Помрачење сунца и Супер мјесец у исти дан

Данас почиње прољеће, а тај дан биће интересантан за љубитеље астрономских догађаја јер ће бити у прилици да истовремено уживају у помрачењу Сунца, Супер Месецу и равнодневници.

Занимљивости 20.03.2015 | 07:51
Помрачење сунца и Супер мјесец у исти дан

Пуно помрачење биће видљиво на северу Европе, посебно изнад Норвешке и Фарских острва, док ће у код нас Сунце бити око 50 одсто затамњено. Еклипса 20. марта ће бити девето потпуно помрачење у XXИ веку. Почеће у 07.45 ГМТ да би свој максимум достигла два сата касније, у 09.45 ГМТ, у трајању од две минуте и 45 секунди.Последње помрачење које је било видљиво из Европе догодило се 11. августа 1999.


Ово помрачење ће се потпуно видети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Северном делу Атланског океана, а делимично из Европе, северне Африке и западне Азије. То значи да ће месечева сенка додирнути Земљину површину у 10.10, а последњи контакт са њом ће имати у 11.21 сат.

Та ретка појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло. Како је наведено на сајту Астрономског друштва "Руђер Бошковић", најбезбедније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Помрачење Сунца нијеи једини спектакл који се одиграо на небу, пошто се у ноћи између 19. и 20. марта Месец представио у свом највећем издању, односно постао је  Супер Месец. У питању је прилично често појава, пошто се у просеку догоди на сваких 13 или 14 месеци, а овог пута ће то за нашу земљу бити специјално, пошто ће тај природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ана

21.03.2015 11:56

како

ОДГОВОРИТЕ