na terenu, odbranila prednost gola u gostima i otišla u polufinale gde je doživela kaatastrofu protiv Bajerna.

Od tada se mnogo toga promenilo. Barsa je rekonstruisala tim, PSŽ je kupio još nekolicinu igrača vrhunske klase i pojačao se. Žreb je posle godinu i po dana opet prošle jeseni spojio Blaugranu i Svece. Ali, ovoga pouta u grupi. PSŽ je na Parku Prinčeva odigrao sjajan meč, vodio 3:1 na kraju zasluženo pobedio 3:2.

U poslednjem kolu, Barsa je dočekala PSŽ u borbi za prvo mesto. Samo je pobeda igrala Kataloncima i uspeli su da je ostvare. Lagano - 3:1! Već tada se videlo da atomski triling Mesi - Nejmar - Suarez počinje da funkcioniše, pošto je svaki od njih dao po gol.

Sada je vreme za treću epizodu u tri godine. Onu najozbiljniju. Prvi meč na Parku Prinčeva će propustiti Zlatan Ibrahimović zbog suspenzije, ali će biti dostupan za Kamp Nou. Ovo je možda i njegova poslednja šansa da osvoji trofej za kojim toliko žudi. Od bivših igrača Barselone tu su Maksvel i Tijago Mota, kao i trener Loran Blan. Ali, i Barsine tri neprežaljenje želje. Trojica brazilskih defanzivaca koje je Barsa jurila prethodnih godina, ali nije uspela da ih dovede: Tijago Silva, Markinjos i David Luiz.

Biće ovo zanimljiva utakmica i za Danija Alvesa koji prema prilično pouzdanim najavama na kraju sezone odlazi iz Barse upravo u PSŽ kao slobodan igrač gde će kompletirati brazilski defanzivni kvintet.

Barselona je prošle sezone prekinula niz plasmana u polufinale, sada juri triplu krunu i šansu da se sa četiri titule izjednači sa Realom kao najuspešniji tim u istoriji Lige šampiona od kada se takmičenje igra u ovom formatu.

Međusobni dueli

Liga šampiona 2014/15 (grupa)
PSŽ - Barselona 3:2
Barselona - PSŽ 3:1

Liga šampiona 2012/13 (četvrtfinale)
Barselona - PSŽ 1:1
PSŽ - Barselona 2:2

KPK 1997. (finale)
Barselona - PSŽ 1:0

Liga šampiona 1994/95 (četvrtfinale)
PSŽ - Barselona 2:1
Barselona - PSŽ 1:1

Komentari / 0

Ostavite komentar