Сваки дан посао за једног чиновника

Иако је Савјет министара БиХ одлучио да због штедње буде заустављено запошљавање у институцијама БиХ, сваког радног дана у њима посао добије у просјеку један службеник, а доказ за то је и 19 запослених у фебруару ове године.

Босна и Херцеговина 20.03.2015 | 11:55
Сваки дан посао за једног чиновника

Потврђују то подаци из прегледа запослених државних службеника на основу јавних огласа за фебруар, који је објављен у "Службеном гласнику БиХ".

Иако чиновнички апарат на нивоу БиХ броји више од 22.000 радника, за чије се плате троши више од пола милијарде КМ годишње, институције БиХ константно запошљавају нове службенике.

Највише радника, углавном сарадника и савјетника, током фебруара запослено је у Министарству одбране БиХ иако оно већ запошљава више од 40 одсто укупног броја запослених у заједничким институцијама. У овом министарству запослили су стручног савјетника за материјално пословање у Сектору за финансије и буџет и стручног савјетника за информатичку подршку у истом сектору.

У овом ресору запослен је и стручни савјетник за снабдијевање класама И, ИИ, ВИ и ВИИИ у Одсјеку за снабдијевање Сектора за набавку и логистику, те стручни савјетник за спор и радни спор у Одјељењу за опште и заједничке послове, као и преводилац у истом одјељењу.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ запослило је два стручна сарадника за енергетику у Сектору за природне ресурсе, енергетику и заштиту околине и вишег стручног сарадника за развој шумарства и управљање водама са аспекта наводњавања у Сектору за пољопривреду, прехрану, шумарство и рурални развој.

У Министарству безбједности БиХ запослен је стручни савјетник за анализу и стратешко планирање у Сектору за имиграцију и стручни савјетник - инспектор за екстерне инспекцијске послове у Инспекторату...

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јамајка

20.03.2015 11:17

Уместо да се смањује, број чиновника се стално повећава и то поћевши од општинске администрације, па до тзв. заједничких институција БиХ.Глас Српске, по обичају пише искључиво о гомилању чиновника и трошењу буџетских пара на нивоу БиХ, али прећуткује да је таква тенденција иста, ако не и гора у Републици Српској.А захваљујуђи писању неколико независних медија грађани ипак сазнају да се запошљавају углавном странаћки људи иони блиски владајућој врхушки, док за оне способне нема места.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћосо

20.03.2015 11:36

Добити посао у тзв. државној служби данас је равно добитку седмице у лутријској игри ЛОТО.Таква срећа мимоилази оне којима је посао управо најпотребнији, а то су хиљаде високообразованих младића и дјевојака из сиромашних и вишечланих породица и свих других који иза себе немају неког јаког из владајућих странака или власти да их, као што то чине за своје ближње, прогура до радног мјеста.Жалосно, али истинито.

Name

Горан

20.03.2015 11:45

Опет Додик запосљава ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

20.03.2015 11:47

Није то слуцај само у институцијама БиХ, иста ситуцаија је и у органима Републике Српске а и у органима локалних заједница. Јуце у Бијељини полиције на сваких 50 метара. Без обзира на толики број полицајаца који су обезбједјивали пролаз реформи које Влада РС посла народу изгледа да неки елементи успјесе украст реформе па нам следује садасње стање до даљњег

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

20.03.2015 13:11

Питање је да ли су ти људи сад запослени или раде по уговору о дјелу или на одредјено већ годинама као што је случај у свим јавним установама и јавним предузећима у РС. Ја сам учествовао на много конкурса у РС, сваки пут,али баш сваки, на радном мјесту је већ био запослен тражени радник и то било као приправник са стажом од 2-3 године било радник на уговор до 2 године, уговор о дјелу продужаван годинама и сл. Нпр.Конкурс Града Приједора у јануару прошле године, од 17 радних мјеста 15 је било већ одавно попуњено, затим Републички центар за истраживање рата, свих 6 или 7 тражених већ годинама раде и Васковић је објавио списакпримљених дан уочи интервјуа кандидата пред комисијом, испоставило се 100% прецизан. Затим, Суд у Приједору има тренутно један у процедури Конкурс у којем већ на огласу се види да је намјештен за неког, траже кандидата који има: електро школу, курс физичког обезбједјења, курс техничког обезбједјења, курс ПП заштите и возачко искуство,као и искуство као домар и курир, јавите се да видим реално колико вас то све има овде! Наравно, тип већ ради 2 године тај посао,али није проведен конкурс. Узгред, ППЗ се полаже искључиво у предузећу на које се односи и вриједи једино ту. Толико о запошљавању у јавном сектору. Корупција, криминал...

ОДГОВОРИТЕ