Драган Човић: Савјет министара не треба чекати на Владу ФБиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да Савјет министара БиХ не треба да чека на договор о Влади ФБиХ и нагласио да федерална Влада мора бити формирана идуће седмице.

Босна и Херцеговина 20.03.2015 | 13:39
Драган Човић: Савјет министара не треба чекати на Владу ФБиХ

Човић је изненађен што Влада ФБиХ није потврђена јуче у Представничком дому федералног Парламента, али је изразио наду да ће проблем бити ријешен већ данас.

Он је новинарима у Мостару рекао да ће затражити детаљне информације да види у чему је проблем, те разговарати с партнерима и покушати створити атмосферу да се у понедјељак или уторак, 23. или 24. марта, закаже сједница Представничког дома Парламента ФБиХ, на којој неће бити сличних импровизација.

"Ми смо у понедјељак, 16. марта, представили све кандидате и за Савјет министара БиХ и за Владу ФБиХ и до сриједе, 18. марта, када су предсједник ФБиХ и два потпредсједника потписали састав Владе, нисмо имали ниједне примједбе. Како ћете онда разумјети да вам неко у четвртак, 19. марта, каже да има примједбе", изјавио је Човић.

На питање да ли ће ХДЗ одустати од српске позиције у Влади ФБиХ и повући кандидатуру Зоре Дујмовић, Човић је рекао да тренутно не размишља на такав начин, али да ће учинити све да би се препрека отклонила, каква год била.

Влада ФБиХ јуче није потврђена јер је потпредсједник ФБиХ Милан Дуновић /ДФ/ повукао потпис са одлуке о именовању због, како је навео, неиспуњености минималне заступљености конститутивних народа у федералној Влади.

Устав ФБиХ налаже да у федералној Влади буде осам Бошњака, пет Хрвата и три Србина, што није био случај с предложеним кандидатима за министре.

Међу предложеним кандидатима је седам Бошњака, пет Хрвата и четири Србина.

СДА је предложио шест министара Бошњака, ДФ троје Срба и једног Бошњака, а ХДЗ пет Хрвата и једног Србина.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хдз

20.03.2015 13:52

Човић се понаша и одредјује као да је он главни. Да само не буде закратко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здх

20.03.2015 14:10

Овај цовјек је пресао све границе, надам се да це му све доци на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће да ће моћи

20.03.2015 16:02

Ето видиш,неће бити ни по твоме,пуно си се уздиг'о

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.03.2015 09:31

Можда чекате нове изборе???????

ОДГОВОРИТЕ