Гасе се мисије при УН?

Босна и Херцеговина ускоро би могла да стави катанац на врата Сталне мисије при УН-у у Њујорку и Амбасаде у Вашингтону, чиме би умањила свој ионако незавидан међународни положај у свијету.

Босна и Херцеговина 20.03.2015 | 09:22
Гасе се мисије при УН?

Према ексклузивним информацијама "Независних", ситуација у ове двије кључне мисије за сваку признату дипломатију већ дуже је готово незавидна, а све се додатно закомпликовало упоредо са "дивљањем" курса долара. Континуирано смањивање буџета Министарства спољних послова (МВП) БиХ и монетарни удари довели су до тога да су поједини, поготово нижерангирани службеници у Њујорку и Вашингтону, посљедњих мјесеци готово доведени у стање социјалне потребе.

Ургентни дописи

Затварање, или у блажој варијанти потпуна блокада рада мисија у овој моћној држави свијета стога је извјесна могућност. Такав развој догађаја несумњиво би нанио огромну, ненадокнадиву штету БиХ и њеном међународном угледу, тим прије што се вањски послови сваке државе у свијету темеље на снажном позиционирању у Америци.

О свему су сједиште у Сарајеву прије неколико дана у дописима алармантног карактера извијестиле Мирсада Чолаковић, стална представница БиХ при Мисији УН-а и Јадранка Негодић, амбасадорица БиХ у Вашингтону.

Амбасадорица Чолаковић подсјећа да је Стална мисија БиХ при УН-у у више наврата, а посљедњи пут 20. фебруара ове године, детаљно образложила ситуацију у Њујорку у вези са тржиштем станова и цијенама закупа станова.

"Нажалост, наша финансијска ситуација, која подразумијева функционисање овог ДКП-а и егзистенцијалне неприлике упослених, од нашег задњег акта драстично се погоршала", наводи Чолаковићева.

Даље појашњава да је темљени узрок погоршања континуирани тренд раста вриједности америчког долара, "који евидентно неће бити заустављен".

"Дивљање" долара

"Данас, 11. марта, средња вриједности долара у односу на КМ је 1,85. У случају да се особни дохоци упослених исплаћују на данашњи дан, укупно примљени износ (станарина и плаћа) другог секретара покрио би само станарину", наглашава Чолаковићева.

Према њеним ријечима, питање је колико ће овај дипломата, а поготово нижерангиране колеге, добити на крају мјесеца уколико долар и даље настави да расте.

"Стална мисија у Њујорку стога ургентно упозорава надлежне да овом проблему посвете хитну и дужну пажњу те очекује неодложну реакцију у циљу спречавања потпуне блокаде рада овог ДКП-а", упозорава амбасадорица Чолаковић.

Ургенцију сличног карактера сједишту у Сарајево послала је и амбасадорица Јадранка Негодић. И она потцртава да је већ упозоравала на негативне ефекте које на примања упослених и уопће рад Амбасаде у Вашингтону има кретање течаја америчког долара.

"Још једном вас молимо да се подузму хитне мјере ублажавања посљедица негативног кретања долара, у циљу осигурања ликвидности ДКП-а и заштите особних примања запослених у ДКП-има у САД", наводи Негодићева у забрињавајућем тону.

Златко Лагумџија, одлазећи шеф бх. дипломатије, ни јуче, као ни протеклих мјесеци, није одговарао на наше позиве.

Његова замјеница Ана Тришић-Бабић разочарано закључује да је најпаметније "МВП закључати, те поново откључати и кренути све од почетка".

Дипломатија у кризи

"Ситуација у Министарству и ДКП мрежи је алармантна задњих 10 година. МВП није самостална институција, јер зависи од Предсједништва, од Министарства финансија и од Парламента. Безброј је проблема, а један је што се никада није кренуло у рационализацију ДКП мреже", истиче Тришић-Бабићева.

Она подсјећа да су свакој држави у свијету двије најбитније дипломатске дестинације мисија у Њујорку и амбасада у Вашингтону.

"Сада смо доведени у ситуацију да ова два ДКП-а не могу функционисати?! Апсолутно нико нема жељу да се МВП извуче из кризе и тако је већ годинама. МВП је свима постао задња рупа на свирали, ово је већ постао системски проблем", закључује Тришић-Бабићева.

Како су "Независне" раније упозориле, преблеми у самом функционирању МВП-а и ДКП-а су дубоки, а један од изражајнијих и најактуелнијих произлази из тога што је БиХ једина држава у региону која је буџет ДКП-а везала за КМ. Опће је мишљење да Министарство мора позвати у помоћ цијели систем ако уопће има намјеру да задржи и ојача неке кључне мисије у свијету, а самим тим држави врати барем дио пољуљаног међународног угледа.

Алармантно и у Швајцарској

Крајем јануара, како су то "Независне" раније извијестиле, сједишту МВП-а у Сарајеву се готово идентичном ургенцијом се обратио и Милош Прица, стални представник у бх. мисији при УН-у у Женеви.

Он је тада упозорио да ће посљедица "дивљања" франка и небриге сједишта дословно бити гашење овог изнимно важног ДКП-а. У допису Прица је навео да у овом тренутку има 11 посто мању плаћу од плаће техничког секретара у Мисији Црне Горе (који ради четири дана у седмици по уговору о дјелу), те је нагласио да је о плаћама осталих упосленика "излишно говорити".

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко

20.03.2015 10:19

Навикла господа на лагодан живот. Требају се вратити и на њихова мјеста поставити друге људе који хоче радити за плату од 5 ооо КМ, плус остале бенифиције као што су: луксузна лимузина, храна, луксузне резиденције,бесплатни превоз авионом за посјете БИХ итд. а у ствари уопште не доприносе угледу БИХ у Свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојко

20.03.2015 11:16

Милојко, ти немас појма ни о чему, нико од њих нема ништа бесплатно, какве црне авионске карте, трице и кучине. Ако прочиташ и можеш разумјети, лијепо пише да плата по садашњем курсу у Њујорку може покрити само станарину... Али, ти си ионако сличај за жаљење, јер ниси нигдје макао из свог села. А требао би

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.03.2015 19:02

И богатије земље уводе рестрикције.Време је да то уради и БИХ,како са вањским трошковима тако и унутар БИХ.

ОДГОВОРИТЕ