Dragan Čović: Savjet ministara ne treba čekati na Vladu FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da Savjet ministara BiH ne treba da čeka na dogovor o Vladi FBiH i naglasio da federalna Vlada mora biti formirana iduće sedmice.

Bosna i Hercegovina 20.03.2015 | 13:39
Dragan Čović: Savjet ministara ne treba čekati na Vladu FBiH

Čović je iznenađen što Vlada FBiH nije potvrđena juče u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, ali je izrazio nadu da će problem biti riješen već danas.

On je novinarima u Mostaru rekao da će zatražiti detaljne informacije da vidi u čemu je problem, te razgovarati s partnerima i pokušati stvoriti atmosferu da se u ponedjeljak ili utorak, 23. ili 24. marta, zakaže sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj neće biti sličnih improvizacija.

"Mi smo u ponedjeljak, 16. marta, predstavili sve kandidate i za Savjet ministara BiH i za Vladu FBiH i do srijede, 18. marta, kada su predsjednik FBiH i dva potpredsjednika potpisali sastav Vlade, nismo imali nijedne primjedbe. Kako ćete onda razumjeti da vam neko u četvrtak, 19. marta, kaže da ima primjedbe", izjavio je Čović.

Na pitanje da li će HDZ odustati od srpske pozicije u Vladi FBiH i povući kandidaturu Zore Dujmović, Čović je rekao da trenutno ne razmišlja na takav način, ali da će učiniti sve da bi se prepreka otklonila, kakva god bila.

Vlada FBiH juče nije potvrđena jer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović /DF/ povukao potpis sa odluke o imenovanju zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u federalnoj Vladi.

Ustav FBiH nalaže da u federalnoj Vladi bude osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije bio slučaj s predloženim kandidatima za ministre.

Među predloženim kandidatima je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina.

SDA je predložio šest ministara Bošnjaka, DF troje Srba i jednog Bošnjaka, a HDZ pet Hrvata i jednog Srbina.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hdz

20.03.2015 13:52

Čović se ponaša i odredjuje kao da je on glavni. Da samo ne bude zakratko.

ODGOVORITE
Name

zdh

20.03.2015 14:10

Ovaj covjek je presao sve granice, nadam se da ce mu sve doci na naplatu.

ODGOVORITE
Name

Neće da će moći

20.03.2015 16:02

Eto vidiš,neće biti ni po tvome,puno si se uzdig'o

ODGOVORITE
Name

007

21.03.2015 09:31

Možda čekate nove izbore???????

ODGOVORITE