Вечерас стиже прољеће

На сјеверној хемисфери планете Земље вечерас почиње прољеће.

Босна и Херцеговина 20.03.2015 | 10:55
Вечерас стиже прољеће

Иако смо навикли да се први дан прољећа обиљежава 21. марта, ове године дошло је до разлика у правом и календарском датуму доласка овог свима драгог годишњег доба, па ће на сјеверну хемисферу оно доћи у 23:45 сати.

Данас наступа тзв. равнодневница, а први дан прољећа бит ће употпуњен помрачењем Сунца. Прољеће траје до 21. јуна, када наступа љето.

Постоје три раздобља кроз прољеће: претпрољеће почиње у вријеме појављивања прољетница, често званих "вијесници прољећа", рано прољеће је раздобље кад се појављују цвјетови и листићи на дрвећу, а право прољеће раздобљ у којем листа мноштво листопадног дрвећа. Најпознатији вијесници прољећа су коцкавица, шумарица, подлијесак (шафран), висибаба и јаглац.

Занимљивости о прољећу

У старом се Риму први дан прољећа славио као почетак нове године. Давно прије Римљана, Келти су славили први дан прољећа као ускрснуће Сунца. Прољеће је за многе имало значење буђења, стварања и рађања нечег новог. Добар примјер за то је популарна грађевина Стонехенге. Он је конструиран на јединствен начин, па се тако првог дана прољећа у зору Сунце издиже тачно изнад менхира.

Уживајте у сунчаном дану

Данас ће у БиХ преовладавати сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност. Вјетар, слаб, сјеверни и сјевероисточни, а у Херцеговини, слаба до умјерена бура. Дневне температуре од 7 до 13, на југу земље од 10 до 16 °Ц.

Коментари / 0

Оставите коментар