Gase se misije pri UN?

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla da stavi katanac na vrata Stalne misije pri UN-u u Njujorku i Ambasade u Vašingtonu, čime bi umanjila svoj ionako nezavidan međunarodni položaj u svijetu.

Bosna i Hercegovina 20.03.2015 | 09:22
Gase se misije pri UN?

Prema ekskluzivnim informacijama "Nezavisnih", situacija u ove dvije ključne misije za svaku priznatu diplomatiju već duže je gotovo nezavidna, a sve se dodatno zakomplikovalo uporedo sa "divljanjem" kursa dolara. Kontinuirano smanjivanje budžeta Ministarstva spoljnih poslova (MVP) BiH i monetarni udari doveli su do toga da su pojedini, pogotovo nižerangirani službenici u Njujorku i Vašingtonu, posljednjih mjeseci gotovo dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Urgentni dopisi

Zatvaranje, ili u blažoj varijanti potpuna blokada rada misija u ovoj moćnoj državi svijeta stoga je izvjesna mogućnost. Takav razvoj događaja nesumnjivo bi nanio ogromnu, nenadoknadivu štetu BiH i njenom međunarodnom ugledu, tim prije što se vanjski poslovi svake države u svijetu temelje na snažnom pozicioniranju u Americi.

O svemu su sjedište u Sarajevu prije nekoliko dana u dopisima alarmantnog karaktera izvijestile Mirsada Čolaković, stalna predstavnica BiH pri Misiji UN-a i Jadranka Negodić, ambasadorica BiH u Vašingtonu.

Ambasadorica Čolaković podsjeća da je Stalna misija BiH pri UN-u u više navrata, a posljednji put 20. februara ove godine, detaljno obrazložila situaciju u Njujorku u vezi sa tržištem stanova i cijenama zakupa stanova.

"Nažalost, naša finansijska situacija, koja podrazumijeva funkcionisanje ovog DKP-a i egzistencijalne neprilike uposlenih, od našeg zadnjeg akta drastično se pogoršala", navodi Čolakovićeva.

Dalje pojašnjava da je temljeni uzrok pogoršanja kontinuirani trend rasta vrijednosti američkog dolara, "koji evidentno neće biti zaustavljen".

"Divljanje" dolara

"Danas, 11. marta, srednja vrijednosti dolara u odnosu na KM je 1,85. U slučaju da se osobni dohoci uposlenih isplaćuju na današnji dan, ukupno primljeni iznos (stanarina i plaća) drugog sekretara pokrio bi samo stanarinu", naglašava Čolakovićeva.

Prema njenim riječima, pitanje je koliko će ovaj diplomata, a pogotovo nižerangirane kolege, dobiti na kraju mjeseca ukoliko dolar i dalje nastavi da raste.

"Stalna misija u Njujorku stoga urgentno upozorava nadležne da ovom problemu posvete hitnu i dužnu pažnju te očekuje neodložnu reakciju u cilju sprečavanja potpune blokade rada ovog DKP-a", upozorava ambasadorica Čolaković.

Urgenciju sličnog karaktera sjedištu u Sarajevo poslala je i ambasadorica Jadranka Negodić. I ona potcrtava da je već upozoravala na negativne efekte koje na primanja uposlenih i uopće rad Ambasade u Vašingtonu ima kretanje tečaja američkog dolara.

"Još jednom vas molimo da se poduzmu hitne mjere ublažavanja posljedica negativnog kretanja dolara, u cilju osiguranja likvidnosti DKP-a i zaštite osobnih primanja zaposlenih u DKP-ima u SAD", navodi Negodićeva u zabrinjavajućem tonu.

Zlatko Lagumdžija, odlazeći šef bh. diplomatije, ni juče, kao ni proteklih mjeseci, nije odgovarao na naše pozive.

Njegova zamjenica Ana Trišić-Babić razočarano zaključuje da je najpametnije "MVP zaključati, te ponovo otključati i krenuti sve od početka".

Diplomatija u krizi

"Situacija u Ministarstvu i DKP mreži je alarmantna zadnjih 10 godina. MVP nije samostalna institucija, jer zavisi od Predsjedništva, od Ministarstva finansija i od Parlamenta. Bezbroj je problema, a jedan je što se nikada nije krenulo u racionalizaciju DKP mreže", ističe Trišić-Babićeva.

Ona podsjeća da su svakoj državi u svijetu dvije najbitnije diplomatske destinacije misija u Njujorku i ambasada u Vašingtonu.

"Sada smo dovedeni u situaciju da ova dva DKP-a ne mogu funkcionisati?! Apsolutno niko nema želju da se MVP izvuče iz krize i tako je već godinama. MVP je svima postao zadnja rupa na svirali, ovo je već postao sistemski problem", zaključuje Trišić-Babićeva.

Kako su "Nezavisne" ranije upozorile, preblemi u samom funkcioniranju MVP-a i DKP-a su duboki, a jedan od izražajnijih i najaktuelnijih proizlazi iz toga što je BiH jedina država u regionu koja je budžet DKP-a vezala za KM. Opće je mišljenje da Ministarstvo mora pozvati u pomoć cijeli sistem ako uopće ima namjeru da zadrži i ojača neke ključne misije u svijetu, a samim tim državi vrati barem dio poljuljanog međunarodnog ugleda.

Alarmantno i u Švajcarskoj

Krajem januara, kako su to "Nezavisne" ranije izvijestile, sjedištu MVP-a u Sarajevu se gotovo identičnom urgencijom se obratio i Miloš Prica, stalni predstavnik u bh. misiji pri UN-u u Ženevi.

On je tada upozorio da će posljedica "divljanja" franka i nebrige sjedišta doslovno biti gašenje ovog iznimno važnog DKP-a. U dopisu Prica je naveo da u ovom trenutku ima 11 posto manju plaću od plaće tehničkog sekretara u Misiji Crne Gore (koji radi četiri dana u sedmici po ugovoru o djelu), te je naglasio da je o plaćama ostalih uposlenika "izlišno govoriti".

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko

20.03.2015 10:19

Navikla gospoda na lagodan život. Trebaju se vratiti i na njihova mjesta postaviti druge ljude koji hoče raditi za platu od 5 ooo KM, plus ostale benificije kao što su: luksuzna limuzina, hrana, luksuzne rezidencije,besplatni prevoz avionom za posjete BIH itd. a u stvari uopšte ne doprinose ugledu BIH u Svijetu.

ODGOVORITE
Name

Re Milojko

20.03.2015 11:16

Milojko, ti nemas pojma ni o čemu, niko od njih nema ništa besplatno, kakve crne avionske karte, trice i kučine. Ako pročitaš i možeš razumjeti, lijepo piše da plata po sadašnjem kursu u Njujorku može pokriti samo stanarinu... Ali, ti si ionako sličaj za žaljenje, jer nisi nigdje makao iz svog sela. A trebao bi

ODGOVORITE
Name

007

20.03.2015 19:02

I bogatije zemlje uvode restrikcije.Vreme je da to uradi i BIH,kako sa vanjskim troškovima tako i unutar BIH.

ODGOVORITE